Zbog prištinskih taksi Beograd ima plan B: Evo šta je Vlada Srbije pripremila

Regionalna saradnja je danas pred velikim izazovima jer je Priština uvela takse na srpsku robu i robu iz Bosne i Hercegovine i tako suspendovala CEFTA sporazum - poručila je premijerka Ana Brnabić

  • 4

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, prilikom otvaranja integrisanog graničnog prelaza Tabanovce-Preševo, da Srbija dok god je CEFTA suspendovana zbog neodgovornog ponašanja Prištine, više neće čekati već će "ići u bilateralne sporazume".

- Velika zahvalnost Vladi Severne Makedonije što nismo čekali da se CEFTA odblokira već smo išli na međusobnu ratifikaciju svih ovih ovih stvari koje su neophodne za zajednički granični prelaz - rekla je Brnabić, koja je prelaz otvorila zajedno sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Ona je još jednom uputila "molbu Prištini da razmisli da izolacija i samoizolacije donosi bolji život građanima", navodeći da je "umesto populizma neophodna politička odogovornost i politička hrabrost".

Granicni prelaz Tabanovci, Preševo Ana Brnabić Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Prema njenim rečima, regionalna saradnja je danas pred velikim izazovima jer je Priština uvela takse na srpsku robu i robu iz Bosne i Hercegovine i tako suspendovala CEFTA sporazum.

- To je u osnovi uzdrmalo sve regionalne sporazuma zbog čega regionalna saradnja ide silaznom putanjom - rekla je Brnabić.

Ona je navela da su projekti, kakav su danas ostvarili Srbija i Severne Makedonije, osnova, preduslov za ekonomski prosperitet regiona, pozivajući i druge zemlje u regionu da slede takav primer.

- Pored evropskog tržišta, koje je za sve nas tržište broj jedan, regionalno tržište je tržište broj dva - rekla je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA