• 55

Svi strahovi građana Srbije od članstva u EU: Brine nas šta će biti sa ćirilicom, selom i socijalom

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta kaže da je jedini opravdani strah kraj nacionalne valute

  • 55

Mišljenje građana Srbije o EU kojoj težimo je podeljeno na tri gotovo jednaka dela. Tridest sedam odsto građana Srbije ima pozitivnu sliku o EU, negativno je percipira 27, a 34 odsto ima neutralan stav.

Najviše ispitanika strahuje da će ulazak u EU doneti gubitak našeg nacionalnog identiteta i kulture (33), potom sledi strah da će članstvo doneti više problema domaćim poljoprivrednicima (31 odsto), strah da će evrointegracije koštati zemlju previše (27 odsto), dovesti do sve manje upotrebe našeg jezika (26), kraj nacionalne valute i gubitak uticaja malih zemalja članica (22 odsto) i gubitak socijalnih beneficija (21 odsto).

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta za RTS kaže da je jedini opravdani strah kraj nacionalne valute, što će se i desiti ulaskom Srbije u EU, naravno ne odmah nego godinama nakon što se ispune kriterijumi za preuzimanje evra.

Evropska unija, evri, Evropska centralna banka, Evro, novac, pare

Foto: Tanjug/AP

Svi ostali strahovi nisu opravani smatra Međak.

- Sve će to biti investicija u životnu sredinu Srbije – kakav vazduh mi dišemo, kakvu vodu pijemo, u naše puteve i železnicu kojima se vozimo. To neće biti investiranje u budžet EU to će biti investiranje u Srbiju da bi Srbija dostigla standarde EU - naglašava Međak.

Ističe da poljoprivreda obuhvata trećinu budžeta EU, što znači da će srpski poljoprivrednici moći da koriste pare iz budžeta Unije. Već od 2014. je korsite, ali će te sume od ulaska u EU biti mnogo veće.

Što se tiče gubitka uticaja malih članica, Međak kaže od zavisnosti od toga koliko će Srbija biti sposobna da se postavi u evropskom okruženju, toliko će naš glas značiti.

Mađak je naveo primer Hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu koja je sama pokrenula priču o različitom kvalitetu istih proizvoda u različitim zemljama Unije.

- Dokazala je da proizvodi koji se plasiraju na istočnoevropsko tržište i zapadnoevropsko nisu istog kvaliteta i to će morati da se promeni. Jedna poslanica iz jedne od najmanjih članica EU je promenila situaciju koja je trajala 25 godina. Znači može mnogo toga da se promeni -ukazuje Međak.

- Što se tiče upotrebe jezika i kulturnog indentiteta, srpski će postati službeni jezik EU i svi pravni akti EU će biti štampani na srpskom jeziku i na ćirilici - zaključuje Međak.

BVIDEO: Da li će vojska EU biti reinkarnacija armije Austrougarske?

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

  • alex roth

    srbi,koji nisu blentavi,mogu da dobro razmisle i donesu pametnu odluku o eventualnom uclanjenju u "mocnu" vazalnu eu.nazalost srbima od zavrsetka II sv.rata pa sve do danas je islo lose tako da su stig li,sada,u veoma tesku situaciju koja je u svim pravcima protivna po zitivnom razvoju i resavanju mase tesko resivih problema.ulazak u eu je skupcan sa neprijateljskim nato koji je odgovoran za sadasnje sta nje u srbiji.jos i malo slobodnog odlucivanja koji sada imate bice izgubljeno ulaskom u eu i nato jer cete onda postati vazali tih koji su vas kroz rat doveli u sadasnje tesko stanje.po gubitku svojih prava slobodnog odlucivanja i priznanja otimacine kosova nikada necete vise imati sanse povratka slobode a veliko pitanje ce se tek tada pojaviti sa cirilicom,verom i masu jos uvek gorucih problema jer kao vazalna drzava necete imati nekakve sanse posto su svi ti bili u ratu protivu vas.

  • Milorad Vujicic

    Ruske baze sa najmodernijim naoruzanjem odmah,hitno.

  • Milorad Vujicic

    Ulaskom u EU smo gubitnici na svim poljima.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima