≫ 

Nemačka podržava dijalog vlasti i opozicije u Srbiji, Šib poručio: Bojkot nije dobar

- Trenutno pratimo dijalog opozicije i Srpske napredne stranke. Trenutno je pod znakom pitanja. Načelno, pozdravljamo taj dijalog - rekao je Šib

  • 3

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je i da njegova zemlja pozdravlja dijalog između vlasti i opozicije u Srbiji, da, načelno govoreći, bojkot nije dobar i da je za jaku demokratiju potrebna jaka opozicija u parlamentu.

- Dijalog je važan proces da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, zbog čega se nada da će se nastaviti - rekao je Šib.

- Trenutno pratimo dijalog opozicije i Srpske napredne stranke. Trenutno je pod znakom pitanja. Načelno, pozdravljamo taj dijalog, radi se o tome da opozicija treba da učestvuje na izborima koji će se održati na proleće. Opozicija je signalizirala da će bojkotovati zato što je smatrala da nisu uspunjeni uslovi za fer izbore. I sada je u okviru tog dijaloga pokušano da se pokrenu stvari sa mrtve tačke - rekao je Šib.

Kako je ambasador rekao, to je važan proces i nada se da će se nastaviti. Šib je dodao da politička rasprava treba da se održava u parlamentu, a da je za jaku demokratiju u parlamentu potrebna jaka opozicija. Kako ističe, to važi za sve demokratske sisteme.

- I zato kažemo da bojkot nikada nije dobar. Ali, važno je da opozicija mora da ima uslove da može da funkcioniše i radi - napomenuo je Šib.

On je podsetio na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, u kojem su navedene jasne poruke da "uslovi u parlamentu nisu idealni" i da ih treba promeniti.

Gradimo mostove - pricamo o Evropi Tomas Šib - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Postoje preporuke o uslovima koji treba da budu ispunjeni za fer i slobodne izbore. Smatram da je to dobra ideja. Nevladina organizacija CRTA je izradila sugestije na osnovu tih preporuka i to treba da bude osnov za nastavak razgovora - kazao je Šib.

Kada je u pitanju stanje u medijima, kazao je da je stav jasan - sloboda medija je važno postignuće, a u toj oblasti u Srbiji situacija takođe "nije idealna i nešto se mora promeniti".

- Mogu samo da ukažem na izveštaj Evropske komisije. Medijska strategija, koja još nije usvojena, ta strategija mora da bude primenjena. Činjenica da je izrađena je dobar znak i utoliko smatram da je važno da postoji sloboda medija. Uvek postoje mediji koji su više naklonjeni vlasti ili opoziciji, ali je važno da se orijentišu na određenim standardima. A da ne da postoji slika koja je crno-bela, već i da se osvrću na složene teme - objasnio je Šib.

Govoreći o investicijama nemačkih kompanija u Srbiju, on je podsetio da je Nemačka spoljnotrgovinski partner broj jedan, a da je od 2000. godine u Srbiju investiralo 500 nemačkih kompanija u vrednosti od 2,4 milijarde evra i koje su otvorile 60.000 radnih mesta.Šib prenosi iskustva nemačkih privrednika koji su zadovoljni uslovima u Srbiji, stručnom radnom snagom, dobrim investicionim uslovima i, kako kaže, sve boljom infrastrukturom.

- Sve su to okolnosti koje Srbiju čine povoljnom kao investicionu lokaciju. Postoji još želja privrednika što se tiče transparentnosti. Radosna okolnost je što se otvaraju radna mesta za visoko obrazovanu radnu snagu. Mi želimo i nadalje da unapredimo taj pozitivni trend - rekao je Šib.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib poručio je da je oprezno optimistačan po pitanju obnove dijaloga Beograd-Priština uz posredstvo EU, te da veruje da će u blisko vreme doći do toga.

- Verujem i optimista sam, svakako se nadamo da će se dijalog uskoro desiti. Pokrenuti su razni pokušaji da se ubedi Priština da ukine takse. Do sad to nije urodilo plodom. Nadamo se da će u blisko vreme doći do toga - izjavio je Šib za televiziju N1.

On dodaje da su zemlje tzv. Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) u nedavnom zajedničkom saopštenju iznele zajednički stav o potrebi obnove dijaloga, kao i da je sada "pravi trenutak da zajedno još jednom iznesemo poruku na adresu obe strane".

Aleksandar Vucic, Tomas Sib Tomas Šib - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzić

- Pozvali smo obe strane da odustanu od svakog pokušaja koji bi uticao negativno na pokušaje obnove dijaloga... a u to spada i kampanja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova - istakao je Šib.

Prema njegovim rečima, najpre je važno obnoviti dijalog, a kasnije doći do sporazuma koji bi na sveobuhvatan način rešio otvorena pitanja.

- Treba prvo da se održi razgovor pa ćemo videti da li je moguće da se obe strane dogovore. Sve dok ne postoji dijalog postoji mogućnost za pogoršanje odnosa i tenzije. Utvrden je format razgovora, važno je da se proces vodi uz posredstvo EU - napomenuo je on.

Kada je reč o stavu kancelarke Nemačke Angele Merkel da Evropa bez Zapadnog Balkana nije kompletna, Šib kaže da može samo da potvrdi taj stav koji je nedvosmislen, jer se vlada (Nemačke) izjasnila u tom smislu i duhu.

- Proces proširenja je ključan projekat EU. Perspektiva za proširenje postoji i ona je potvrđena prošle godine - kazao je on.

Upitan o "otporu" nekih zemalja članica EU prema proširenju, Šib kaže da to ne bi nazvao otporom, već da se radi o različitim raspravama unutar EU.

- Postoji mišljenje da EU treba da sprovede unutrašnje reforme. Od kad postoji EU ona se reformiše ali i širi kako bi bila bolja. To su paralelni procesi - zaključio je nemački ambasador.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA