≫ 

Šta se zapravo krije iza oštre poruke Kvinte Beogradu i Prištini i ko će sada trpeti veći pritisak

Iako su do sada najmoćnije države Zapada pozivale Prištinu da ukine takse, kako bi dijalog bio nastavljen, sada je jasan zahtev isporučen i Beogradu

  • 15

Zemlje Kvinte pozvale su danas istovremeno Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova. Iako su do sada najmoćnije države Zapada pozivale Prištinu da ukine takse, kako bi dijalog bio nastavljen, sada je jasan zahtev isporučen i Beogradu.

U zajedničkoj izjavi vlada SAD, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Nemačke navodi se da su ujedinjene u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

- Status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv. Nakon godina stagnacije došlo je vreme da se stavi tačka na sukobe iz 90-ih i da se kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije - navodi se u zajedničkoj izjavi vlada zemalja Kvinte koju je Tanjugu dostavila ambasada SAD.

Vlade zato pozivaju Kosovo i Srbiju da što je brže moguće obnove dijalog pod okriljem EU i traže da se "obe strane uzdrže od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma koji je neophodan obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija i svih pratećih pogodnosti".

- Spremni smo da kroz podršku visokom predstavniku EU povećamo našu ulogu u procesu ali to ne možemo učiniti sve dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, uklone prepreke i nastave da razgovaraju. Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova - navodi se u izjavi.

PRISTINA MERE VUCIC

Ambasadori Kvinte na sastanku kod predsednika Srbije (arhivska fotografija) - ZORAN ZESTIC

Već duže vreme zemlje Kvinte insistiraju da dođe do nastavka dijaloga, ukazao je, u komentaru na izjavu zemalja Kvinte, za Telegraf.rs, Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor na FPN-u.

- Oni su jasno i ranije isticali da su zato da Priština skine takse, a u više navratala su isticali da Srbija treba da prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. Očigledno je kako budemo išli ka daljim etapama dijaloga, da će taj pritisak koji je predominatno sada uperen prema Prištini postepeno da se menja i prelazi na drugu stranu, odnosno ka Beogradu - izjavio je Đukanović.

Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine

Đukanović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Karijerni diplomata Zoran Milivojević u izjavi Kvinte vidi dve stvari.

- Ono što čitamo u toj zajedničkoj izjavi jeste interes da se dijalog ponovo pokrene, to je prvo. A, drugo je izjednačavanje i jedne i druge strane. Nažalost, zapadni centri moći drže kurs dvostrukih standarda. Srbija u ovom slučaju ne snosi nikakvu krivicu za zastoj u pregovorima - kaže Milivojević za Telegraf.rs.

On smatra da zvanični Beograd ničim nije doprineo da do zastoja u pregovorima dođe.

- To što Srbija nastoji da ospori samoproglašenu državnost to je deo njene politke, jer Srbija ne priznaje samoproglašenu nezavisnost i u tom smislu se ona i do sada ponašala. Iza toga, pored srpskih argumenata i srpskog političkog stava, stoje i međunarodno - pravni agurmenti. Prema međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 KiM je pod mandatom Ujedinjenih nacija i dalje se na tom nivou tretira kao sastavni deo Srbije - istakao je ovaj diplomata.

Smatra da je očigledan kurs Kvinte da ponovo obe strane izjednači.

- Ovo je pored interesa da se dijalog nastavi deo pritiska na Srbiju da odustane od svoje politike osporavanja, odnosno to je indirektna poruka da Srbija promeni stav i prizna nezavisnost - rekao nam je Milivojević i dodao:

- I do sada su imali mehanizam da utiču na Prištinu i na politiku koju Haradinaj tamo sprovodi, jer on u tome sigurno nije sam. Ovo potvrđuje i raniju ocenu da ustvari ta tvrda politika koju zastupa politički vrh u Prištini ima prećutnu podršku Zapada i da je to jedan metod vršenja pritiska na Srbiju da ipak prizna samoproglašenu nezavisnost. Ovaj stav to nedvosmisleno potvrđuje.

Zoran Milivojevic

Milivojević - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U međuvremenu je stigao i zvanični odgovor Beograda. Njega je saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi poručio je da će Srbija nastaviti da svoju unutrašnju i spoljnu politiku vodi rukovođena sopstvenim interesima i interesima sopstevnog naroda, kako na Kosovu i Metohiji tako i u drugim delovima zemlje.

- Ne može biti veštačke uravnilovke jer nije isto kada se neko brani od protivpravnog članstva u međunarodnim organizacijama i kada neko krši CEFTA sporazum i međunarodne ugovore - rekao je Ðurić.

On je kazao da je za Srbiju sporno i to što se u saopštenju jasno vidi kakav ishod žele zemlje Kvinte i kakvom će ishodu težiti i kakav će pritisak vršiti.

- Ako od Srbije tražite da prestane da lobira za očuvanje svog integriteta i suvereniteta, a ne tražite od Prištine da to radi, onda je potpuno jasno da je za vas željeni ishod dijaloga puno prihvatanje bez da se Srbija žali. Srbija je primila k znanju ovo saopštenje, kao i da smo spremni da nastavimo dijalog kada ukinu takse - rekao je on.

KIM IZBORI DJURIC

Đurić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je rekao da će nastaviti da rade na terenu u interesu građana na KiM i da brine o njima.

- U okviru naše brige, napore ćemo da udvostručimo i utrostručimo, a to podrazumeva i plan predsednika Aleksandra Vučića čiji se projekti već realizuju - napomenuo je šef Vladine Kancelarije za KiM.

- Naš odgovor će biti dodatna podrška Srbima na KiM, racionalni odnos prema dijalogu i da se ne krše međunarodna prava, da se poštuju osnovni princip slobode, protoka robe i kapitala. Jasno i glasno ću reći da ne može biti uranilovke koja je veštačka koja nije zasnovana na pravu - rekao je Đurić.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    13. avgust 2019 | 14:33

    Neka jedu ono sto su kuvali Srbija neda svoje

  • Сварог

    13. avgust 2019 | 14:37

    Значи да добро радимо!!! Само наставите,не морају да укину таксе,још пар земаља и биће испод 97 које су их признале!! Само напред,не дозволите да нас уцене!!!

  • srpskislovenac

    13. avgust 2019 | 15:09

    Pa neka Španija dozvoli otcepljenje Baskiji, pa Francuzi Korzici, pa onda možemo pričati o priznanju KiM. Do tada Evropa neka umukne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA