≫ 

Nikad više "Oluja"! Vučić ispred Krušedola poručio: Uvek ćemo pričati o srpskim žrtvama (FOTO)

U "Oluji" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, proterano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali

manastir Krušedol, operacija OlujaHrvatska Ficer Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja" 1995. održana je na platou ispred manastira Krušedol na Fruškoj Gori.

Obeležavanju pod sloganom "Oluja je pogrom" prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik hrvatskog SDS S Milorad Pupovac, mministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske liste sa KiM, Srbi izbegli tokom akcije "Oluja" i veliki broj građana.

20:40 - REČENICOM "HVALA ŠTO NE ZABORAVLJATE" ZAVRŠENA MANIFESTACIJA SEĆANJA NA ŽRTVE

Posle obraćanja predsednika Srbije, rečenocom "Hvala što ne zaboravljate" završena je manifestacija sećanja na stradale i prognane tokom operacije "Oluja".

20:05 - PREDSEDNIK SRBIJE SE OBRAĆA SE OKUPLJENIMA

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obratio se okupljenima na platou ispred manastira Krušedol.

manastir Krušedol, operacija Oluja, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

19:50 - MILORAD DODIK: DRUGI U NIZU NAJVEĆIH STRADANJA SRBA

Srbi su najstradalniji narod 20.veka, rekao je večeras srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da se na današnji dan pre 24 godine dogodio završni čin nastojanja Hrvatske da protera Srbe iz Krajine i dobije etnički čistu državu. On je rekao da se taj događaj obeležava peti put kako bi se pokazalo da nismo zaboravili i da nećemo zaboraviti šta se desilo 4.avgusta 1995.godine i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je pokrenuo tu inicijativu.

Dodik je istakao da je najdrastačniji čin etničkog čišćenja Srba bio za vreme Drugig svetskog rata i da se "niska" mesta gde su Srbi ubijani i stradali produžila na kraju 20.veka.

- Počela je ubistvom kralja Aleksandra Karađorđevića, nastavila se Jasenovcem i mnogim mestima u Hrvatskoj, zatim Garavicom kod Bihaća gde je za dva dana ubijeno 14.000 Srba, preko Šušnjara kod Sanskog mosta i dalje u selima oko Banja Luke gde je u nekoliko navrata ubijeno više od 5.000 Srba u jednom danu - rekao je Dodik i naveo da se nastavilo preko Broda na Drini, sve do Sajmišta, Kragujevca i drugih mesta na prostoru bivše Jugoslavije.

Naglasio je da su Srbi najstradalniji narod prošlog veka, veka u kojem smo stradali do nivoa biološkog opstanka i koji će nam ostati upamćen po grozoti onih kojima su srpski narod i srpska država na početku prošlog veka doneli slobodu.

manastir Krušedol, operacija Oluja, Milorad Dodik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- A oni su nam na kraju tog veka vratili tako što su nas pobili, proterali i oteli nam imovinu. Tako je bilo u Sloveniji, Hrvatskoj, Federaciji BiH, ponovo se dešava na Kosovu i Metohiji, a veoma je težak položaj našeg naroda i u Crnoj Gori - izjavio je i dodao da prošli vek pokazuje da sloboda srpskog naroda zavisi od toga da li ima državu i da gde god nema državu, nema ni slobodu.

Prema njegovim rečima, te 1995.godine Hrvatska ne bi donela odluku da politički uništi i vojno porazi srpski narod i protera oko 250.000 Srba da nije imala podršku i podstrek zapadnih sila, pre svega SAD, Velike Britanije i Nemačke. Naveo je da su Srbi morali da napuste svoje kuće i imanja i da nikada nećemo saznati koliko je bilo materijalno bogatstvo koje su morali da napuste.

- Jedini izlaz je bila Republika Srpska i Srbija kao mesto mira i spokoja. Zato danas ne volim da niko u našem narodu unosi podelu na izbegle i pridošlice, mi smo deo jednog, jedinstvenog naroda. Dosta nam je što nas drugi dele po različitim kriterijumima - poručio je.

Zahvalio je predsedniku Vučiću što je pokrenuo inicijativu obeležavanja godišnjice pogroma u "Oluji" i dodao da postoji želja da se na jednom mestu napravi trajno obeležje vezano za stradanje u ''Oluji''.

manastir Krušedol, operacija Oluja, Milorad Dodik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ako Srbija zaboravi "Oluju", istakao je, za nekoliko godina niko o tome neće pričati.

- Zato je važno ovakvo okupljanje. Moramo se okrenuti onome što jeste naša bit u ovom vremenu. Ne možemo vratiti poginule. Samo u ''Oluji'' je poginulo više od 1.800 naših ljudi, a preko 800 ih se i danas traži kao nestali - precizirao je Dodik i naglasio da su to teške i nezaceljive rane našeg naroda.

Kako je dodao, dok širom Hrvatske slave, mi sa dubokim pijetetom i žalom oplakujemo naše žrtve. Ali, poručio je, moramo da idemo dalje i istakao da danas srpski narod, svidelo se to nekome ili ne, ima svoje dve države - Srbiju i Republiku Srpsku.

Naveo je da Srbima, gde god bili, treba mir i da je Srbija usmerena na to da očuva ono što je najvažnije, a to je srpski nacionalni narodni identitet.

- Naša istorija, sećanje, jezik, pismo, vera, naša krsna slava. To je ono što moramo očuvati kako bismo kao narod mogli slobodno da živimo...neka živi Republika Srpska i Srbija, živeo srpski narod gde god se našao - zaključio je Dodik.

19:40 - POTRESNA ISPOVEST DEVOJČICE IZ IZBEGLIČKE KOLONE

Milica Jurić, koja se kao dete zatekla u koloni, podsetila se "Oluje" i tragedije koja je zadesila njenu porodicu.

operacija Oluja Printscreen/Tanjug

- Sa nepunih pet godina morala sam da napustim rodnu kuću. Otac je mobilisan, a majka nije želela da ga napusti. 4 godine ona je odlazila sa bombom na spavanje, čuvala ju je ispod jastuka. Otac joj je rekao "Ako dođu, spasi se" - rekla je ona.

19:35 - SNIMCI KOJI SVEDOČE O STRADANJU SRPSKOG NARODA TOKOM "OLUJE"

Pole obraćanja patrijarha Irineja, na video bimu su prikazani potresni snimci koji svedoče o stradanju srpskog naroda tokom operacije "Oluja". Nakon toga, minutom ćutanja odata je pošta svim stradalima.

19:00 - PATRIJARH IRINEJ ODRŽAO PARASTOS

Patrijarh Irinej, sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve održao je parastos za sve stradale u operaciji "Oluja".

- Danas se sećamo svih nevino stradalih u ovoj zločinačkoj operaciji. Stradanje tokom "Oluje" je ravno stradanju našega naroda za vreme minulog Drugog svetskog rata. Ni po čemu se ne razlikuje, na žalost, ni u broju - rekao je pratrijarh u obraćanju.

Podsetio je da su stradali oni koji nisu mogli da pruže nikakav otpor, stari i deca, te podsetio da su jedini logori za decu tokom Drugog svetskog rata nalazili upravo u Hrvatskoj.

18:50 - PREDSEDNIK SRBIJE STIGAO NA PLATO ISPRED MANASTIRA KRUŠEDOL

manastir Krušedol, operacija Oluja, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je na plato ispred manastira Krušedol.

18:30 - SRBIJA ŽALI, HRVATSKA SLAVI: KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ ČESTITALA "DOSANJANI SAN"

Predsednica Kolinda Grabar Kitrović čestitala je danas građanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i 24 godine od vojno-policijske akcije Oluja, kada je iz Hrvatske, u najvećem egzodusu od Drugog svetskog rata, proterano oko 250.000 krajiških Srba, dok je oko 2.000 njih ubijeno ili nestalo.

18:00 - VELIKI BROJ GRAĐANA PRISTIŽE NA PLATO ISPRED MANASTIRA

Veliki broj građana polako se okuplja ispred manastira Krušedol kako bi obeležili 24 godine od akcije "Oluja".

U "Oluji" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, proterano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu, a dan kasnije je hrvatska vojska ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Oluja, hrvatska, izbeglice, rat u Hrvatskoj Kolone izbeglica su na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima bežale u Srbiju-Foto: Profimedia

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka i dok se Srbiji i Republici Srpskoj ovaj dan obeležava kao dan najvećeg stradanja srpskog stanovništva, Hrvati ga obeležavaju kao dan "najveće pobede".

Video: Uvek ću pamtiti osećaj straha i nemoći - potresan govor devojke koja je prošla kroz horor "Oluje"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    4. avgust 2019 | 20:24

    Cela Srbija nikad nece zaboraviti heroje koji su dali zivot braneci svoju zemlju.

  • Dragojlo

    4. avgust 2019 | 20:46

    ,,OLUJU,, ni jedan Srbin nikada nece zaboraviti , Hrvatska netreba da slavi kada su Srbi proterani , vec da zale jer su pricinili uzasnu tragediju.

  • PFK-BGD

    4. avgust 2019 | 20:44

    Nikad zaboraviti uvek se prisećati ustaških zločima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA