• 43

Foto-robot mladog Srbina: Hoće jakog vođu, traži podršku Rusije, neće u EU, ali bi se tamo preselio

Istraživanje je sprovedeno od od maja do jula, na uzorku od 1.238 ispitanika

  • 43

Većina mladih u Srbiji nije zainteresovana za politiku, njih 64 odsto planira da se iseli iz zemlje, a članstvo u EU podržava 38 odsto ispitanika, pokazuju rezultati danas predstavljenog Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih za 2019. godinu.

Navodeći da je procenat mladih koji su zainteresovani za politiku u Srbiji opao sa 31 odsto u prošloj godini na 24,2 odsto u 2019, generalni sekretar Krovne organizacije mladih Stefan Đorđević kazao je da je tome najviše doprinelo rasprostranjeno uverenje kod mladih da nemaju uticaja na političke procese i odluke.

- Redovno na izborima glasa 40 odsto mladih, povremeno njih 27,6 odsto dok nešto više od 32 odsto nikad ne izlazi na glasanje. Većina ispitanika, njih 42 odsto, navodi da ne glasaju jer su 'svi političari isti' dok 31,6 odsto mladih smatra da trenutno nemaju kandidata za koga bi glasali - naveo je Đorđević.

Prezentacija istraživanja o položaju mladih u Republici Srbiji

Đorđević - Foto: Medija centar Beograd

Istraživanje je pokazalo i da 59 odsto ispitanika smatra da je Srbiji potreban "jak vođa", 10 odsto nije imalo odgovor na to pitanje dok 31 odsto smatra da zemlji nije potreban lider koga će narod slediti.

Više od 70 odsto mladih je ocenilo da u Srbiji ne postoji sloboda medija, najnižu stopu poverenja mladi imaju u političke partije, medije i političke institucije, a čak 81 odsto ispitanika navodi da ne postoji političar kome veruju.

Većina smatra da su lična poznanstva i kontakti i članstvo u nekoj partiji važniji za dobijanje posla od obrazovanja.

Prezentacija istraživanja o položaju mladih u Republici Srbiji

Predstavljanje istraživanja - Foto: Medija centar Beograd

Manje od četvrtine ispitanika ima pozitivnu reakciju na pominjanje Evropske unije, dok više od trećine reaguje negativno.

Ulazak Srbije u EU podržava 38 odsto mladih, što je za skoro pet odsto manje nego lane. U ovogodišnjem istraživanju je prvi put zabeležen veći procenat protivnika ulaska Srbije u EU među mladina, pošto takav stav ima 40 odsto ispitanika.

Tek svaka četvrta mlada osoba smatra da bi se u Srbiji živelo bolje ako bi bila deo EU, dok gotovo isto toliko misli da bi život bio lošiji.

Skoro dve trećine ispitanika planira da napusti Srbiju. Više od 60 odsto bi se preselilo u Zapadnu Evropu i Sjedinjene Američke Države.

Istraživanje je pokazalo i da 33 odsto mladih smatra da bi spoljnu politiku zemlje više trebalo osloniti na Rusiju, 21 odsto navodi EU kao oslonac spoljne politike, a samo pet odsto vidi SAD u toj ulozi.

Istraživanje je sprovedeno od od maja do jula, na uzorku od 1.238 ispitanika.

VIDEO: Odliv mozgova iz Srbije je sve veći

(Telegraf.rs/Fonet/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dudi

    Kada ce Rusi da rade u Srbiju mozda su culi da dolaze zlatne god ?

  • Bardo

    A zasto mladi ne nameravaju da ide u Rusiju nego u zapadu ?!

  • lemi

    kada sam cetri pet godina pogledao crtac masa i medved koji je moj sin pustio svojoj kcerci, odusevio me je kvalitet crtaca, produkcija holividska, pomislih tada al isklreno, ruska ofanziva na nasu srbiju krece od ,,malih nogu''... recite mi, dali gresim?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima