• 3

"Ne bi se desio da neće imati pozitivne vesti": Velika očekivanja od sastanka Vučića i Pompea

Milić smatra da Srbija treba da zadrži kurs kooperativnost prema Zapadu i da kompromisno reši pitanje odnosa sa Kosovom čiji bi element bila korekcija administrativne linije

  • 3

Direktorka Centra za evroatlanske studije (CEAS) Jelena Milić očekuje pozitivne vesti posle sastanka predsednika Srbije Aleksandar Vučić američkog državnog sekretara i da ga Majk Pompea večeras u Njujorku.

Aleksandar Vučić ne bi prihvatio poziv američkog državnog sekretara niti bi ga Majk Pompeo zvao u Njujorku, da taj sastanak, u širem smislu reči, neće imati pozitivnu konotaciju, kaže Milić za Tanjug.

Milić smatra da Srbija treba da zadrži kurs kooperativnost prema Zapadu i da kompromisno reši pitanje odnosa sa Kosovom čiji bi element bila korekcija administrativne linije, ali ne po osnovu etničke podele, već pre svega po osnovu fer raspodele resursa.

Na pitanje o aktivnijem uključivanju SAD u rešavanju kosovskog pitanja, pominjanje juna iduće godine kao roka za rešenje, kako bi aktuelna Trampova administracija pokupila pozitivne poene pred novembrske izbore 2020.godine, Milić kaže to ubrzavanje Srbiji "ide na ruku".

Jelena Milić

Jelena Milić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Nezgodno što je ministar (Aleksandar) Vulin bio u fabrici koja proizvodi helikoptere (Rostvertol u Rostovu). Ti helikopteri mogu Srbiju da stave pod sankcije američkog Kongresa. Dakle, Srbiji odgovara da se (rešavanje pitanja Kosova) ubrza, da ne bi američke sankcije stigle pre toga - smatra Milić.

Ona je ocenila da bi vladajuća koalicija čija je pobeda na izborima, kako veruje, neupitna, već u izbornoj kampanji mogla da ponudi neke svoje okvire za rešenje kosovskog pitanja i da za to dobije podršku.

- Uz adekvatnu kampanju mislim da može da dobije podršku za kompromisno rešenje, jer javnost i građani Srbije su možda neki put neobavešteni, ali su prilično razumni i mislim da i oni shvataju da je EU najveći spoljnotrgovnski partner Srbije - rekla je Milić.

Tzv. Kosovo će, podseća, do tad dobiti vlast, i postojaće dve vrlo legitimne strane koje mogu da se dogovore i onda da eventualno odu pred izbore u SAD čak i u Belu kuću.

- Nisam sigurna da će samo Kosovo biti paket, mislim da ćemo videti i neki pokušaj rešavanja i pitanja Izraela i Palestine. Kada je u pitanju globalni kontekst, sporazum o Kosovu može da bude i "dil" između Si Ðinpinga, Donalda Trampa i Vladimira Putina, ali takođe može da bude i "dil" između demokrata i republikanaca - rekla je Milić.

Jelena Milić

Jelena Milić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Upitana da li bi vladajućoj koaliciji bojkot opozicije, koji je sve izvesniji, bio problem, ukoliko bi se u skupštini usvajalo nešto u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, Milić kaže da njoj izjave pomoćnika zamenika državnog sekretara Meta Palmera i Dejmona Vilsona iz Atlanskog saveta sugerišu da bo bojkot bio viđen "kao glupost" od strane relevantnih zapadnih partnera.

- Kao što Srbija u pregovorima sa Kosovom treba da zna svoje limite tako mislim da i opozicija krije činjenicu da ima vrlo malu podršku u javnosti, potpuno neralnim zahtevima, i da ni bojkot neće mnogo šta promeniti - ocenila je Milić.

Postaje očito da je reč o sukobu za medijske reurse, naglašava ona, a ne za političke uslove i da opozicija ima samo program o svom položaju.

- Ništa drugo nije njen politički program - rekla je Milić.

Milić je na kraju skrenula pažnju na to da se večerašnji sastanak sa Pompeom u Njujorku održava svega nedelju dana pre neformalnog sastanka šefova diplomatija EU u Helsinkiju.

To će, kako ocenjuje, Vucicću omogućiti da tamo nastupi sa nekom vrstom kredibiliteta ili optimizma bez obzira na, kako kaže, nefer uranilovku koju smo videli u zajedničkom saopštenju Kvinte o zahtevu za nastavak dijaloga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Nikolas

    JELO! JELO !JELENA!!! ALI SRBI VOLE RUSE I RUSIJU!!! JELO ,JELENA!!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima