Završen drugi sastanak vlasti i opozicije: Evo šta su učesnici smeli da kažu o detaljima razgovora

Sastanak je održan po pravilima "četam hausa"

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu je održan drugi po redu sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Kako je ranije i najavljeno, prisustvovali su predstavnici SNS-a, SPS-a, stranke vladajuće koalicije, kao i opozicione stranke, osim Dragana Đilasa.

13:15 - VLADIMIR ĐUKANOVIĆ SE POSLE SASTANKA OGLASIO NA TVITERU

Poslanik i funkcioner Srpske napredne stranke oglasio se na Tviteru posle sastanka koji je održan u zgradi FPN-a.

On je govorio o detaljima onoga što se na sastanku dešavalo, ali uz poštovanje pravila "četam hausa", bez iznošenja u javnost izjava koje su se čule za okruglim stolom.

13:00 - ŽUJOVIĆ: VUČIĆ DA SE UKLJUČI U DIJALOG

Predstavnik Liberalno-demokratske partije Đorđo Žujović rekao je da niko ne treba da bagateliše najave pojedinih političkih činilaca da će bojkotovati izbore i apelovao na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokuša da se u narednih šest meseci ponašao kao predsednik svih građana a ne kao "ostrašćeni partijski lider".

Vladimir Orlić, Đorđo Žujović, sastanak opozicije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On se založio da i Vučić bude uključen u dijalog, jer se zna gde se nalazi centar političkog odlučivanja" i gde to može da se reši.

- Ako je predsednik toliko isključiv i najavljuje da će učestvovati u kampanji, kao u onoj televizijskoj emisiji, onda će teško moći da se stigne do dogovora. Jer od njega zavisi da li će dogovor uspeti. Tužan sam i plašim se da mnogo ljudi iz vladajuće koalicije ne znaju gde žive i šta sve može da se desi - rekao je on.

12:45 - VLADIMIR ORLIĆ: PONOVILI SMO SVOJE STAVOVE

Funkcioner SNS Vladimir Orlić izjavio je da su se u današnjem razgovoru vlasti i opozicije na FPN-u, posvećenom finansiranju izborne kampanje, čuli već poznati stavovi i istakao da SNS nema problem da se drži najboljih i najmodernijih standarda kada je reč o pravilnom postupanju u izbornom procesu. On je posle sastanka rekao da SNS nema problem sa stavovima ODIHR-a, Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, kada je reč o funkcionerskoj kampanji, odnosno odvajanju javne funckije od stranačkih.

Vladimir Orlić, Đorđo Žujović, sastanak opozicije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takođe, nemaju ništa protiv ni da se dodatno unapredi birački spisak, iako je, po njegovoj oceni, taj spisak sada, de fakto, najpreciziniji ikada.

- Imamo nameru da pozovemo delegaciju OEBS-a da se uvere kakvo je stanje i, ako treba nešto da se popravi, to su stavri koje za SNS nikada nisu bile sporne. Naš je interes da imamo najbolje standarde u izbornom procesu -
rekao je Orlić.

Na pitanje o promeni članova REM-a, RIK-a i Agencije za borbu protiv korupcije, što su zahtevi opozicije, Orlić je rekao da su to nezavisni organi, da je zakon jasan i da oni ne treba zavise od politike, navodeći da je suprotno evropskim standardima, ako stranke postavljaju članove tih tela. Ne treba, kaže, menjati zakon kako bi on bio lošiji.

Rekao je kako ne misli da ima mnogo smisla da stranke šalju svoje predstavnike u REM ili u Agenciju za borbu protiv korupcije ali da ta stranka nema nikakav problem da se drži svih najboljih i najmodernijih pravila o postupanju stranaka i u kampanji i van nje.

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Upitan kakve su zahteve izneli predstavnici opozicionih stranaka, prvenstveno iz Saveza za Srbiju, Orlić je kazao da su to isti zahtevi koje iznose i na protestima, "doduše sa nižim tonom i u kraćem trajanju".

- Svesni smo svi šta je njihov glavni cilj a to je ako je ikako moguće, da se Aleksandar Vučić više nikad ne pojavljuje na izborima niti na bilo kom mestu. U tom slučaju će im i zakoni biti dobri, koji su inače doneti dok su oni bili na vlasti - je i dodao da SNS nema problema sa tim i da se sredi birački spisak i da se poveže sa matičnim knjigama, kako bi spisak bio precizniji nego ikada, jer je interes SNS da ima najbolje moguće izborne standarde i da Srbija bude moderna i izgradjena zemlja.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo reči o tome što se u izbornom procesu pojavljuju automobili zatamnjenih stakala i bez tablica, Orlić je rekao da to jednostavno nije po zakonu i da to treba da se reši na taj način, "ali je drugo to što neki svoj izborni neuspeh pokušavaju da prikažu kao opravdanje".

12:35 - MILAN ANTONIJEVIĆ: SASTANAK KONSTRUKTIVAN

Obraćajući se ispred organizatora skupa, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da su današnji razgovori protekli u "veoma" konstruktivnom tonu i da je bilo predloga za izmenu zakona kada je reč o finansiranju izborne kampanje ali i da se razgovaralo o sprovodjenju zakona i onoga što je, kako je rekao, usaglašeno u prethodne tri decenije višestranačkog života u Srbiji.

Moze li Srbija u EU 2025

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

- Danas smo predstavili analize CRTE, Cesida i Transparentnosti Srbija. U razgovorima je učestvovalo 16 stranaka, više od 60 učesnika, veliki broj profesora FPN i drugih fakulteta. Mislim da je učinjen veliki pomak, bilo je određenih zaključaka i mislim da o njima vredi razgovarati u narednom periodu sa institucijama poput Agencije za borbu protiv korupcije - kazao je Antonijević.

Dodao je da će novi okrugli sto, na temu medija i njihove uloge u predizbornoj kampanji, biti organizovan u narednih desetak dana. Bojan Klačar iz Cesida rekao je da je ta organizacija, na sastanku koji je imao radni karakter, predložila devet mera za unapredjenje procesa finansiranja izborne kampanje koje bi, po njegovim rečima, mogle da budu implementirane do održavanja narednih izbora, ukoliko postoji volja političkih aktera ali i saglasnost institucija poput Agencije za borbu protiv korupcije.

12:25 - UČESNICI O DETALJIMA SASTANKA

Aris Movsesijan iz Nove stranke rekao je da postoje stvari oko kojih postoji saglasnost, ali da ne može da kaže o čemu je reč, jer po "Chatham House" pravilu ne može da citira druge učesnike.

Vladimir Ðurić iz Stranke moderne Srbije konstatovao je da sistem finasniranja kampanja favorizuje velike stranke, u odnosu na manje i da nisu jednaki uslovi za sve u izbornoj trci.

Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma ocenio je da je dobro što predstavnici vlasti i opozicije sede za istim stolom ali i dodao da bi te razgovore, bez obzira ko na njima učestvuje, trebalo okončati "racionalnim epilogom" do sredine ili kraja septembra.

Rade Veljanovski, sastanak

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Teško se do nedavno moglo zamisliti da se održe ovakvi razgovori. Danas smo razgovarali o funkcionerskoj kampanji zbog toga što smo na proteklim izborima, i za vreme ove ali i bivše vlasti, imali pojavu da se funkcioneri pojavljuju u dvostrukoj ulozi u kampanji. Bilo je razmimoilaženja u stavovima ali današnji razgovor nije organizovan tako da dignemo ruku za neki predlog - kazao je Veljanovski.

Najavio je i da će tema narednog okruglog stola biti mediji i njihovo ponašanje u predizbornoj kampanji

12:00 - ZAVRŠEN SASTANAK PREDSTAVNIKA VLASTI I OPOZICIJE

Kako je rečeno posle sastanka, u razgovoru je postignuta saglasnost o tome da postoje određene pojave koje obe strane prepoznaju kao problematične i saglasne su da bi na njima trebalo da se radi.

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije

Zoran Lutovac (levo) i Nebojša Zelenović (desno)-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ako ne bude slobodnih izbora u Srbiji, Savez za Srbiju neće učestvovati i to je naš stav. Mi klizimo ka ozbiljnom sukobu ako se ne omogući slobodno glasanje i danas smo ponovili svoje stavove. Ono što smo danas postavili kao konkretan predlog. Najpre mislimo da je potrebno smeniti sve članove REM-a, potreban je politički konsenzus oko novih članova RIK-a kao i hitna smena direktora Agencije za korupciju i postavljanje novih ljudi, po istim uslovima kao i za REM, a to je visoka stručnost i dokazana stručnost za vladavinu prava - rekao je predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović posle sastanka.

On je naglasio da je ispunjenje ovih zahteva isključiva stvar političke volje Aleksandra Vučića

- To bi nas dovelo do toga da bismo bili na pragu kakve-takve političke regularnosti (izbora) a neispunjenje bi bila odluka da se Srbija gurne u gradjanski sukob. Vreme nam curi i ima ga sve manje", rekao je on. Zelenović je rekao da nije naišao na nerazumevanje sagovornika ali da je potrebno da Vučić pokaže političku volju i donese tu odluku. "Neću da zakucavam termine oko odluke o bojkotu ali u pitanju su nedelje - rekao je Zelenović

11:50 - POSLANICI SNS-A IZAŠLI IZ ZGRADE

Poslanici srpske napredne stranke Darko Glišić i Vladimir Orlić su izašli iz zgrade posle sastanka.

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

11:15 - DRAGAN MARŠIĆANIN NAPUSTIO SASTANAK

Prvi je sastanak napustio Dragan Maršićanin, koji nije želeo da daje izjave. Samo je ponavljao: "Nemam komentar" i izašao iz zgrade.

9:00 - POČEO SASTANAK IZA ZATVORENIH VRATA

Počeo je sastanak iza zatvorenih vrata, posle sastanka oko 11:30 očekuje se obraćanje organizatora

8:55 - ZELENOVIĆ: RAZGOVORI NISU TAJNA

Nebojša Zelenović je novinarima pre početka sastanka rekao da će ljubaznošću organizatora medijima biti dostupan integralni snimak prvih pola sata obraćanja ekperata.On je dodao da je to dobar iskorak i da to pokazuje da razgovori nisu tajna.

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na pitanje da li to znači da će Dragan Ðilas ipak doći, jer je on ranije rekao da neće učestvovati na skupu ako nema javnosti, Zelenović je odgovorio da je to pitanje za samog Ðilasa.

8:45 - NA FPN STIGLI PREDSTAVNICI VLASTI I OPOZICIJE

Sastanku na Fakultetu političkih nauka prisustvuju predstavnici SNS-a – Darko Glišić, Dejan Đurđević, Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, koji je poručio da njegova stranka nastupa u "najjačem sastavu".

Prisutni su i predstavnici DS-a Zoran Lutovac i Dragoslav Šumarac.

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Učestvuju i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, Aris Movsesijan iz Nove stranke, Žarko Obradović iz SPS-a.

Prisutni su i predstavnici LDP-a Nenad Milić i Đorđo Žujović, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

8:30 -  MILAN ANTONIJEVIĆ: DOLAZAK POTVRDILI SVI OSIM SZS

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je jutros za RTS da su dolazak potvrdili svi sem Dragana Đilasa, koji je ranije najavio da neće doći.

- Svoj dolazak su potvrdili SNS, SPS i stranke vladajuće koalicije, kao i opozicione stranke, osim SZS - rekao je Antonijević.

Konferencija

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, oglasio se uoči sastanka na Tviteru i "prozvao" Đilasa zbog ove odluke.

Drugi okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije bio je delom otvoren za javnost, a posle su učesnici razgovarali po pravilima "četam hausa" (chatam house).

Kako je ranije najavljeno, tema drugog okruglog stola biće finansiranje izbornih kampanja, a organizacija Transparentnost Srbija objavila je preporuke u vezi sa tom temom koje će, prema najavljenom dnevnom redu skupa, predstaviti učesnicima.

Među predlozima su izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, zatim izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije u delu koji se odnosi na razdvajanje javne i političke funkcije, kao i izmene drugih povezanih propisa, u vezi sa krivičnim gonjenjem krivičnih dela koja su u vezi sa nezakonitim finansiranjem kampanje.

Transparentnost Srbije predlaže da na tim izmenama rade tri posebne radne grupe, u čijem bi, proširenom sastavu, bili i predstavnici političkih stranaka i Agencije za borbu protiv korupcije.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Fakultet političkih nauka, Milan Antonijević, Nebojša Zelenović, opozicija, Parlamentarni izbori, Savez za Srbiju, Srpska napredna stranka

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (35)
Poređaj komentare:
 • L
  lemi

  dogovorili smo se da se nista nismo dogovorili....

 • P
  Pavle Krstic

  Opozicija i trenutna vlast pregovaraju o nasoj buducnosti a sastanak je zatvoren za javnost.DEMOKRATIJA .Kao sto sam imao lose misljenje o svim bivsim vlastima i Predsednicima tako mislim i ovim sadasnjim A o opziciji mislim isto kao i o vlasti SRAMOTA

 • M
  M

  Samo vi sastancite a narod je sto kazu PUKO i ubijaju se svaki dan ko muve

Tim "Vojske Kosova" na vežbi u Nemačkoj u organizaciji Ministarstva odbrane SAD

Amerika kreće u seču kosovskog čvora: Šta se očekuje od susreta Vučića i Pompea?

Haradinaj sklopio predizborni pakt: Evo sa kim ide na izbore

SzS traži garancije za fontanu na Trgu Nikole Pašića, iz SNS odgovoraju: Služite se lažima

"Tramp će žestoko reagovati ukoliko se do februara ne postigne dogovor Beograda i Prištine"

Vlast i opozicija po 3. put "oči u oči": Evo šta su učesnici rekli o sastanku (VIDEO) (FOTO)

Da li je Togo 15. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova? Evo šta kaže Dačić

Izbori na Kosovu će biti održani 29. septembra ili 6. oktobra?

Alarmantna bezbednosna situacija na Kosovu: Sve veći broj džihadista povratnika

Otkriveno kada stižu "leteći tenkovi" iz Rusije za Vojsku Srbije

Albanija ne može biti deo dijaloga između BG i PR: Meta kaže da bi time kršili kosovsku nezavisnost

One su zadužene za bezbednost vrhovnog komandanta, to je njihov posao: Vulin o pripadnicama Kobri

Izađite na izborni megdan na častan način: Ružićeva poruka opoziciji

Iznenadni put u Njujork: Vučić sutra sa Pompeom

Haradinaj: Ispravljeni sektori u pravcu Kule i Čakora

Novi put je hrast budućnosti za našu decu koja ostaju ovde: Vučić otvorio auto-put "Miloš Veliki"

Narod je vrhovni sudija i on odlučuje: Vučić o predstojećim izborima

SzS: Obavezujući dokument o promenama ili proglašenje bojkota

Priština popustila pod međunarodnim pritiskom: Ponovo priznaju srpske pasoše?

Vučić se sastao sa ministrima i direktorima javnih preduzeća: U fokusu razgovora investicioni plan

Potpisan ugovor za izgradnju deonice auto-puta od Novog Beograda do Surčina: Priustvovao i Vučić

Novi saziv plenuma završiće taj proces: Kuburović najavila promenu Ustava posle izbora 2020.

Veselji provocira: Novo Brdo "dragulj naše kulturne baštine"

Vulin sa Šojguom o vojnoj saradnji: "Zajedno pobedili, zajedno treba i da proslavljamo"

Šest pripadnica "Kobri" ispred Predsedništva, održan još jedan protest "1 od 5 miliona"

Članovi beogradskog SNS: Nikad više Pazl grad

Efekti dijaloga videće se u promenama tokom predizbornog perioda: Antonijević najavio još 2 sastanka

Priština ipak nije izdala međunarodnu poternicu za Milanom Radoičićem

Albanci čuvaju srpsku tvrđavu Novo Brdo 24 sata dnevno: Štite zastavu tzv. Kosova

Komšić dolazi u Srbiju 29. avgusta na sastanak sa Vučićem i Erdoganom

Svi strahovi građana Srbije od članstva u EU: Brine nas šta će biti sa ćirilicom, selom i socijalom

Sastanci su konkretni, otvaraju se urgentna pitanja: Klačar o sastancima vlasti i opozicije

Diplomatska ofanziva za kraj avgusta! U 5 dana, 3 važna Vučićeva sastanka: Ove teme će biti na stolu

Tužilac koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića ide u penziju?

Kako do novca iz EU fondova: Najavljena saradnja Jagodine i rumunskih gradova (FOTO)

Priština nastavlja sa lažima, Hodžaj tvrdi: Novo Brdo je albansko, Srbi falsifikuju istoriju

Mekalister krajem avgusta u Beogradu, sastanci sa Vučićem i poslanicima

3 topa, najsavremenije rakete, lete 310 km/h: Stižu "leteći tenkovi" za Vojsku Srbije (FOTO) (VIDEO)

Provokativan odgovor Haradinaja Brnabićki: Mi smo suverena država, što pre prihvate to, bolje za vas

Darovi cara Titu, Piksi, Asano i plan za budućnost: Japanski šef diplomatije tvitovao o poseti BG-u

Velika Britanija najavila podršku "Vojsci Kosova": "Vi ste jedan od uspeha posle rata"

Nova provokacija! Zastava tzv. Kosova ponovo na srpskoj tvrđavi Novo Brdo

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima