≫ 

Brnabić o promeni granica na Balkanu, Zaev o lažnim vestima: Ključne poruke dva premijera iz Skoplja

Za srpsku delegaciju priređen je svečani doček ispred Vlade u Skoplju, posle čega su se premijeri povukli na sastanak, a onda je usledilo potpisivanje sporazuma između dve vlade

  • 4
Ana Brnabic, Zoran Zaev Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Srbija je za pomirenje sa Albancima, ali sa druge strane nemamo sagovornika, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i ocenila da na "ovim teritorijama" nije moguće povući etničke granice.

- Mi ne pokušavamo da pravimo etnički čiste granice, upravo suprotno. Aleksandar Vučić dok je bio na čelu vlade otvorio je pitanje pomiranje Srba i Albanaca. To je istorijski trenutak i sansa koja je otvorena - rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Ona je poručila da će cena koju ćemo platiti biti velika ako se sada ne uzmemo u pamet i ukoliko nemamo političku hrabrost i političku viziju.

Govoreći o granicama, predsednica Vlade je iznela da "neki ljudi pre 10 ili 11 godina nisu razmišljali da se time stvara nestabilnost, i tada izmene granica nisu bile problem, dok je sad odjednom to postalo osetljivo pitanje".

- Ako neko kaže da je pre deset godina bilo legitimno pravo da se otvara pitanje granica, danas nema pravo da osporava izmenu granica - rekla je Brnabić i pitala:

- Šta se izmenilo?

Ona je naglasila da ako se sada propusti šansa za pomirenje, ista nam se neće ukazati decenijama.

Kaže da je lako davati populističke izjave, ali i pita da li je to to pravi način delovanja za budućnost.

- Poruka današnjeg događaja je saradnja, a ne barijera, budućnost, a ne proslosti, drugačiji region u kome neće biti graničnih prelaza, carina, barijera koje guše građane i privredu. Danas smo pokazali da može drugačije i da tako treba nastaviti da se radi u regioni - rekla je Brnabić koja je ranije danas sa Zaevim ozvaničila početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce.

Zaev je rekao da je poznato koliko su teški pregovori i poručio da da treba naći rešenje jer mladi od političara traže digitalizaciju, evropeizaciju i prosperitet.

- Verujem da je pravo vreme da se istorijski postigne pomirenje između Srba i Albanaca. Makedonci i Grci su se pomirili, Bugari i mi smo se pomirili, treba i drugi to da ucine, mi smo evropejci i moramo to da pokazemo - rekao je Zaev.

Naglasio je da liderima treba pružiti šansu da nađu rešenje, jer to nije dobro samo za zemlje, već za ceo region.

"SA SEVERNOM MAKEDONIJOM OTVORENO O KiM"

- Iako Severna Makedonija i Srbija nemaju isti stav kada je reč o Kosovu i Metohiji i imaju neslaganja zbog toga, važno je da se o toj temi razgovara - rekla je Brnabić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, Brnabić je navela da je sa Zaevom dominatna bila tema ekonomije, ali da su razgovarali i o KiM, o članstvu takozvanog Kosova u međunarodnim organziacijama i o tome kako to pitanje može da utiče na naše odnose.

- Tu nema lakog odgovora, važno je da imamo otvorenu i iskrenu komunikaciju - rekla je Brnabić na pitanje Tanjuga da li je tražila od Zaeva direktno da pozove Prištinu da ukine takse.

Ana Brnabic, Zoran Zaev Brnabić i Zaev - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Kaže da je zastupnik toga da o svim otvorenim pitanjima, kada politika ne može da "priča" nastupa ekonomija, ali da je Priština odlukom o taksama za prozivode iz centralne Srbije prvi put zatvorila i tu privrednu komunikaiju.

- Time je učinjena neprocenjiva šteta celom region - naglasila je Brnabić i navela da se ne bi saglasila da Severna Makedonija ima korist od toga.

Kaže da svi u region imaju ogromnu štetu, ako nije materijalna, to je šteta od tog nepoverenja i novih zaoštrenih odnosa, te navela da je Priština uvođenjem takse direktno uticala na nepoverenje i lošije odnose u celom region.

- Današnji dan je zato važan jer daje drugačiju perspektivu. Samoizolacija ili izolacije nije način da gledamo u budućnost - kaže Brnabić.

Navela je i da je nažalost taksama Priština suspendovala Cefta sporazum.

- Umesto čekanja da se to odglavi, hajde da idemo bilateralno i nalazimo druge načine da povratimo saradnju - rekla je Brnabić.

Zaev je na isto pitanje Tanjuga rekao da su takse Prištine neprihavtljive i da su u suprotnosti sa svim ugovorima uključujući i CEFTA i loše utiču na osnaživanje regiona.

- Treba da nalazimo načine kako da olakšamo razvoj trgivine. Takse Prištine ne idu u prilog tome. Mi smo priznali Kosovo, stojimo do naših odluka ali i stojimo na stavu da ne podržavamo takve mere Prištine - kazao je Zaev.

Ana Brnabic, Zoran Zaev Zaev - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Za Severnu Makedoniju je, navodi Zaev, važna regionalna saradnja i Skoplje ne vidi benefite od takse.

- Mi smo pritiv uvodenja povećanih tarfa prema prijateljskoj Srbiji - rekao je Zaev.

Naglasio je da Severna Makedonija pozdravlja korake predsednika Srbije i Kosova, ali da žali što su pregovori prekinuti.

- Za nas je bilateralno rešenje koje će garantovati mir i i obezbediti regoionalnu saradnju i rast ekonomije i životnog standard jedino prihvatljivo rešenje - rekao je Zaev.

On je rekao i da je Skoplje na raspolaganju i nudi pomoć za rešavanje kosovskogpitanja jer je, naglasio je, u interesu regiona.

- Ohrabrujem lidere da nalaze rešenje kroz dijalog i kompromis - poručio je makedonski premijer.

"LAŽNE VESTI NE MOGU DA UGROZE NAŠE ODNOSE"

- Severna Makedonija je 100 odsto opredeljna za izgradnji dobrih bilaterlnih odnosa sa Srbijom, a da određeni mediji sa određenim ciljem pokušavaju da ih pokvare - izjavio je Zaev.

Na pitanje kako komentariše navode pojedinih srpskih medija o njegovoj umešanosti u aferu "Reket", Zaev je na zajedničkoj konferenciji za novinare za premijerkom Anom Brnabić rekao da nastoji da istinom odgovara na lažne vesti.

- Naši odnosi su dobri i biće dugo dobri, jer su naši narodi povezani i sarađuju. Teško mi pada svakako da čujem sve to i trudimo se istinom da odgovorimo na ta pitanja - rekao je Zaev.

Naveo je da problem sa lažnim vestim ima ceo svet i da se moraju naći načini za institucionalni odgovor jer takvi lažni navodi mogu da ugroze integritet i odnose među zemljama.

- Gledamo šta se desavalo u americkom drustvo koje zbog lažne vesti moglo da naruši odnose između velikih sila. Moramo da razlikujemo šta je kritično novinarstvo, a sta su lažne vesti - rekao je Zaev.

On je rekao da lažne vesti uništavaju demokratiju. Brnabić je kometraišući fenomen lažnih vesti rekla se protiv njih bori ceo svet.

Lažne vesti nam, kaže, oduzimaju dosta vremena jer morate i njima da se bavite.

- Mi se fokusiramo na konkretne stvari koje mogu da donesu bolji kvalitet života građana, a nadam se da to građani umeju da prepoznaju - rekla je Brnabić i navela da političari u svetu moraju da se obracunaju sa lažnim vestima i da nađu institucionalni odgovor.

Ana Brnabic, Zoran Zaev Brnabić - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

O MORINI

Premijerka Srbije izjavila je da je odbijanje makedonskih vlasti da izruče Srbiji Tomora Morinu pre svega politička odluka.

- Za nas je to politička odluka koja se direktno meša u pravo - rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zaevim.

Na pitanje Tanjuga da li je bilo reči o izručenju Morine na sastanku sa makedonskim kolegom, Brnabić je rekla da potpuno otvoreno pričaju o svim temama a da je pitanje izručenja Morine pitanje sudstva.

Navela je da ne misli da Zaev može bilo kako da utiče na to jer, kaže, ni ona u Srbiji ne može da utiče na odluke suda.

Na isto je pitanje Zaev odgovorio da je to odluka pravosudnih organa i da se takve odluke donose van svakog političkog uticaja.

Ana Brnabic, Zoran Zaev Brnabić i Zaev - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

POTPISANA TRI SPORAZUMA

Predstavnici vlada Srbije i Severne Makedonije potpisali su danas tri sporazuma, tokom zvanične posete premijeke Ane Brnabić.

Potpisani su sporazumi o uzajamnom priznavanju ovlašćenih pivrednih subjekata za sigurnost i bezbednost, kao i o fitosanitarnoj saradnji.

Takođe, potpisan je i Sporazum o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koji se pružaju u Republici Srbiji i Republici Severnoj Makedoniji.

U delegaciji Srbije koju je predvodila Brnabić, bili su i ministar trgovine, turima i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Privredne komore Srnije Marko Čadež, kao i zamenik direktora Uprave carina Veseli Milošević.

Brnabić je na zajedničkoj koneferencijii za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim rekla da će ti sporazumi obezbediti na najkonkretniji način da se poveća naša robna razmena, ali i razmena elektronskih usluga.

Izrazila je očkeivanje da će saradnja sa Severnom Makedonijom u oblasti digitalizacije i IT sektora predstavljti najbolju šansu da se poveća konkurentnost, obezbede veće plate i zadrže mladi u regionu.

Navela je da potpisali sporazumi najkonkretnije doprinose kvalitetu života i boljem standardu građana obe države.

- Nastavićemo da radimo. Već danas ćemo dati saglasnost za međusobno priznanje laboratorija za veterinu što će značiti da automatski priznajemo dokumentaciju tako da još više smanujemo vreme čekanja na graničnim prelazima - rekla je Brnabić.

Naglasila je da Srbija kao zemlja koja je na putu ka EU pruža kontinuranu i punu snažnu podršku eropskoj integracije Severne Makedonije, te da će se Srbija založiti da se u što kraćem roku sa Skopljem otvore pregovori o pristupanju EU.

- Želim vam sreću i nadam se da ćete uskoro dobiti lepe vesti - kaže Brnabić i najavljuje međusobno otvaranje kultuno-informativnih centara i dalju saradnju u oblasti prosvete i kulture.

Ona je izrazila veliku zahvalnost što će ove godine, od 4. septembra, u školama u Severnoj Makedoniji početi da se uči srpski jezik u školama.

Navela je da je položaj srske zajednice u Severnoj Makedoniji nešto što je veoma važno za Srbiju, kao što je važan i Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji.

Zaev je rekao da je poseta delegacije Vlade Srbije na čleu sa Anom Brnabić još jedan doprins negovanju tradicije i dobroususedskih odnosa.

- Nemamo otvorenih pitanja i zajednički radimo na ubrzanju evropskih integracija celog regiona na osnovu rezultata svake zemje ponasob - rekao je Zaev.

SVEČANI DOČEK

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je  zvaničnu posetu Severnoj Makedonji svečanim dočekom ispred zgrada makedonske vlade u Skoplju.

Ana Brnabic, Zoran Zaev Svečani doček - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Brnabić se sastala sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim sa kojim je imala tet-a-tet sastanak.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, Zoran Zaev, Severna Makedonija Svečani doček - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nakon toga je održan i bilateralni sastanak dve delegacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    26. avgust 2019 | 18:18

    STO OVA PREMIJERKA NIJE OTVORENO POSTAVILA PITANJE ZAEVU KAKO DA S. MAKEDONIJA NIJE ISPORUCILA RATNOG ALBANSKO ZLOCINCA I TERORISTU SRBIJI ? ZA OVO STO SU URADILI MAKEDONCI PREKIDA SE SVA DIPLOMATIJA I ZATVARAJU AMBASADE A OVA IDE U POSETU ISTIMA ???

  • mili

    26. avgust 2019 | 15:20

    Svaka cast Ana konacno neko ko nije ideoloski obojen i trabunja o nekom jugoslovenstvu koje je nama Srbima doslo glave.

  • Pavke

    26. avgust 2019 | 14:12

    Sta sad radi BOKI 13???😇

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA