Protiv Haradinaja svedočilo 500 Srba, neki odmah tražili zaštitu bezbednosnih službi Srbije

Za sigurnost svedoka u programu zaštite u Srbiji zadužena je specijalizovana jedinica nakon što zaključe sporazum o ulasku u taj program

  • 9
Ramuš Haradinaj, Hag, saslušanje Ramuš Haradinaj u Hagu / Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Corder

Haško tužilastvo saslušalo je oko 500 srpskih svedoka protiv Ramuša Haradinaja, a neki od njih tražili su da o njihovoj bezbednosti brinu bezbednosne službe Srbije, rekao je za "Politiku" predsednik skupstinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

On je dodao i da je uočeno da ima prostora za poboljšanje programa zaštite koje svedocima obezbeđuje Specijalno tuzilaštvo u Hagu.

- Postoje velike rezerve zbog ranijih iskustava sa Haškim tribunalom. Mi znamo da ima više od 500 Srba koje je kao svedoke saslušalo haško tužilaštvo. Neki svedoci protiv Ramuša Haradinaja zatražili su posredstvom srpskog Tuzilaštva za ratne zločine da u Srbiji uđu u program zaštite i naše vlasti su to prihvatile - kaže Drecun.

Milovan Drecun Drecun - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Inače, za sigurnost svedoka u programu zaštite u Srbiji zadužena je specijalizovana jedinica nakon što zaključe sporazum o ulasku u taj program.

Kako dodaje Drecun, komunikacija radne grupe koja prikuplja dokaze protiv vođa bivše OVK i haškog tužilaštva dobro funkcioniše. Drecun navodi da je njegov utisak da tuzilastvo radi profesionalno i da neće biti zaštićenih.

- Očekujem da će u Hag biti pozvani i i Hašim Tači i Kadri Veselji, jer je nemoguće izbeći njihovu komandnu odgovornost - smatra Drecun.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    6. avgust 2019 | 11:09

    E,ako i posle ovih 500 svedoka,ne optuze Haradinaja,onda ceo taj nas tim treba da podnese ostavke.Ne zelim verovati,da tuzilastvo u Hagu,moze zastititi takvog monstruma.Koliko god da su mu naklonjeni,ili placeni.Pravda je spora,ali dostizna..

  • Nikolas

    6. avgust 2019 | 10:00

    SVAKOM SRBINU MORA BITI JASNO DA JE HAG STVOREN DA UBIJA SRBE !!! TACI I HARADINAJ ZA NJIH SU HEROJI KOJI SE POZIVAJU DABI SE OSLOBODILI KRIVICE I ODLIKOVALI ZAPADNIM ORDENJEM !!!

  • Rastko

    6. avgust 2019 | 11:07

    Nama se ovo sudjenje uopste NE isplati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA