≫ 

Skandal na KiM: Rimokatolički biskupi služili misu na ostacima srednjovekovnog pravoslavnog hrama

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerdi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili juče misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrdave

  • 24

U pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole na Novom Brdu služena je katolička misa, a Eparhija raško-prizrenska izrazila je danas protest navodeći da je ovo čin zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC.

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerdi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili juče misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrdave.

Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a vest je prenelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine.

Eparhija Raško-prizrenska navela je u saopštenju da je duboko razočarana ovim očiglednim "činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC" i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovekovni srpski vladari, što je, kako se navodi, zabeleženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj.

 

Kako se ocenjuje u saopštenju, "služenjem mise na temeljima pravoslavnog hrama rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušava do sada prilično korektne međuverske odnose na Kosovu i Metohiji i politizuje baštinu SPC koja je Ahtisarijevim planom upravo na predlog naše Crkve uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca".

Eparhija navodi i da će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije hrama Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

Eparhija podseća i da je već je ranije izrazila ozbiljnu zabrinutost i protestovala kod nadležnih organa zbog neovlašćenih radova prištinskog ministarstva kulture na ovom srednjovekovnom pravoslavnom lokalitetu koji se nalazi u okviru specijalne zaštićene zone Novo Brdo i gde su svi radovi zabranjeni bez saglasnosti SPC.

Posle katoličke mise, danas je na tom mestu pravoslavni sveštenik svetio vodicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    3. avgust 2019 | 10:33

    Beda!PRAVOSLAVLJE POBEĐUJE SEKTU!Privlace ih nasi hramovi i crkve jer dobro pobedjuje zlo!Palili su ih i rusili a u stvari uvek su patili sto nisu njihov deo i njihovi sledbenici!Zelja da se makar na rusevinama starog Pravoslavnog hrama pojave govori vise od hiljadu reci!Pravoslavci to nikada ne bi uradili u nekoj bazilici jer nama to nista ne znaci.Dobro je da su nasi svestenici ocistili hram posle ovoga skupa da bi ostalo sve kako treba a vi katolici i siptari ako zelite da primite Pravoslavnu veru ucinite to kako treba i bicete dobrodosli,na silu to ne ide...

  • mihailovic

    3. avgust 2019 | 10:19

    """"Eparhija Raško-prizrenska navela je u saopštenju da je duboko razočarana ovim očiglednim "činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC" i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovekovni srpski vladari, što je, kako se navodi, zabeleženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj.""""" DA VODJA VLADE SRBIJE POD HITNO SAZOVE U UN SEDNICU I ZATRAZI RESAVANJE POVRATKA SRBIJA NA NATO EU VOJNO OKUPIRANOJ JUZNOJ SRBIJI KOSOVO I METOHIJU. PRECRTATI ZA SVAGDA EU ALTERNATIVU I DA VLADA SRBIJE SMESTA PRESTANE SE SLIKATI U POZADINI SA EU OKUPATOROM JUZNE SRBIJE ZASTAVOM. VOJNI SAVEZ SA RUSIJOM,RUSKE VOJNE BAZE PO CELOJ SRBIJI I POLITICKI U UN ZAJEDNO SA RUSIJOM I KINOM RESAVATI POTPUNI POVRATAJ SRPSKE VOJSKE I SRPSKE POLICIJE KAO I CELE SRBIJE NA KOSOVO I METOHIJU ,POLITICKI ILI RUSKO-SRPSKOM VOJNOM SILOM.

  • Cane

    3. avgust 2019 | 10:52

    I inače je moralno stanje katoličke crkve vekovima unazad takvo, da ovo ne čudi.Šiptari iz interesa i lične koristi masovno prelaze u katolike kako bi na zapadu imali benefite.Kad im dosadi, vratiće se na islam, budizam, hinduizam, zavisi koliko i šta im se ponudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA