• 9

"NATO je za Srbe neprihvatljiv": Dodik kaže da neće glasati za ANP

Mi Srbi imamo ranije donesene odluke koje ne mogu biti poništene - rekao je Dodik

  • 9

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da neće glasati za Godišnji nacionalni plan (ANP) i istakao da je NATO za Srbe neprihvatljiv.

Trojica članova Predsedništva BiH, Željko Komšić, Dodik i Šafik Džaferović, odlučili su da otkažu za danas zakazane dve sednice tog tela na kojima je trebalo da se odlučuje o ANP, koji je korak ka integraciji BiH u NATO, te o izboru mandatara za sastav novog Saveta ministara.

Nakon te odluke, Dodik je rekao da nije imao ništa protiv toga da se Godišnji nacionalni plan nađe na dnevnom redu današnje sednice Predsedništva BiH, ali da bi glasao protiv.

- Nema potrebe da razgovaramo o ANP, to se neće desiti, srpska strana i ja nećemo glasati za to. NATO je za nas neprihvatljiv. Član 3 Sporazuma o principima za formiranje vlasti na nivou BiH je bio okvir za rešavanje tog pitanja. Mi Srbi imamo ranije donesene odluke koje ne mogu biti poništene - rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Naveo je da je nakon odluke o skidanju sa dnevnog reda ANP, bilo iluzorno održati vanrednu sednicu na kojoj je trebalo da bude izabran mandatar za novi Savet ministara.

BiH još nije formirala Savet ministara iako je prošlo deset meseci od Opštih izbora u toj državi, pa je Dodik ponovo ukazao na potrebu hitnog formiranja tog saveta.

Dodik je naveo da nije u pitanju "kupovina vremena", da se sadašnjom situacijom ništa ne rešava i da BiH ulazi u novi zastoj.

On je jasno poručio da se u njegovom mandatu neće desiti glasanje o ANP.

Dodao je da je neprihvatljiva i odrednica "nacionalni" u Godišnjem nacionalnom planu, jer u BiH postoje tri konstitutivna naroda, a ne nacija.

VIDEO: BiH je promašena investicija: Dodik o intervjuu šefa CIA za Balkan

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • lav

    DODIKU NE PRIJA NATO I RUSIJA. A DA NIJE NJIH NE BI BIO TU

  • lav

    DODIK STALNO JE NESTO PO SRBIJI CAK JE DOLAZIO I U JAGODINSKI REGION

  • Milorad Vujicic

    NATO je krvavih ruku I svako kretanje preko srpskih teritorija treba biti zaustavljeno.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima