• 61

Sever Kosova da pripadne Srbiji, a UN da se pobrine oko preseljenja sa juga: Poruka bivšeg šefa CIA

Prema njegovom mišljenju, rešenje je podela teritorije Kosova, čije bi severne teritorije trebalo da pripadnu Srbiji

  • 61

Stiven Mejer, bivši zamenik šefa Centralno obaveštajne agencije (CIA) za Balkan i odličan poznavalac regiona ponov se oglasio u srpskoj javnosti sa svojim viđenjem rešenja problema Kosova, ali i drugih kriznih tačaka u ovom regionu.

U intervjuu za "NIN" Majer, koji ima 23 godine iskustva rada u CIA, gde je bio i zamenik šefa radne grupe za Balkan tokom rata u Bosni, smatra da i Srbija i Kosovo moraju da naprave ustupke, a da velike sile da se ne mešaju.

- Briselski sporazum je mrtav i ako Beograd i Priština žele napredak, moraju jasno da poruče velikim silama da se ne mešaju - rekao je on i dodao da je Kosovo već na neki način "zamrznut konflikt".

Prema njegovom mišljenju, rešenje je podela teritorije Kosova, čije bi severne teritorije trebalo da pripadnu Srbiji.

- Mislim da po konačnom sporazumu, oblast severno od Ibra mora da pripadne Srbiji. I mislim da će Srbiji biti ekstremno teško, ako ne i nemoguće, da povrati ostatak Kosova i Metohije - naveo je Mejer za NIN.

Stiven Majer

Mejer - Foto: Milena Đorđević

On smatra da bi Ujedinjene nacije trebalo da se pobrinu i za preseljenje Srba iz srpskih zajednica južno od Ibra, ukoliko ne žele da žive pod kosovskom vlašću, kao i za zaštitu svetinja.

Takođe, on smatra i da "ako se potegne pitanje oblasti severno od Ibra, Preševska dolina mora takođe biti tema, a u nekoj daljoj budućnosti možda i Republika Srpska".

Mejer smatra da će ako se Priština i Beograd dogovore, to na kraju zadovoljiti i Evropsku uniju, a ako Vašington bude poštovao odluku, onda će to učiniti i Moskva i obrnuto.

Ipak, on ističe da se Americi neće dopasti dogovor o promeni granica jer Vašington govori da to dovodi do rata, a ukazao je i na to da Vašington na Kosovu "povlači konce" već dve decenije.

- Na eventualno protivljenje (promeni granica) uzvraća se ovako: Vidite, vaš način nije upalio. Povlačimo konopac od 1999. i još nema rešenja - rekao je on za NIN i dodao da je moguće menjati granice bez rata.

Što se tiče uloge Evropske unije u kosovskom problemu, on je rekao da je vođstvo EU iscrpljeno i da ona nije moćna kao nekada.

Podsećamo, Mejer je u nedavnom intervju za Telegraf.rs poručio zvaničnom Beogradu da da deo Kosova i Preševo, a da traži RS i pola Makedonije.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    RUSKE I KINESKE VOJNE BAZE HITNO PREKO CELE SRBIJE

  • Jovan Ktć

    Sećate li se, kada su neki, nazovi revolucionari, hteli nezavisnost Teksasa. Ulogorilo se njih nekoliko, policija ih je opkolila, pobila nekoliko a ostale osudila na dugogodišnju robiju! Koja su opasnost bili ovi " revolucionari i separatisti" za SAD, a kakva je brutalna reakcija vlasti usledila? Sada nam ovaj, i njemu slični " savetuju" kako da Šiptarima poklonimo 90% KiM, a da nama ostane 10%. Još je on i dobar u odnosu na druge, koji nam traže samo priznanje " Kosova", bez ikakvih benefita za nas! Mi, na kraju, udaramo ili ne pečat na bilo koje rešenje! Toga su svesni i kosovski Albanci i njihovi sponzori. To ih najviše nervira, a bilo je već gotova stvar!

  • Srpkinja

    Neverovatno koliko nedovrsene licnosti imaju potrebu da menjaju druge.prostorno i vremenski. "ne videci brvno u oku svom"

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima