• 30

Albanci napuštaju Kosovo i odriču se "državljanstva": Više od 2 hiljade njih podnelo zahtev

Prošle godine je 5.481 osoba odustala od državljanstva Kosova, a reč je pre svega o građanima koji žive u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji

  • 30

Zahtev za odricanje od državljanstva podnelo je 2.569 građana Kosova u poslednjih sedam meseci, preneo je portal KoSSev pozivajući se na Indeksonline.

Prošle godine je 5.481 osoba odustala od državljanstva Kosova, a reč je pre svega o građanima koji žive u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji. Kossev podseća da je Koha još prošlog novembra objavila da se od proglašenja nezavisnosti više od 45.000 stanovnika Kosova odreklo kosovskog državljanstva.

Iz pokrajinskog MUP-a tada je poručeno da se oko 5.000 ljudi svake godine odrekne državljanstva, ali i da se taj "fenomen" dešava upravo zbog toga što neke zemlje EU ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo onima koji nisu državljani EU.

Kosovski zvaničnici negirali su tada da do odricanja od državljanstva dolazi zbog toga što Kosovu nije odobrena vizna liberalizacija. Prema statističkim podacima od 1. januara do 31. jula ove godine, 305 osoba uputilo je zahtev za dobijanje kosovskog državljanstva, dok ;je prošle godine to učinilo 638 lica, koja uglavnom dolaze iz susednih zemalja.

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • Gaga

    Nek se svi sele i naše pobovo

  • Zoka

    Kosovo nije drzava niti ce biti. Oni se odricu Srpskog drzavljanstva i imaju pravo,ici ce gde je bolje naravno za njih

  • Boki

    Pa kada država Kosovo ne postoji niti će ikada i postojati

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima