Identifikovana tela petočlane srpske porodice koju su pre 20 godina ubili teroristi OVK (FOTO)

Izvršena je identifikacija i utvrđeno je da su u masovnoj grobnici "Bunker" bila odbačena tela bračnog para Darinke i Nedeljka i njihovih sinova Aleksandra, Đorđa i Radomana - rekla je Vesna Bošković iz Komisije za nestala lice Vlade Srbije

Djakovica, eshumacija, masovna grobnica
Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Shkumbin Saneja

Posmrtni ostaci bračnog para Šutaković i trojice njihovih sinova bili su u masovnoj grobnici "Bunker" u Đakovici, rečeno je u Komisiji za nestala lice Vlade Srbije.

- Izvršena je identifikacija i utvrđeno je da su u masovnoj grobnici "Bunker" bila odbačena tela bračnog para Darinke i Nedeljka i njihovih sinova Aleksandra, Đorđa i Radomana - rekla je Vesna Bošković iz Komisije.

Iz Komisije su naveli da će posmrtni ostaci petočlane porodice Šutaković biti sahranjeni sredinom naredne sedmice u Crnoj Gori. Masovna grobnica "Bunker" je lokacija na kojoj su, uz ostatke uginulih životinja, pripadnici terorističke OVK smišljeno odbacivali i posmrtne ostatke kidnapovanih i ubijenih Srba.

U regionu Đakovice nalazilo se više takozvanih informativnih centara OVK-a, ilegalnih zatvora, u kojima su oteti Srbi, Romi i lica albanske nacionalnosti lojalna državi Srbiji, držani do 15 dana dok ne budu ubijeni, navedeno je u dokumentu Komisije, koji je dostavljen Haškom tribunalu i istražiteljima novoformiranog Specijalnog suda pred kojim će se suditi pripadnicima OVK za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji od početka 1998. do kraja 2000.godine.

Informativni centri su se nalazili u hotelu "Paštrik" u centru Đakovice, auto-školi "Start" u industrijskoj zoni Đakovice, Fabrici duvana "Virdžinija", u podrumu bivše zgrade Doma armije i napuštenoj fabrici u naselju Piskote.

- Pronađeno je ukupno 38 lica. Analizom dokumentacije koja je Komsiji delimično dostavljena, naročito analizom dokumentacije koja je u Haškom tribunalu, a odnosi se na mesto pronalaska posmrtnih ostataka, zaključuje se da su oteta lica, nakon što su mučena i ubijena, bacana na deponije u neposrednoj blizini navedenih nelegalnih pritvora u industrijskoj zoni - navedeno je u dokumentu.

Ta industrijska zona i danas je deponija i sastoji se od napuštenih zgrada i hangara.

Masovnu grobnicu "Bunker" u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci porodice Šutaković pronašli su 11. jula 1999. godine italijanski vojnici i tom prilikom su, kako je nevdeno u dokumentu, "sačinili dokumentaciju o pronalasku posmrtnih ostatak tri lica".

Italijani su konstatovali da se lokacija "Bunker", na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci, nalazi ispred Fabrike "Metalika" u Đakovici i uz zapisnik su "napravili foto dokumentaciju" do koje je Komisija došla zahvaljujući "saradnji sa anonimnim pripadnikom italijanskog KFOR-a".

OVK, oslobodilačka vojska Kosova

Foto: Profimedia/AFP

Švedski forenzički tim, koga je angažovao Haški tribunal, posetio je 17. jula 1999. godine lokaciju i opisao tri tela tela na ulazu u bunker i jedno unutar, zajedno sa ostacima ubijenih pasa.

U odeći jednog od stradalih je pronađena dokumentacija na ime Miloš Stojanović, rođen 1926. godine, iz Đakovice.

Italijanski kontigent KFOR-a je 30. jula 1999 godine „ponovo posjetio“ lokaciju i u izveštaju pomenuo tri tijela ispred bunkera i "neodređeni broj tijela unutar bunkera".

U izveštajima navedenih međunarodnih organizacija nije navedeno kada su posmrtni ostaci odneseni sa lokacije, gde su odneseni i da li su svi odneseni.

Za telo, u izveštajima označeno kao telo broj jedan, a bilo je u skoro svježem stanju, ustanovljeno je da do danas nije identifikovano i da se još nalazi u mrtvačnici kao jedno od N.N. tela o kojima se godinama govori.

Printscreen/Youtube/12kumanova13

Masovnu grobnicu "Bunker", iako je precizno utvrđena sa koordinatama "udaljena 3,2 kilometra severno od grada, 380 metara severno od glavnog puta Đakovica-Prizren i 80 metara severno od ulazne kapije Fabrike "Metalik", međunarodni zvaničnici su držali u tajnosti.

To je bilo sve dok pod pritiskom iz Beograda Euleksov forenzički tim nije 26. oktobra 2017. godine identifikovao lokaciju, a u novembru iste godine iz unutrašnjosti bunkera izvadio posmrtne ostatke "najmanje tri osobe".

Pretraga lokacije uz učešće eksperata iz Beograda počela je 16. aprila 2018. godine kada je prvo građavinskim mašinama lokacija očišćena od đubreta, skinuta ploča koja zatvara bunker, razvaljen deo zidova i započeto izvlačenje vode i taloga zajedno sa đubrištem, psećim kostima, kesama i flašama.

- Među izvučenim kostima su bili i posmrtni ostaci ubijenih Srba i nealbanaca - navodi se u dokumentu Komisije u kome se naglašava da nađeni posmrtni ostaci pripadaju osobama srpske nacionalnosti.

Forenzičkom ekspertizom je utvrđeno da su u masovnoj grobnici "Bunker" odbačena tela petočlane porodice Šutaković, koja je kidnapovana početkom jula 1999. godine u Đakovici, gde su živeli.

Oslobodilačka vojska Kosova, UČK, OVK

Foto: Profimedia/AFP

Prema informacijama Komisije i nadležnih službi Srbije, postoje osnovi sumnje da se u blizini ove lokacije nalaze još najmanje dve masovne grobnice čiju pretragu traži Komisija. Ali, usled nedostaka mehanizma saradnje Beograda i Prištine, posle prenosa ovlašćenja sa Euleksa na tzv. kosovske institucije, nema ko da odobri zahtev niti postoji mehanizam preko koga Komisija može tražiti pokretanje postupka pretrage lokacije.

U neposrednoj blizini lokacije masovne grobnice "Bunker" su tokom 1999. godine pronađeni posmrtni ostaci pet osoba srpske nacionalnosti. Oni su u prethodnom periodu identifikovani i predati porodicama.

Posebnu zabrinutost porodica nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca izaziva činjenica da su dobijene informacije da se u industrijskoj zoni u Đakovici, koja je prekrivena đubrištem i smećem, a u novije vreme se tu odbacuje šut, nalaze tela ubijenih Srba i drugih lica koja su albanski teroristi kidnapovali na širem području metohijske kotline.

Dodatnu zabrinutost, piše u dokumentu Komisije, izaziva to što se u blizini industrijske zone nalazilo više ilegalnih zatvora kojima su neporedno komandovali "klanovi braća Ramuš i Daut Haradinaj" i u koje su prebacivani kidnapovani Srbi, od kojih je jedan broj prebačen u Albaniju zbog trgovine organima. Samo na području opštine Đakovica na "konsolidovanoj listi nestalih" nalazi se više od 50 lica srpske i nealbanske nacionalnosti.

Istraga o njihovoj sudbini je dovedena u pitanje usled obustavljanja procesa potrage i nastojanja tzv. kosovskih vlasti da protežiranjem rokova potrage dodatno unište tragove i, kako je naglašeno u dokumentu, uskrate mogućnost Specijalnom tužilaštvu da na bazi dokaza podignu optužnice protiv vođa OVK u Metohijskoj kotlini – zona "Dukađin" kojom su komandovala braća Haradinaj.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Djakovica, KiM, Kosovo, Kosovo i Metohija, Oslobodilačka vojska Kosova, OVK

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • Д
  Драган

  Косово и Метохија су “лична карта “САД ,ЕУ , НАТО ПАКТА и данашње цивилизације .На жалост то је такође слика данашње јаднеСрбије .

 • C
  Cila Velja

  Nisam iznenadjen!

 • !
  !!!

  Gde su oni navijaci sto skandiraju Kosovo je Srbija,nema komentara...

Desant "specijalaca" na kosovski čvor: Šta se krije iza imenovanja izaslanika za dijalog?

Biljana Popović Ivković oštro odgovorila Jeremiću: Prestani sa iznošenjem laži!

Srbija dobija nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem: Evo šta to znači za bezbednost građana

Vesić Ðilasu: Ko je poslao demonstrante pred moju zgradu?

Ne može 15 ljudi da daje ultimatume, nećemo smeniti Malog: Brnabić o blokadi Rektorata (VIDEO)

Najekstremniji Albanac predstavio svoje planove ako postane premijer tzv. Kosova

Najnovija poruka iz Prištine: "Takse na srpsku robu mogu odmah da budu rešene ako to zatraže SAD"

Još dvojica komandanata terorističke OVK na saslušanju u Hagu

Hoće da umanje snagu Srpske liste: Jevtić najavio žalbu Vrhovnom sudu u Prištini

Austrija će podržati korekciju granica kao deo dogovora: Kurc o eventualnom sporazumu BG i PR

Haradinaj u Crnoj Gori: Braća smo od Skadra do Novog Pazara (FOTO)

"Svi da poštuju odluke Glavnog odbora!": Ekspresan odgovor članova DS-a Lutovcu

Priština ispunila uslove za viznu liberalizaciju: Evo ko donosi konačnu odluku

I Nemačka imenuje specijalnog izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine?

Ambasador Skat: Srbija je mnogo toga dala svetu, a još mnogo toga će dati - vi ste svet

Kako će vojna saradnja Srbije sa Rusijom i Kinom uticati na odnose sa SAD?

Da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo: Brnabić o rešenju za Kosovo

Zaharova: SAD najpre da se izvine zbog bombardovanja 1999.

Vulin: Država ne može sama

Fondacija Halijard dodelila zahvalnicu Maji Gojković

"Izbori na KiM su suštinski važni za Srbe": Đurić pozvao na jedinstvo

Kajl Skat ocenio: "Nije realno da Srbija vrati Kosovo, a 95 odsto stanovnika to neće"

To je izraz nemoći, neće biti intervencije: Vučić o protestu ispred Rektorata (FOTO)

"Problem Zapadnog Balkana je albanska mafija": Srbija je važan faktor u borbi protiv kriminala

Pomoći ćemo: Vučić obećao obnovu kafane gde su razgovarali Tito i Draža (FOTO)

Kajl Skat: SAD žele da Kosovo ukine takse, ali ne možemo da primoravamo ni njih ni Srbiju

Načelnik Generalštaba: Pripadnicima vojske od novembra povećanje plata

Novi protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

Milan Radoičić podneo krivičnu tužbu protiv Rade Trajković

Dačić prisustvovao državnoj sahrani Roberta Mugabea

Zemanov predlog o povlačenju priznanja tzv. Kosova dobio podršku u Nemačkoj?

Srbija može da pomogne reformama u Kazahstanu (FOTO)

"Izbori na KiM odlažu i optužnice za zločine tzv. OVK": Drecun o situaciji na Kosovu

Haradinajev brat provocira: Negira zločine, smatra da je ovo razlog poziva Specijalnog suda?

Priština definitivno odustaje od Interpola? Evo šta su danas nagovestili njihovi predstavnici

Vi ste ešalon slobode i suvereniteta Srbije: Predsednik Srbije se obratio mladim oficirima (VIDEO)

Ekskluzivno! Vučić poslao specijalni poklon Medvedevu (FOTO)

Bocan-Harčenko: Ne razumem zašto bi podela Kosova bila presedan

Ova tri ključna argumenta su na strani Srbije da tzv. Kosovo ne uđe u Interpol

SAD zauvek zahvalne srpskim saveznicima: Skat otvorio izložbu "75 godina od operacije Haljard"

Danas svečana promocija najmlađih oficira VS: Prisustvuje državni i vojni vrh Srbije

"Ne damo nikome da od srpske žrtve pravi dželata!" Vučić poručio: Nikog ne napadamo, svoje branimo

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima