≫ 

"Istina je negde na sredini": Mekalister sa poslanicima vlasti i opozicije na sastanku u Skupštini

Mekalister je na sastanak došao sa šefom delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem

  • 59
Dejvid Mekalister Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Domu Narodne skupštine Srbije danas je održan sastanak predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera i poslanika, na koji je došao i deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta.

Sastanku je prisustvovala poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, šefica poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije - Nova Srbija" Sanda Rašković Ivić koja je inače i potpredsednica Narodne stranke.

Na sastanku je i šefica opozicione poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjana Macura.

Mekalister je na sastanak došao sa šefom delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, a dočekao ih je zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić.

Dejvid Mekalister Dejvid Mekalister i Vladimir Orlić - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sastanku iz vladajuće većine, između ostalih, prisustvovali su i šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Miličević, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović, poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević, poslanik Jedinstevene Srbije Petar Petrović i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač.

Na sastanku je bilo reči pre svega o evropskom putu Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i dijalogu vlasti i opozicije.

Mekalister je, na početku sastanka ponovio podršku EU putu Srbije ka članstvu u toj organizaciji i rekao da je došao u Beograd da se informiše o aktuelnoj situaciji u zemlji, ali i u vezi s napretkom u sprovođenju reformi.

On je takođe čestitao Srbiji na nedavno izgrađenom auto-putu Miloš Veliki.

Dejvid Mekalister Sastanak - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zamenik šefa poslaničkog kluba SNS Vladimir Orlić zahvalio se na Mekalisterovoj podršci Srbiji i kazao da se Srbija i dalje nalazi na reformskom kursu.

Preneo je da nivo podrške članstvu Srbije u EU u našoj zemlji nije promenjen od njegovog poslednjeg boravka, ali da bi reakcija EU na određene stvari mogla da osnaži tu podršku.

S tim u vezi Orlić je zatrazio veću dinamiku u otvaranju poglavlja, ocenivši da bi to sigurno donelo dodatnog optimizma u našem društvu.

Takođe je ocenio da bi jasno zauzimanje EU, kada je reč o dijalogu Beograda I Prištine bilo dobro, posebno kada se radi o nespornim pitanjima poput nedoslednosti Prištine u sprovođenju Briselskog sporazuma i taksi, za koje postoji jasna osuda, te nema potrebe za veštačkim balanskom, jer svi znaju da je to osnovna prepreka dijalogu.

Komentarišući dijalog vlasti i opozicije na FPN Orlić je rekao da SNS ima pozitivan pristup tom dijalogu, da je bilo dobrih prilika da se čuju dobri predlozi nevladinih organizacija.

Kazao je da je do sada bilo tri susreta i da se očekuju još dva, da su naprednjaci tim procesu pristupili sa pažnjom.

Potpredsednik Skupštine Ðorđe Milićević govorio je o dijalogu Beograda i Prištine, te ponovio da je Srbija otvorena za dijalog. 

Opozicija je na sastanku sa Mekalisterom kritikovala vlast,pa je tako Gordana Čomić (DS) ocenila da se idući izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije neće razlikovati od prošlog, navodeći da to kaže sa dosta žaljenja.

Čomić je kazala da veruje da je Mekalister upoznat sa teškoćama u parlamentu u poslednje tri godine, te da ne mora da navodi dokaze. Ona je rekla da će se o bojkotu izbora više govoriti u septembru, dodala da je bojkota bilo i ranije id a je važno da se zna koji je cilj bojkota ili izlaska na izbore.

Dejvid Mekalister Dejvid Mekalister i Sem Fabrici - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sanda Rašković-Ivić iz Narodne stranke kritikovala je rad u Skupštini rekavši da ona ne funkcioniše zbog cega se veći deo odlučio na bojkot sednica u plenumu.

Dodala je da ne postoje uslovi za fer izbore I da ne veruje da se oni mogu promeniti do održavanja izbora u martu ili aprilu kada bi trebalo da se održe.

Kazala je da se Srbija kreće 200 na sat prema jednopartijskom sistemu i zamolila Mekalistera da ne bude kao Vinston Čerčil koji je pomogao da se u Jugoslaviji uveze komunizam.

Poslanik LDP Nenad Milić kazao je da je skupština jedna od institucija sa najmanjim ugledom, ali ne zbog rasprava i svađa poslanika, već zbog toga što se odluke ne donose tu već u strankama.

Upozorio je Mekalistera da su građani koji se za EU postali skeptični, jer, veruju da je nemoguće da EU ne vidi šta se dešava unutar zemlje i da ne reaguje, kao i da su danas za EU bivši glasači SRS.

Veći deo opozicije je, rekao je Milić, antievropski orjentisan, a rekao je i da je situacija danas u zemlji takva da mogu da se dogode problemi, jer, kako je objasnio, vlast ima podršku, ali istovremeno postoji i veliki odijum prema njima.

Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara podvukla je značajn ulaska Srbije u EU za sve manjine, a tako i mađarske.

Govoreći o radu u skupštini ocenila je da se situacija promenila i da je, kada je razgovarano o predlogu Zakona o finansiranju AP Vojvodine, razmatran i predlog opozicije.

Rekla je da je dobro što konačno imamo redovne, a ne vanredne izbore.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije ukazala je na značaj napretka Srbije ka EU, na rešavanje krize sa Kosovom, koja se odlaže, i zbog čega najviše trpe građani na KiM.

Govoreći o bojkotu rada parlamenta, podsetila je da se njena stranka najpre solidarisala sa opozicjom, jer je bio dogovor da se tokom bojkota prikaže kako treba da izgleda rad u parlamentu.

- U tom periodu je opoicija najavila održavanje paralelnog parlamenta, gde je trebalo razgovarati o zakonima koji su na dnevnom redu u skupštini, ali na moju žalost nismo uspeli da sprovedemo šta smo isplanirali i stranka je odlučika da prekine sa bojkotom i nastavi učešće u parlamentu - objasnila je ona.

Požalila se na odnos poslanika vladajuće većine, koji je okarakterisala kao više nego nekorektan, ali je rekla da postoji prostor da se ovo pitanje reši.

Kazala je da ne vidi, kao drugi, da ne postoji mogućnost da se upristoji rad u skupštini.

Ona je izrazila žaljenje što su kolege iz opozicije tražile izgovor da se isključe iz dijaloga sa vlasti, tvrdeći da se radi o pritisku lidera.

Podsetila je da istraživanja pokazuju da su građani za postizanje rešenja, kako bi svi učestvovali na izborima.

Macura je navela da SMS još nije donela odluku o učešću na izborima, ali da joj se čini d aće oni ipak učestvovati na njima.

Dejvid Mekalister Dejvid Mekalister - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sastanak Dejvida Mekalistera sa poslanicima Narodne skupštine završen je oko 15 časova, a posle obraćanja predstavnika naroda, izvestilac za Srbiju je poručio da je u demokratiji parlament ključno mesto za političku debatu, zbog čegaq je važno usresrediti se unapređenju uslova rada.

Često sam dolazio u Srbiju i uvek sam govorio da je to prelepa zemlja.

- Jedna zemlja, jedan parlament, jedna nacija sa mnogo različitih stavova. Istina je uvek negde u sredini i zavisi od definicije. Na građanima Srbije i politike je da odluče kojim putem žele da napreduje zemlja. Uskoro ćete srećom imati izbore i građani moći da odluče - poručio je.

Pozdravio je napore za rešvanje problema u okviru okruglih stolova između vlasti i opozicije i dodao da zna koliko je teško, ali da je to jedini put za napredovanje.

Konstatovao je da postoji nedostatak koncenzusa o ključnim stvarima u skupštini.

- Dolazim iz parlamentarne demokratije u kojoj postoje isto razlike između vlasti i opozicije. Poželeo bih da postoji u Srbiji koncenzus o ključnim reformama za napredak zemlje - naveo je.

Mekalister je rekao da uskoro dvojica njegovih kolega Eduard Kukan i Knut Flekenštajn dolaze u posetu Srbiji sa ciljem da saslušaju sve o aktuelnoj situaciji.

- Radi se o dvojici odličnih poznavalaca vaše zemlje i regiona. Sastaće se sa predstavnicima svih partija, a cilj posete je da prvo sve saslušaju i vide da li postoji želja svih strana da prihvate pomoć Evropskog parlamenta i EU u prenošenju svoje prakse - objasnio je Mekalister.

Kazao je i da je potom na Srbiji da odluči hoće li da je EU podrži.

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević pitao je Mekalistera da li bi on izašao na izbore po pravilima koje je donela njegova stranka, odnosno konstatvao je da za njega bojkot opozicije nema smisla, jer se izbori odvijaju po pravilima koje su oni postavili.

On je rekao da predstavnici opozicije imaju problem između njih samih, jer, kako kaže, reč je o partijama koje su uglavnom nastale iz DS.

Kada je reč o atmosferi u parlamentu, Rističević je kazao da opozicija kritikuje kulturu dijaloga dok su istovremeno, kako je naveo, njega pljunuli, poslanika vlasti gađali delovima kompjutera, a predsednici Skupštine Srbije upadali u kabinet.

Naveo je da je opozicija, po nekim statističkim podacima, čak više govorila od poslanika vlasti.

Rističević je naveo da je sadašnja vlast, kao opozicija do 2012. imala samo "tri sata na TV Kopernikus" i emisije na Radio Fokusu. Takođe, kazao je da opozicija misli i da su samo opozicioni mediji slobodni mediji.

Preneo je informaciju da u Srbiji postoje dve neregistrovane televizije N1 i Nova S, odnosno registrovane su u Luksmeburgu, a u Srbiji ne plaćaju naknade.

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke kritikovao je Skupštinu kao servis izvršne vlasti u kojoj se ne želi čuti glas opozicije, zbog čega je najveći deo opozicije odlučio da ne učestvuje u radu.

Kazao je da dijaloga sa vlašću nema, i da je u dijalogu dobijena jasna poruka da vlast nije spremna da menja bilo šta u smislu političkog ambijenta, već da je spremna samo na promene nekih uslova u predizbornoj kampanji.

Ni NS ni SZS, prema njegovim rečima, ne smatraju da je bojkot politika i cilj, ali je jedino sredstvo u aktuelnom vanrendom stanju za borbu da se nešto promeni.

Aleksić je kazao da je u Srbiji došlo do krajnjeg trenutka za promenu sistema, jer ukoliko želimo dalje da napredujemo ka EU moramo stvari menjati brže i ozbiljnije.

Petar Pretrović iz Jedinstvene rekao je da iz EU moraju daprimene iste aršine prema Srbima kao prema Albancima, da izvrše pritisak da poštuju što su potpisali.

- Mislimo da pitanje taksi možete da rešite za 24 sata ako to rešite i hoćete - naveo je Petrović.

Kada je reč o bojkotu opozicije podsetio je da zakoni nisu menjani i da su opoziciji valjali dok su pobeđivali na izborima.

U Srbiji nikada bolje nije bilo nego sada i ova vlast ima podršku u narodu, te ima najmanje sa koalicionim partnerima 70 odsto, konstatovao je Petrović i zamolio Mekalistera i EU da imaju više razumevanje za Srbiju, bar onoliko koliko je Unija imala prilikom prijema Bugarske i Rumunije "ispred kojih je svakako Srbija".

Mekalister je posetu nastavio razgovorom sa novinarima.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA