≫ 

SAD se zalaže za kompromis po pitanju KiM: Dačić o Vučićevom sastanku u Njujorku

Komenarišući susret dvojice zvaničnika i poruke koje su sinoć stigle i stižu iz Njujorka on ocenjuje da Vašington zastupa "naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno"

  • 11
Ivica Dacic Foto: Tanjug/Tanja Valič

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea pokazao je da je Vašington promenio pristup u rešavanju kosovskog pitanja i da se SAD zalažu za kompromisno rešenja koje bi imalo u vidu i interese Srbije.

- Ne treba misliti da su SAD promenile stav o nezavisnosti Kosovu, ali je sada postoji velika razlika između Trampove administracije i ljudi koji čine njegov najuži krug - savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Pompeo, potpredsednik Majk Pens, i on sam, koji smatraju da je nepohodno da se dalje pregovora i da se traži kompromis - rekao je Dačić za Tanjug.

Komenarišući susret dvojice zvaničnika i poruke koje su sinoć stigle i stižu iz Njujorka on ocenjuje da Vašington zastupa "naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno".

Ivica Dacic Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

- To je velika stvar i velika promena u odnosu na dosadašnje tvrdnje koji su dolazile od nekadašnje američke administracije - ocenjuje Dačić.

On je podsetio da ipak postoje i neki drugi glasovi u "dubokoj državi" - Kongresu i Stejt departmentu koji zastupaju politiku autopilota - onu vođenu pre 20 i 30 godina.

Zato je, kaže on sastanak Vučića i Pompea važan i bitan - da se u ličnim kontaktima uspostave direktne veze za nastavak dijaloga sa SAD na najvišem nivou.

Šef srpske diplomatije je sastanak u Njujorku ocenio kao koristan i iz ugla potrebe da se Pompeom razgovara o našim stavovima, jer je on do sada imao više sastanka sa predstavnicima Prištine.

Sa našim zvaničnicima se retko sastajao, ovo je sastanak na veoma visokom nivou i Pompeo kao jedan od najbližih saradnika preneće Trampu sve ono što se govorilo, rekao je Dačić.

On je ocenio da će u narednom periodu biti još sastanaka na temu KiM ali ne u smislu onoga što je možda želeo Vašington, Brisel ili Pariz.

- Nastavka dijaloga neće biti dok se vlast u Prištini ne konstituiše... To je ono što smo ukazivali da sa Prištinom uvek ima problem da nešto ne može traži stalno izgovore i nijedan dogovor nije ispunjen - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    21. avgust 2019 | 15:34

    Шарене лаже!!'американци су зликовци и Српске крвопије ма ко да им је председник

  • Dulence

    21. avgust 2019 | 17:51

    Voleo bih da to cujem od americkih politicara.

  • Hrvat

    21. avgust 2019 | 15:54

    Sta vama Srbima jos treba da se desi pa da shvatite da nemate prijatelje u svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA