Održan protest "Jedan od pet miliona", incident ispred Predsedništva

Delegaciji je omogućeno da zahteve ostavi na ulasku u zgradu na Andrićevom vencu

  • 60
1 od 5 miliona Printscreen/Facebook/1od5milona

Večerašnji 36. protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu, obeležio je pokušaj nasilnog probijanja bezbednosne ograde kod Predsedništva, kako bi demonstranti ostavili spisak zahteva za fer izbore, a okončan je tako što je tročlanoj delegaciji omogućeno da ih ostave na ulasku u zgradu na Andrićevom vencu.

Demonstranti su najpre zatražili da njihova delegacija ostavi zahteve u Predsedništvu, pozivajući se na navodni dogovor s obezbeđenjem.

Pošto nisu pušteni, organizatori protesta pozvali su učesnike na probijanje metalnih ograda. Veći broj demonstranata je zatim pokušao nasilno da ukloni bezbednosnu ogradu, a obezbeđenje je nastojalo da ih obuzda i spreči u tome.

Jedan od organizatora u jednom trenutku je uspeo da preskoči ogradu, ali ga je obezbeđenje vratilo nazad. Veći incidenti sprečeni su pošto je obezbeđene dozvolilo da delegacija od tri člana preda ispred ulaza Predsedništva zahteve za održavanje fer izbora.

Nakon propuštanja delegacije da preda zahteve, organizatori su pozvali učesnike da se raziđu i najavili novi protest za iduću subotu. Inače, demonstranti su prethodno ispred ulaza u Predsedništvo bacali rolne toalet papira.

U parku kod Predsedništva bio je i predsednik DS Zoran Lutovac, a među učesnicima protesta večeras bio je i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

Inače, protes je počeo na Terazijama, gde su se okupljenima obratili predstavnici udruženja građana, angažovanih na pitanju izgradnje mini hidroelektrana i aktivisti za "odbranu" zelenila u Košutnjaku.

Okupljenima se obratio i glumac Branislav Lečić koji je poručio da vrućina ne može da unisti energiju protesta koji će, kaže, trajati do rušenja vlasti. Lečić je rekao da njihova borba nije usmerena samo protiv aktuelne vlasti, već protiv svih oblika uzarpiranja prava građana.

- Niko nije protiv gradnje Beograda na vodi ili gondole, ali da vidimo šta kažu stručnjaci, koliko su oni potrebni i da li je kapital legalan - rekao je Lečić.

Posle toga usledila je šetnja ka Trgu Nikole Pašića, Dečanskom, Nušićevom, Makedonskom, Svetogorskom do Takovske i zgrade RTS-a gde su vikivali "Uprava napolje".

Potom su Ulicom kneza Miloša stigli na Andrićev venac.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    10. avgust 2019 | 23:07

    Ova bruka Srbije jos postoji daj bre radite nesto pametno.....

  • deki

    10. avgust 2019 | 23:25

    Opozicija se specijalizovala za incidente i nerede.

  • marija

    10. avgust 2019 | 23:19

    Da mozda oni zele da samo njih nekolicina koliko ih ima izadju na izbore a ostali ne kako bi pobedili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA