Ključ za stabilizaciju BiH i rešavanje pitanja KiM je kod Vučića: Džozef o stanju u regionu

Džozef je kazao da je Vučić „u prilici da povuče takav istorijski i strateški potez“

  • 16

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao najjači politički lider u regionu i u prilici da izdejstvuje rešenje kojim bi Srbi sačuvali dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom ako jasno i nedvosmislenom iskaže privrženost Zapadu, ocenio je Edvard Džozef, profesor Univerziteta Džons Hopkins.

U intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE) Džozef je kazao da je Vučić „u prilici da povuče takav istorijski i strateški potez“.

- U tom slučaju, ostao bi upamćen u srpskoj istoriji kao odlučni vođa. Vučić ima priliku da izdejstvuje rešenje za Srbe, kojim bi sačuvali svoje dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom i, istovremeno, to bi osnažilo BiH. To može da učini ako želi. Medjutim, ukoliko želi da nastavi da igra i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpeti zbog te politike jalove dvosmislenosti - dodao je.

Edvard Džozef, Profesor američkog Univerziteta Džons Hopkins Džozef - Foto: Youtube/Atlas TV Montenegro

Džozef je rekao da razgraničenje Srbije i Kosova nije pravo rešenje i da može biti opasno i po BiH.

- Ostvarenje scenarija o razmeni teritorija na Kosovu, bilo bi zeleno svetlo da se sledi sličan kurs podele u BiH - kazao je.

Džozef je ukazao da „treba raditi na afirmaciji prisustva Srba i njihovih veza na Kosovu, umesto fokusa na kompenzaciji za gubitak nečega što se ne može kompenzirati“.

- Dakle, treba osigurati dostojanstvene i snažne veze Srbije sa celim Kosovom, naročito na jugu gde se nalazi njena najznačajnija verska i kulturna baština i gde žive Srbi… Zato treba osigurati suverenitet tim srpskim verskim središtima, što bi bio snažan signal tamošnjim Srbima da ostanu i grade svoju budućnost. Takođe, da koriste ostale zaštitne mehanizme za očuvanje svojih interesa - rekao je.

Džozef je rekao da savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton nedavno u Ukrajini siganlizirao svoju podršku za razmenu teritorija izmedju Srbije i Kosova kao rešenje, ali da je drugačija pozicija Stejt departmenta.

- To (razmena teritorija) je opasan scenario kojim se ne bi rešio spor u njihovim odnosima. Naprotiv, zakomplikovao bi situaciju, gotovo bi sigurno okončao prisustvo Srba na jugu Kosova, ugrozio bi status Dečana, Gračanice i drugih značajnih srpskih zadužbina. Time bi se odmah otvorila šira regionalna pitanja, kao što su status Sandžaka i Republike Srpske - naveo je.

Visoki Dečani Crkva Hrista Pantokratora, hram manastira Visoki Dečani. Foto: Telegraf.rs

Džozef je rekao i da će izbori na Kosovu osnažiti dijalog, jer će delimično biti i referendum o pojedinim opcijama, kao što je razmena teritorija.

- Srbija je u drugačijoj situaciji jer je pozicija predsednika Aleksandra Vučića veoma jaka. Suočava se sa slabijom opozicijom čak nego Slobodan Milošević na vrhuncu moći. Kontroliše vladu, ima ogroman uticaj na medije, uživa podršku Rusije. Dakle, ima veoma snažnu poziciju koja mu omogućava postizanje sporazuma o Kosovu - naveo je.

Džozef je ocenio da su BiH i Kosovo u teškoj situaciji, ali da misli da „postoji svetlo na kraju tunela“.

- Ako najjači politički lider u regionu – a to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić – iskaže jasno i nedvosmisleno privrženost svoje zemlje Zapadu, odnosno EU i SAD, onda će ta njegova posvećenost imati ogroman, pozitivan efekat po BiH i Kosovo. Smatram da je predsednik Vučić u prilici da povuče takav istorijski i strateški potez. U tom slučaju, ostao bi upamćen u srpskoj istoriji kao odlučni vođa.

Smešno je da Vučić koji ima tako moćnu poziciju ne može da reši problem Kosova. Vašington i evropske prestonice žele da pomognu Beogradu i Prištinu da pronađu rešenje, ali koje će voditi stabilnosti. Vučić ima priliku da izdejstvuje rešenje za Srbe, kojim bi sačuvali svoje dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom i, istovremeno, to bi osnažilo BiH. To može da učini ako želi. Medjutim, ukoliko želi da nastavi da igra i na kartu Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpeti zbog te politike jalove dvosmislenosti - rekao je Džozef za RSE.

(Telegraf.rs/RSE)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    7. avgust 2019 | 13:01

    KOSMET JE SRBIJA,REP,SRPSKA SAMOSTALNA DRUGE NEMA.

  • Jovan Ktć

    7. avgust 2019 | 15:04

    Za ovog gospodina pravo rešenje za KiM, kojim bi Srbija " sačuvala dostojanstvo" je da preda Šiptarima celu teritoriju, da se potpuno distancira od Rusije, i da bude privržena ( pokorna) Americi i EU?!? Podela KiM, po njemu, nikako nije dobro rešenje, izazvalo bi probleme u okruženju, a celo KiM se može oduzeti bez problema?!? Uzalud im je sav trud, nikada nećemo pristati na ovakva, za nas suluda " rešenja"!

  • WILSON

    7. avgust 2019 | 14:37

    Pa vi ste moćni (amerika) pa ste rešavali silom BOMBARDOVANJIMA a i,danas tako po svetu rešavate!! Gadi mi se ta tvoja izjava...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA