≫ 

Vlast i opozicija po 3. put "oči u oči": Evo šta su učesnici rekli o sastanku (VIDEO) (FOTO)

Tema sastanka je bila stanje u medijima u Srbiji

  • 78
FPN, sastanak opozicije i vlasti Foto: Marko Jovanović

U Beogradu na Fakultetu političkih nauka (FPN) održan je treći po redu okrugli sto o izbornim uslovima na kom su predstavnici političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja, nevladinih organizacija i univerzitetski profesori razgovarali o stanju u medijima u Srbiji.

13:00 - OBRAĆANJE UČESNIKA SASTANKA

Žarko Obradović (SPS) rekao je da su nevladine organizacije dale mnogo predloga i da su neki prihvatljivi, a neki ne.

- Mislim da je logično i prihvatljivo da se izabere nadzorni odbor Skupštine Srbije. Neki predstavnici stranaka stanje medija gledaju kroz to koliko su oni zastupljeni u pojedinim medijima. Ako su dovoljno zastupljeni, medijska slika je dobra, ako nisu, onda medijska slika ne valja - rekao je Obradović.

- Mi smatramo da ima dosta prostora da se nastup političkih stranaka u medijima promeni. Poziv za razgovor u Skupštini je od ranije, ali je dobro je što je ovde razgovor organizovan - kazao je on.

Obradović je potvrdio dolazak na sledeći sastanak predstavnika vlasti i opozicije.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Đorđe Komlenski - Foto: Marko Jovanović

Đorđe Komlenski (Pokreta Socijalista), rekao je da je očigedno da svima nedostaje strpljenje da se drugi čuju šta imaju da kažu i da se o tome razgovara. Pokret Socijalista podržaće da se REM popuni do potrebnog broja (9) članova.

On je rekao da se jedan od predloga odnosio na to da se zabrani komercijano emitovanje na televizijama tokom izbora.

- To zabraniti ja smatram da to ne vodi ničemu dobrom. Ja smatram da treba povesti računa o samo jednoj stvari, a to je koliko se budžetski odvaja za medijsku kampanju za izbore.

- Mi nismo zadovoljni radom REM-a i ja već dugo vremena pokušavam da dobijem odgovor na pitanje da li neki prekogranični mediji rade u skladu sa zakonom. Neki od materijala koji su kvalitetni su stigli sinoć, a zaslužuju veću pažnju.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Vladimir Orlić - Foto: Marko Jovanović

Vladimir Orlić (SNS), povodom preporuke nevladinih organizacija da se formira nadzorni odbor u Skupštini Srbije koji bi kontrolisao ponašanje medija, rekao je da su se oko toga "svi razumeli".

- Mislim na sve nas koji smo se bavili današnjom temom. Mi smo gledali pre svega da se bavimo stvarima koje su predložile nevladine organizacije - rekao je Orlić.

On je objasnio i da taj nadzorni odbor nema prevelike moći jer ne može da kažnjava. Orlić je rekao da će naprednjacima biti čast da se zna da je u Srbiji formiran nadzorni odbor posle 20 godina.

Podsetio je da je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković još 2016.godine poslala poziv strankama da se izjasne oko svojih predloga za nazdorni odbor i one su, kaže, nisu izjasnile.

Kada je reč o zahtevima SzS o promenama u REM I RTS, Orlić je kazao da "niko nije doneo papir da se bilo šta potpiše".

- Slažemo se sa preporukom nevladinih organizacija što se tiče REM-a (da se popune upražnjena mesta), ali SzS hoće suprotno od toga. Oni traže da se silni ljudi koji su u REM-u smene, a ignorišu na koji način su oni izabrani, koliko im traje mandate i koja je procedura - rekao je Orlić.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Goran Vesić - Foto: Marko Jovanović

Goran Vesić (SNS) rekao je da je SNS zahvalna svim organizatorima razgovora jer su uložili napor kako bi razgovarali o svim problemima jer u svakom društvu jeste dobro imati dijalog.

- Mi danas nismo pričali o medijima već o zastupljenosti političkih stranaka u medijima za vreme kampanje. Danas smo imali situaciju da su predstavnici opozicije imali ideju da se donesu odluke i pravila kako će mediji raditi. Živković je rekao da novinari u Srbiji ne rade dobro svoj posao, a za nas je bilo važno to kako možemo da uredimo zastupljenost svih političkih stranaka u medijima, a ne to kako će mediji izveštavati - rekao je Vesić i dodao:

- SNS poštuje pravo svakog medija i onih koji podržavaju i ne podržavaju našu političku stranku. 

Vesić je rekao da predstavnici opozicije nisu pročitali zakon iako žele da dalje raspravljaju u Skupštini, ali Skupština nema nikakve ingerencije nad REM-om.

- Oni su od zahteva za smenu u RTS-u odustali. Na RTS-u se radi neutralno i svi oni koji vode RTS postavljeni su za vreme prethodne vlasti, tako da tamo nema novinara i urednika koji na bilo koji način podržavaju vladinu politiku - kazao je on.

On je rekao da je set medijskih zakona donet 2014. godine i da je time ukinut zakon iz 2009. godine i da je postojala opšta saglasnost da su zakoni korektni.

- Mi smo na današnjem skupu pokušali da čujemo šta opozicija želi, ali to nismo uspeli. Ono što su oni pričali nema nikakve veze sa preporukama koje smo svi uoči sastanka dobili. Ono što smo primetili je da je predstavnicima dela opozicije jedino važno pitanje REM-a. Od svega je Đilasu bilo važno da se raspravlja o REM-u i RTS-u - kazao je Vesić.

- Mi ćemo nastaviti da učestvujemo na satancima, ako nas organizatori budu pozivali. Nastavićemo da učestvujemo u konstruktivnoj raspravi, i očekujemo da će deo opozicije videti ovo da kao mogućnost za raspravu. Razgovaraćemo ili na ovaj način na FPN ili u Skupštini, ali sve odluke moraju isključivo da budu donete u institucijama - rekao je Vesić.

Profesor Veljanovski dao je određene predloge sa kojima se slažem, i neke sa kojima ne. Bilo je dosta konstruktivnih predloga i mi smo spremni da razgovaramo o tome. Nemojte zaboraviti da se društvo menja i treba regulisati npr. onlajn oglašavanja. To trenutno ne postoji u našem zakonu. Spremni smo da razgovaramo o svemu što je u skladu sa zakonom.

- Svi mediji treba da rade u skladu sa uređivačkom politikom - rekao je Vesić.

Na pitanje o živom prenosu otvaranja novog auto-puta "Miloš Veliki" Vesić je rekao:

- Da je neko pre Aleksandra Vučića otvorio onakav put imao bi takođe pravo o tome da priča. I televizije su izabrale ono što će da prenose.

Na pitanje da li će nastaviti da učestvuju u raspravama on je rekao da će učestvovati u konstruktivnoj raspravi ali ako je ona po zakonu. On je rekao da su na RTS-u "njihovi" urednici. Deo opozicije je shvatio da je ovo način da im se omogući da dođu na vlast bez izbora. Dok mi vladamo u ovoj zemlji, građani će birati vlasti.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Milan Antonijević - Foto: Marko Jovanović

Milan Antonijević rekao je da su se danas na sastanku čula konkretna rešenja. On je rekao da misli da je to osnov koji će dovesti do toga da se određena pitanja reše.

- Mi kao organizatori pokušaćemo da radimo na ovakvom tipu sastanka i da u međuvremenu možemo dobiti od političke volje vezano za pitanja o kojima se danas govorilo. Iscropjujuće je na ovakav način razgovarati ali mislimo da je dijalog jedini način da se iz ovakve situacije izađe - rekao je Antonijević.

- On je rekao da je dovoljno stvari stavljeno na sto, ali da će se konstruktivnost videti kada se odgovori na pitanja iznesu. Nadamo se da ćemo do sledećeg sastanka imati pokazanu političku volju za promene. FPN je prava institucija u kojoj se ovakav dijalog treba voditi. 

FPN, sastanak opozicije i vlasti Nebojša Zelenović - Foto: Marko Jovanović

Nebojša Zelenović (Zajedno za Srbiju) rekao je da ukoliko se do 15. septembra ne ispune "medijski zahtevi" Saveza za Srbiju, ta organizacija će bojkotvati naredne izbore.

On je novinarima rekao da je SzS izneo danas konkretan zahtev i tiče se političkog konsenzusa koji treba da dovede do toga da se do 15. septembra izabere novi sastav REM-a, i to ne politički, već na osnovu njihove stručnosti.

- Očekujemo do 15. septembra to rešenje, ako ga nemamo, ulazimo u bojkot - rekao je Zelenović novinarima na FPN-u.

Kako je rekao, izbor novog sastava REM-a otvara vrata da se nastave razgovori vlasti i opozicije o ostalim zahtevima 1 od 5 miliona.

Zelenović je dodao da SzS priprema i strategiju za bojkot. Zahvalio je organizatorima i sastanka, ali je ocenio da ovakav format sastanka ne daje rezultate.

Komentarišući izlazak Boška Obradovića i Miroslava Aleksića sa sastanka i njihove komentare da će svojim strankama predložiti da bojkotuju izbore, Zelenović je rekao da to ne znači da oni nemaju dogovor u vezi sa bojkotom, već da su i oni shvatili da ovaj format ne daje rezultate.

SzS je dan uoči sastanka javno predložio organizatorima da na dnevni red stave obavezujući dokument koji će potpisati predstavnici vlasti i opozicije, a koji predviđa da do 15. septembra dođe do promena u RTS i REM kroz skupštinsku proceduru.

Rade Vejanovski predstavnik Građanskog demokratskog foruma rekao je da se danas govorilo o jako mnogo problema i da je rasprava ličila na raspravu o medijskoj strategiji.

- Uopšte nije realno da se ti problemi sada rešavaju - rekao je Veljanoski.

- S obzirom na zahteve koje smo čuli, a to je da se na privatne medije ne može uticati,tačno je da ne može ali to ne znači da privatni mediji nemaju pravila kojih treba da se drže - kazao je on.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Rade Veljanovski - Foto: Marko Jovanović

Aleksandar Marton (LSV) je rekao da se njegova partija i ovaj put odazvala pozivu za razgovor, ali je rekao da je njihov stav da se ovakvi razgovori što pre premeste u institucije sistema odnosno u Narodnu skupštinu RS. On je kazao da LSV traži od svih aktera da najzad omoguće fer izborni uslovi.

- Očekujemo da država Srbija bude država svih njenih građanki i građana - zaključio je Marton.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Aleksandar Marton - Foto: Marko Jovanović

Uroš Piper (DSS) je rekao da je iznet veoma konkretan predlog, a to je da se na svim televizijama uvedu debatne emisije. Mislim da smo u ovom trenutku na istim pozicijama kao ranije.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Uroš Piper - Foto: Marko Jovanović

Đorđo Žujović (LDP) rekao je da je deo opozicije nesumnjivo doneo odluku o bojkotu. Mi još uvek nismo, a govorim ispred svoje partije, doneli odluku da li ćemo bojkotovati izbore. Postoji mogućnost da ćemo bojkotovati izbore, a odluku o učešću na sledećem sastanku moramo tek da donesemo.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Đorđo Žujović - Foto: Marko Jovanović

Vladimir Đurić (Stranka moderne Srbije) rekao je da su oni izašli sa sastanka ranije, ali zato što se sastanak odužio. On je rekao da bi ovakvi dijalozi bili uspešni kada bi se predstavnici svih strana dogovorili oko okvira sastanka. Jedan opšti politički dogovor oko konsenzusa može biti postignut, ako postoji volja svih strana i da se dogovoreno verifikuje u nadležnim institucijama.

- Mi ne planiramo bojkoti i učestvovaćemo u daljim sastancima - zaključio je Đurić.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Vladimir Đurić - Foto: Marko Jovanović

Zoran Živković (Nova stranka) rekao je da svako očekivanje da će ovakav sastanak rešiti nešto veliko nije realno. On je kazao da je cilj da se nastavi borba za izborne uslove i da postoji način kako se to radi.

FPN, sastanak opozicije i vlasti, Zoran Živković Zoran Živković - Foto: Marko Jovanović

Boško Obradović (Dveri), napustio je sastanak pre kraja i u skladu s tim rekao je da će predložiti da se nastupajući izbori bojkotu, budući da, kako je rekao, je vlast pokazala nespremnost za dogovor.

FPN, sastanak opozicije i vlasti, Boško Obradović Boško Obradović - Foto: Marko Jovanović

Miroslav Aleksić (Narodna stranka) rekao je da je više očekivao od sastanka i da nije bilo dogovora sa predstavnicima vlasti.

12:53 - ZAVRŠEN SASTANAK IZA ZATVORENIH VRATA

Na FPN-u je završen deo sastanka predstavnika političkih partija, medijskih udruženja i nevladinih organizacija, koji je održan iza zatvorenih vrata, o stanju u medijima u Srbiji.

10:45 - SASTANAK JE NASTAVLJEN IZA ZATVORENIH VRATA

Nakon što su predstavnici medijskih udružena i nevladinih organizacija predstavili svoje preporuke, sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević tokom završetka dela okruglog stola koji je otvoren za javnost, zatražio od političkih stranaka da se brzo, u roku od nekoliko dana, izjasne o preporukama koje su iznela medijska udrženja i civilni sektor.

10:20 - PREPORUKE PREDSTAVNIKA MEDIJA

Učesnicima sastanka su se obratili i Stevan Ristić ispred Asocijacije medija, Dragan Janjić iz NUNS-a i Stojan Marković iz Lokal presa.

Stevan Ristić ispred Asocijacije medija ukazao je da nedeljnici nemaju pristup oglašivačima, navodeći kao primer nedeljnika Vreme gde su svi ugovori sa javnim preduzeća raskinuti.

Ristić je posebno pomenuo pitanje novinske agencije Tanjug, odnosno njegovo brisanje iz Registra medija, kao i da se sprovedu neophodni postupci vezani za dnevni list Politika.

Dragan Janjić ispred NUNS rekao je da postoji dug trend porasta pretnji novinarima i situacija u društvu da se napadi na novinare komentarišu zavisno od toga u kom mediji rade, odnosno da nema istog tretmana i odnosa.

- Ova žalosna situacija u medijima je proizvod dugoročnog trenda i neće biti rešena šminkanjem pred izbore, potrebne su krupnije i ozbiljnije promene - rekao je Janjić.

- Naša poruka svima - gledajte da stvorite uslove u kojima će najširi slojevi stanovništa imate ravnomeran pristup informacijama, ravnopravan pristup - rekao je Janjić i naveo da je NUNS dostavio sve analize i podatke i da neće učestvovati u zatvorenom delu sastanka.

Stojan Marković iz Lokal presa rekao je da kao uvod u izbore 2020. godine vidi diskriminaciju medija po osnovu prosleđivanja informacija i dotoka novca, pritisak na uređivačku politiku, zabranu prisustvovanja konferencijama i izostanak poziva, kao i ubrzano raspisivanja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja kao vid skrivenog finansiranja.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Učesnici sastanka - Foto: Marko Jovanović

10:10 - PREPORUKE NVO O MEDIJIMA

Preporuke nevladinih organizacija o medijima na početku je predstavio Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a. On je predložio šest mera koje bi mogle da se sprovedu do izbora bez promene zakona i četiri mere koje bi tražile zakonsku intervenciju.

Klačar je rekao da je prva mera formiranje Nadzornog odbora Skupštine Srbije, potom da se sprovede koherentan i celovit monitoring medija, da se cenovnici političkog oglašavanja učine javnim, što osim medijskih aktera traži i uključivanje Agencije za borbu protiv korpucije i pokretanje procedure kandidovanja novih članova REM jer funkcioniše u krnjem sastavu sa šest od devet članova.

- Sledeća preporuka je da se definišu kratki i jasni rokovi u statutu REM za odlučivanje po prijavama i da REM jednom u 15 dana obaveštava javnost kako je postupio po prijavama - rekao je Klačar i dodao da je šesta mera da se donese novi Pravilnik o pružaocima medijskih usluga.

- Verujemo da bi bilo dobro da se uvede sankcija za medije koji prekrše izbornu tišinu i da se otvori pitanje skraćivanja perioda izborne tišine - rekao je Klačar.

Klačar je rekao da bi bilo dobro da se u novim medijskim zakonima jasno definiše da REM ima obavezu da sprovodi monitoring medija tokom izborne kampanje, kao i da se promeni zakon o političkom oglašavanju.

Posle njega je reč uzeo Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost. On je rekao da su predstavljena 22 problema sa rešenjima, podeljena u četiri tematske celine.

- Nemamo nijedan državni organ koji je nadležan da prati ravnomernu zastupljenost u medijima, štampanim i onlajn -rekao je Nenadić dodajući da je REM zadužen za elektronske medije.

- Imamo problem sa oglašavanjem u medijima, plaćenim i neplaćenim vidovima promocije - rekao je Nenadić, navodeći kao primer direktne prenose stranačkih skupova i dodao da tu praksu treba zabraniti jer se ne može omogućiti za sve pod istim uslovima.

Nenadić je ukazao da postoji sistemski problem i kada je reč o cenama oglašavanja, a pre svega plaćanja, kao i pitanje državnog oglašavanja.

- Mora se nešto uraditi da podaci o monitoringu koje sprovodi REM budu dostupni javnosti - rekao je Nenadić i dodao da se sada do njih ne može doći ni po zahtevu Poverenika.

Raša Nedeljkov ispred CRTA rekao je da se najveći problemi tiču zloupotrebe javnih resursa i pristupa medijima.

On je naveo primer monitoringa televizija sa nacionalnom frekvencijom tokom beogradskih izbora gde je bio prisutan veliki disbalans u prikazivanju kandidata u vezi sa temom izbora u glavnom gradu, četiri prema jedan u korist vlasti.

Nedeljkov je tražio i da REM odlučuje o svakom prigovoru i da svoje odluke obrazloži i objavi.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Učesnici sastanka - Foto: Marko Jovanović

10:04 - SASTANAK OTVORIO ANTONIJEVIĆ

Treći sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima otvorio je Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo. On je rekao da su mediji jedno od najvažnijih pitanja u predizbornom vremenu.

Antonijević je obavestio učesnike da je stiglo pismo vlasnice Kanala 9 Maje Pavlović koja već danima štrajkuje glađu.

Antonijević je kazao da je skup u reprezentativnom sastavu i zahvalio medijima što su došli da ga isprate podsećajući da će drugi deo skupa nakon uvodnih izlaganja biti zatvoren za javnost.

Dekan FPN Dejan Simić rekao da su izbori jezgro političkog dešavanja i mera legitimitet i legaliteta nekog društva a da je jednak pristup medijima "jezgro jezgra".

- Izbori su neuralgično jezgro, mera legaliteta i legitimiteta političkog procesa. Jednak pristup medijima svih je jezgro jezgra, suština demokratskog političkog poretka - rekao je Simić.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Foto: Marko Jovanović

10:00 - UČESNICI SASTANKA SU UŠLI U SALU

Očekuje se početak sastanka. U sali se nalaze i Miroslav Aleksić, zamenik predsednika Narodne stranke, Tomislav Žigmanov iz DSHV, kao i Rade Veljanovski iz GDF-a, kao i Raša Nedeljkov iz Crte.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Učesnici sastanka - Foto: Marko Jovanović

09:44 - PRISTIŽU UČESNICI SASTANKA

Među prvima su došli Dejan Šulkić iz DSS-a, Života Starčević iz Jedinstvene Srbije, kao i Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista. Na sastanak je došao i Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Dejan Šulkić (DSS) i Zoran Živković (Nova stranka) - Foto: Marko Jovanović

Ubrzo su u zgradu FPN-a ušli i Aleksandar Marton iz LSV-a, kao i Zoran Lutovac, predsednik DS i Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju i Aleksandar Ivanović iz SDS.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Zoran Lutovac (DS), Nebojša Zelenović (Zajedno za Srbiju), Aleksandar Ivanović (SDS), Đorđo Žujović (LDP) - Foto: Marko Jovanović

U ime SPS-a sastanku će prisustvovati Žarko Obradović.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Miroslav Aleksić (Narodna stranka), Žarko Obradović (SPS), Đorđe Komlenski (Pokret socijalsta) - Foto: Marko Jovanović

Razgovorima će prisustvovati i lider Dveri Boško Obradović, kao i Zoran Živković i Aris Movsesijan iz Nove stranke, dok će LDP predstavljati Đorđo Žujović i Nenad Milić.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Boško Obradović (Dveri) - Foto: Marko Jovanović

Sastanku će u ime SNS prisustvovati Goran Vesić, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić.

Goran Vesić, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić Đukanović, Orlić, Vesić - Foto: Telegraf.rs

Na FPN-u su i Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana, Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije.

Kao i na prošlom sastanku, nema predstavnika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

09:40 - NA SASTANAK STIGAO KLAČAR

Na FPN je stigao izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar.

09:30 - UČESNIKE SASTANKA DOČEKUJE PONOVO SIMO SPASIĆ

Predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić ponovo se nalazi ispred ulaza na FPN, gde dočekuje učesnike sastanka.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Spasić - Foto: Marko Jovanović

Sastanak na temu pristupa medijima počeće u 10 časova, a obraćanja novinarima planirana su za 12.30.

Kako su najavili organizatori FPN i Fondacija za otvoreno društvo, tema sastanka će biti "Pristup medijima i njihova kontrola", a predviđeno je da medijska udruženja i organizacije koje prate izbore, predstave svoje nalaze i preporuke na tu temu.

Najavljeno je i da će prvi deo dijaloga, na kojem će biti predstavljene analize organizacija civilnog društva i medijskih udruženja, biti sniman i uživo emitovan preko ekrana postavljenog u sobi za novinare na Fakultetu političkih nauka, a da će drugi deo okruglog stola biti održan bez prisustva medija, po pravilima "Chatham House".

U najavi okruglog stola koju su potpisali dekan FPN-a Dragan R. Simić i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, stoji i da će u narednom periodu biti održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima građana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ziko

    19. avgust 2019 | 15:45

    Teško je razgovarati sa nekim koji ne znaju ni šta hoće

  • fretg

    19. avgust 2019 | 14:49

    Oni sa svim tim trabunjanjima sami sebe ne razumeju.

  • Ina

    19. avgust 2019 | 16:05

    Dragan Djilas i njegovi drugari su samo za opstrukciju....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA