• 10

Da li je Togo 15. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova? Evo šta kaže Dačić

Meni je cilj da padne ispod 97, koliko je polovina od ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija - kazao je ministar

  • 10

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je prošle nedelje išao po notu 15. zemlje koja želi da povuče priznanje nezavisosti Kosova, ali da je u danu kad je to hteo da objavi Kvitna izdala saopštenje koji porulčuje Srbiji da treba da prestane s akcijom povlačenja priznanja.

Kako kaže, on nije pominjao da je reč o Togou, kako prenose mediji, a saopštenje Kvinte komentariše porukom: "Mi nemamo nameru da se svađamo sa bilo kim".

Dodaje da je jednostavno politika Srbije takva, te primećuje da kada su drugi priznavali Kosovo nikoga nije brinulo da li će Srbija da se ljuti.

- Kada je reč o bilateralnim odnosima, ja ne mogu nekoj državi da kažem da ne povlači priznanje. Ja ću ovih dana zvanično saopštiti i pokazati tu notu, ono što je zanimljivo, ta nota je doneta na Vidovdan - rekao je Dačić gostujuči na Hepi televiziji.

Dodao je da je on obišao 105 zemalja i video da mnoge ne znaju o čemu je tu reč, da su takvu odluku donele neke druge, prethodne administracije, ali i da su oni spremni da te odluke revidiraju.

Ivica Dačić

Dačić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

S druge strane, kako navodi, te zemlje žele da sa nama imaju dobre odnose i da ne pričaju samo o Kosovu, nego generalno o našim odnosima.

- Tanzanija se naljutila jer smo mi posle 5. oktobra zatvorili njihovu ambasadu. Sada ću napraviti jednu rekapitulaciju koliko zemalja priznaje, a koliko ne priznaje Kosovo. Postoje zemlje koje su zamrzle tu odluke, kao što je Peru, Egipat. Meni je cilj da padne ispod 97, koliko je polovina od ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija - kazao je ministar.

Na opštužbe da se meša u američku unutrašnju politiku, Dačić kaže da male zemlje ne mogu da se mešaju u unutrašnju politiku velike.

- Mislim da mi ponekada i previše važnosti dajemo takvim saopštenjima, reč je o činovnicima iz ministarstva spoljnih poslova, stalno se pokušava praviti neka simetriju krivice. Srbija za to ništa ne treba da uradi, takse su pokazatelj da neko sa vama ne želi ekonomsku saradnju. Niko ne spominje Zajednicu srpskih opština, prisvajanje pravoslavnih crkava, formiranje takozvane vojske - kaže Dačić.

Napominje da nisu u pitanju samo albanski lobisti, već kaže da su to i neki interesi pojedinačnih političara u SAD.

- Kada govorite o srpskoj dijaspori, jedan kongresmen je rekao: „Najbolji su Srbi, oni nemaju nikakve zahteve“ što znači da možete da radite šta hoćete. Nikada srpska dijaspora nije bila organizovana na takav način, Vilson je bio američki predsednik koji je stavio srpsku zastavu na Belu kuću. Važno je da Tramp ili Demokrate znaju za koga će da glasaju Srbi i da vide kakvu će politiku usmeravati ka toj strani - naveo je Dačić i upitao:

- Nećemo valjda da podržimo Klintona?

Kaže i da male zemlje ne mogu da se mešaju u unutrašnju politiku velike zemlje, ali i da su nam istzovremeno potrebni kontakti sa američkom administracijom, pre svega sa Belom kućom. "Predsednik Vučić će se sresti sa Pompeom, sve je to dobra uvertira da treba da tražimo neki zajednički interes sa Amerikom", zaključio je šef srpske diplomatije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Ruske baze pod hitno.

  • DRagutin

    Ministre samo napred! Nema nazad, tu smo na dohvatu ruke da ih na taj nacin slomimo! Ako Bog da do nove godine da taj broj zemalja sto priznaju Kosovo, bude manji od 90! To bi bio veliki udarac pogotovo za njihove "roditelje" i njihovo cedo! A to bi onda pokrenulo lavinu povlacenja priznanja!

  • Дејан Младеновић

    Дачићу ви сте напоменули да у америци живи 600.000 Срба.То је по мени мало вероватно јер 40-50% су илегално без боравкаа самим тим и без права гласа Од преосталог броја колико је деце млађе од 18год? Колики је број Срба које ти избори не интересују??

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima