Srbija postavila najvažnije ciljeve u bezbednosti i odbrani: Jedan se tiče KiM

U Vladi Srbije objašnjavaju da su strategije nacionalne bezbednosti i odbrane promenjene zbog promena u okruženju i svetu

  • 0

Nacrtima strategija nacionalne bezbednosti i odbrane utvrđeni su osnovni nacionalni interesi države i time osigurana bezbednost i sigurnost svih njenih građana, rekli su u Vladi Srbije za Novosti povodom usvajanja ovih dokumenata.

Država je u oblasti odbrane i bezbednosti sebi postavila četiri najvažnija cilja, a to su efikasna odbrana, očuvanje KiM u sastavu Srbije, jačanje međunarodnog položaja i sprečavanja separatističkog delovanja, prenosi list.

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak nacrte Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane, a ovi dokumenti će se na jesen naći pred narodnim poslanicima.

Odredba o jasno proklamovanoj vojnoj neutralnosti najkrupnija je promena u usvojenim strategijama, koje kao i prethodne stoje na stanovištu da je nelegalna secesija južne pokrajine najkrupniji bezbednosni rizik za Srbiju, kao i za države regiona, prenosi list.

U Vladi Srbije za taj list objašnjavaju da su strategije nacionalne bezbednosti i odbrane promenjene zbog promena u okruženju i svetu, što zahteva i prilagođavanje naše bezbednosne politike.

- Oružana agresija na Srbiju u narednom periodu malo je verovatna, ali se ne može u potpunosti isključiti, a istovremeno, protivpravno jednostrano proglašena nezavisnost KiM neprihvatljiva je za Srbiju, jer ugrožava njene nacionalne vrednosti i interese - ovo su najvažniji delovi usvojenih nacrta - prenose Novosti.

Neutralnost je proklamovana još 2007. ali je iz prethodnih dokumenata usvojenih dve godine kasnije izostavljena.

U radnoj verziji dokumenta ističe se i da "Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, ali će u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti dijalog sa privremenim institucijama samouprave u Prištini do postizanja dugoročno održivog i obostrano prihvatljivog dogovora".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA