≫ 

Raspuštena skupština tzv. Kosova: Slede vanredni parlamentarni izbori

Skupština tzv. Kosova je raspuštena, za je glasalo 88 poslanika, protiv je bio 1, a 2 su bila uzdržana

  • 1

Plenarna sednica Skupštine tzv. Kosova na kojoj su poslanici glasali o raspuštanju šestog saziva Skupštine tzv. Kosova bila je održana je danas u 10 sati. Podneta su 93 poslanička potpisa za sazivanje današnje sednice.

Skupština tzv. Kosova je raspuštena, za je glasalo 88 poslanika, protiv je bio 1, a 2 su bila uzdržana.

Sednica na kojoj je raspušten parlament trajala je svega 30 minuta, a nakon što su se šefovi poslaničkih grupa izjasnili da o toj temi nema rasprave.

Parlamentarne stranke nisu prihvatile inicijativu predsednika privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija, da se nastali vakum premosti izborom novog mandatara.

Zasedanju nisu prisustvovali poslanici Srpske liste, a na potezu je sada tzv. kosovski predsednik Hašim Tači, i njegova je obaveza da raspiše izbore u roku, ne kraćem od 30, i ne dužem od 45 dana.

Tri datuma figuriraju za održavanje izbora - 22. ili 29. septembar, a kao najverovatniji spominje se 6. oktobar.

Za raspuštanje skupštine potrebno je bilo dve trećina glasova svih poslanika, odnosno 80.

Glasanje, raspuštena skupština tzv. Kosova Glasanje u skupštini tzv. Kosova - Foto: Printscreen/YT/KosovaPress

Prethodno su sa 96 glasova poslanici Skupštine Kosova, izlasali nacrt Zakona o ratifikaciji finansijskog sporazuma IPA 2018. između tzv. Kosova i EU.

Skupština tzv. Kosova broji ukupno 120 poslaničkih mesta a od tog broja 20 je zagarantovano manjinskim zajednicama, deset Srbima.

Iako datum izbora još nije poznat, političke stranke Albanaca su uveliko u kampanji, a jedina predizborna koalicija za sada dogovorena je između ABK, Ramuša Haradinaja, i SDP, Špenda Ahmetija. Nosilac te liste i kandidat za premijera biće Haradinaj.

Dugi pregovori o predibornoj koaliciji najuticanijih opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova, Ise Mustafe i Pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, još nisu okončani, a kamen spoticanja je, kako se navodi, kandidat za premijera.

Inače, ovaj šesti saziv kosovskog parlamenta biće upamćen po tome što mu je u najvećem broju slučajeva nedostatak kvoruma onemogućavao donošenje odluka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. avgust 2019 | 11:20

    AMERICKA I NATO FARSA-ZA DOBIJANJE NA VREMENU KAKO BI JOS BOLJE NAORUZALI VELIKU ALBANIJU!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA