• 18

Američki i ruski ambasador u Srbiji u "tviter obračunu": Ovaj sporazum je razlog sukoba

Američki diplomata objavio je tvit u kom podseća da je na današnji dan, pre tačno 80 godina, potpisan zloglasni Ribentrop-Molotov pakt na osnovu kojeg su dvojica diktatora tajno podelili Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja

  • 18

Odlazeći ambasador SAD u Beogradu, Kajl Skat, ušao je u "tviter obračun" sa novim ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Američki diplomata objavio je tvit u kom podseća da je na današnji dan, pre tačno 80 godina, potpisan zloglasni Ribentrop-Molotov pakt na osnovu kojeg su dvojica diktatora tajno podelili Istočnu Evropu na nacističku i sovjetsku sferu uticaja.

- Nedelju dana kasnije usledila je invazija na Poljsku a Evropu su prepavili užasi uz kasnije podele od kojih neke i dan danas traju - napisao je on i dodao da je ovaj dan 2009. godine proglašen Evropskim danom sećanja na žrtve staljinizma i nacizma.

- Dijalog i transparentnost su izuzeno važni kako ne bi došlo do sukoba - poručio je Skat.

Regujući na ove objave, Harčenko je poručio da pokušaji da se Sovjetski Savez prikaže kao "pokretač" Drugog svetskog rata omalovažavaju sveto sećanje na milione sovjetskih ljudi koji su dali svoje živote za rušenje nacizma i oslobađanje sebe i evropskih naroda.

- Molim Vas da se obratite presudama Nirnberškog suda, koji je i dalje sastavni deo međunarodnog prava. Tragedija je mogla biti sprečena da su se zapadne države složile da uspostave sistem kolektivne bezbednosti koji je predlagao SSSR - umesto da sprovedu ciničnu politiku „smirivanja“ čiji je cilj preusmeravanje Hitlerove agresije na Istok - stoji u objavi.

Fotografije koje prikazuju kako se zapadni premijeri rukuju s nacističkim liderima lako se mogu pronaći. Proverite "Chamberlain i Hitler u Godesbergu, septembar 1938." ili "Minhenski sporazum, septembar 1938" - naveo je ruski diplomata.

Kajl Skat mu je potom poručio da dobro poznaje žrtve sovjetskih građana i da to ne menja istorijske činjenice.

- Staljin i Hitler dogovorili su se 1939. godine da razbiju Istočnu Evropu i bili su partneri sve dok Hitler nije izdao SSSR 1941. godine - poručio je Skat.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Ruske i Kineske baze hitno preko cele Srbije.

  • Nikola

    Ništa nemenja činjenicu da je Skot iz dana u dan sve veći "SKOT"!

  • Др

    Ма, терајте се, бре, обојица у ..........

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima