• 4

Postavljanje "kosovske zastave" na srpske spomenike neće promeniti činjenice

Naveo je i da postavljanje albanske zastave na srpske spomenike neće pomoći Prištini da promeni činjenice da je reč o srpskom srednjovekovnom nasleđu

  • 4

Bilo bi dobro da se takozvane prištinske vlasti posvete proučavanju, obradi i predstavljanju svetu sopstvenog kulturnog nasleđa, umesto što pokušavaju da otmu i prisvoje srpsko, poručio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom, kako kaže, drske provokacije na ostacima pravoslavne crkve na Novom Brdu.

- To je jedan vrlo, vrlo zahtevan poduhvat, da ne kažem nešto drugo, i ja im u tom pogledu želim svaki uspeh - kaže ministar i naglašava da će Vlada Srbije i Ministarstvo kulture pružiti svaki mogući otpor pokušaju simboličnog ili faktičkog otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Naveo je i da postavljanje albanske zastave na srpske spomenike neće pomoći Prištini da promeni činjenice da je reč o srpskom srednjovekovnom nasleđu.

On je za Tanjug rekao da katolička misa koja je održana na ostacima crkve Svetog Nikole na Novom Brdu, predstavlja akt provokacije, a nema veze sa njenom obnovom.

Upitan zašto niko od predstavnika Srba nije učestovao u obnovi te crkve koju je pokrenuo Unesko, Vukosavljević je rekao da je to "malo složenija situacija" i postoje procedure.

- To nije tender gde se prijavljuju građani i građevinski operativci, nego to mora da rade stručne službe u skladu sa vrlo strogim međunarodnim propisima. Mislim da i naši stručnjaci učestvuju u izradi projektne dokumentacije - kaže Vukosavljević.

Ministarstvo kulture

Vladan Vukosavljević - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na pitanje da li su Republički zavod za zaštitu spomenika i država Srbija dovoljno aktivni u promovisanju i zaštiti našeg kulturnog nasleđa na KiM, Vukosavljević je naveo da veruje da je to slučaj.

- Naravno, uvek može i bolje i više. Republički zavod, Vlada Srbije i Ministartsvo kulture rade maksimum koliko mogu. Naše kulturno nasleđe je bogato, to je temelj našeg identiteta i mi se trudimo i kada je reč o novim istraživanjima i o konverziciji i o predstavljaju našeg kulturnog nasleđa da sprovdimo vrlo snažne aktivnosti - kaže Vukosavljević.

Naglasio je da je svaki pokušaj simboličnog ili faktičkog otimanja srpskog kulturnog nasleđa čin drske provokacije, te podsetio da se obratio Vatikanu povodom održavanja mise u pravoslavnoj crkvi na Novom brdu na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da trivijalni i varvarski pokušaji simboličnog i faktičkog otimanja tog nasleđa zaista predstavljaju besmislicu, akt nasilja i ne vode ničem dobrom.

U pismu je zatražio da i papu obaveste da je reč o srpskoj pravoslavnoj crkvi na Novom Brdu i da služenje mise od strane albanskog katoličkog klera ne doprinosi ni istorijskom kvalitetnom odnosu u poslednjih nekoliko decenija SPC i Vatikana i odnosimi dve države.

- Ni Vatikan nije priznao Kosovo, naravno ni Srbija, tako da su ti odnosi u svojim temeljima razumni. Međutim, u pismu koje sam napisao kardinalu ističem da je neophodno da Vatikan reaguje i da skrene pažnju da se na taj način ne doprinosi dobroj atmosferi ni na KiM, a ni šire - naveo je Vukosavljević.

U pismu je, kaže, naveo da u neposrednoj blizini SPC na Novom Brdu stoje ostaci katoličke bogomolje i da tamo postoji rimokatoličko kulturno nasleđe koje je sada u lošem stanju, ali može da bude rekonstruisano i da služi verskim potrebama i albanskih rimokatolika i drugih.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • vasa paris

    Pa to samo divljaci rade ali i oni su se opametili pa sada znaju ko su i sta su ali ovi sipci jos ne.

  • Dr

    Jaooooo ovi bi i slamu ispod Isusa ukrali

  • 👤

    "Bilo bi dobro da se takozvane  prištinske vlasti  posvete proučavanju, obradi i predstavljanju svetu sopstvenog kulturnog nasleđa...." А ког културног наслеђа? Трговина људским органима, дрогом, оружјем, територијама, није културно наслеђе, већ чист криминал....а о фалсификовању историје да и не говорим. Једина историјска личност им Србин Ђурађ Кастриотић, кога су присвојили.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima