≫ 

Iskopali su rovove i sad čekaju znak da krenu u okršaj: Svi detalji izborne trke na Kosovu

I pre nego što je Tači dao znak za izbore, političke opcije su krenule sa grupisanjem i isticanjem svojih kandidata

  • 3
Ramuš Haradinaj, Aljbin Kurti, Kadri Veselji, Vjosa Osmani i Isa Mustafa Foto: Tanjug/AP/Profimedia/RTV21

Politička kriza na Kosovu i Metohiji izazvana ostavkom Ramuša Haradinaja na mesto premijera privremenih prištinskih institucija polako počinje da dobija svoj epilog. Iako je predsednik tzv. Kosova Hašim Tači pokušao da sastavi novu vladu bez izbora, na kraju je bio prinuđen da raspiše vanredne parlamentarne izbore. I pre nego što je dao znak za iste, političke opcije su krenule sa grupisanjem i isticanjem svojih kandidata.

ROKOVI I BROJEVI

Nakon što je Skupština tzv. Kosova donela odluku o svom raspuštanju i Tači je juče konačno raspisao vanredne parlamentarne za 6. oktobar ove godine.

On je Centralnoj izbornoj komisiji naložio da preduzme sve neophodne akcije za organizovanje i održavanje izbora za poslanike Skupštine, u skladu sa ovom odlukom i važećim zakonodavstvom.

U skladu sa tim Centrаlnа izbornа komisijа dаnаs je donela odluku dа izborna kаmpаnja počinje 25. septembrа i zаvršava se 4. oktobrа. CIK je tаkođe odobrio budžet zа orgаnizаciju prevremenih izborа.

Člаnovi CIK-а zаtrаžili su od vlаde u ostavci 5 milionа i 698 hiljada evrа zа orgаnizаciju izborа.

Predsednica CIK-а Vаljdete Dаkа je rekla dа će dаnаs podneti zаhtev zа budžetskа sredstvа, i dodala da ako nema novcа, ondа se rаd ove institucije ne može nаstаviti.

Izvršni direktor CIK-а Enis Hаljimi izjаvio je dа se nijedna procedura za pripremu izbora ne može pokrenuti bez budžetа.

SAVEZNICI I SUPARNICI

Ramuš Haradinaj, bivši premijer privremenih institucija u Prištini, objavio je koaliciju sa Špendom Ahmetijem i pre nego je Skupština tzv. Kosova bila raspuštena.

Nosilac liste ovog koalicionog sporazuma biće Haradinaj, koji je očigledno uveliko spreman da se vrati na fotelju sa koje je tek, samoinicijativno, ustao. Predsednici ABK i SDP poručili su da su se udružili da bi pobedili.

Špend Ahmeti i Ramuš Haradinaj Ahmeti i Haradinaj - Foto: Printscreen/facebook.com/RamushHaradinajOfficial

Drugu predizbornu koaliciju su sklopili Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa za budućnost Kosova.

Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj ići će zajedno na vanredne izbore, jer su, kako su naveli, imali dobru saradnju u prošlosti, te su odlučili da sarađuju i u budućnosti.

Kandidat za premijera ispred ove koalicije biće lider Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj.

- Ja bih je nazvao zlatnim stubom ili trećim centrom koji će biti ključan i važan u formiranju buduće vlade - kazao je Pacoli.

Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj Pacoli i Ljimaj - Foto: Printscreen/Vizion Plus TV

Međutim, na izbore Pacoli ipak ide oslabljen. Naime, njegov doskorašnji partijski kolega, gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri izjavio je da će deo ogranka Alijanse za novo Kosovo postati deo Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Kurti je inače i izrazio zainteresovanost da uđe u koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe, koji je, prema anketama, najjača politička stranka na Kosovu.

Međutim, Kurti po svaku cenu želi da postane novi premijer, te to postavlja kao uslov za formiranje koalicije sa DSK. Mustafa, očigledno, na ovaj uslov ne pristaje. To se ogleda i u činjenici da je kandidovao Vjosu Osmani za čelnu poziciju u vladi.

 
 
 
View this post on Instagram
Pasi ra qeveria, u shpërnda edhe Kuvendi. Urime! Tash kthehemi te qytetarët, te burimi i sovranitetit, për zgjedhje të lira e demokratike, për legjitimitet të freskët për institucionet, për qeverisje të mirë për qytetarët. Kjo ish qeveri u pat sajuar mezi, plot tre muaj pas zgjedhjeve të 11 qershorit 2017, me shumicë minimale prej vetëm 61 deputetëve. Dhe, u mbajt në këmbë mezi, si qeveri e pakicës, larg edhe shumicës minimale të domosdoshme. Qeveria e ardhshme duhet të merret me punë të mëdha, si luftimi i krimit të organizuar dhe korrupsionit të lartë, sjellja e investimeve në ekonomi nga mërgata dhe investimeve të huaja, shpenzimet kapitale të jenë të përqendruara në punësim të rinisë e jo në asfaltim të arave, ndërmarrjet publike qendrore të ristrukturohen e të menaxhohen mirë që të mos operojnë me humbje si tani, të përmirësohet cilësia e arsimit dhe edukimit e të bëhet lidhja e tyre me ekonominë dhe tregun e punës, të rregullohen spitalet nëpër Kosovë si QMF-të në Prishtinë nga ish drejtori Arben Vitia etj. Sot e patëm mundësinë e mundësisë. E patëm mundësinë e neve deputetëve të Kuvendit që t’ia japim mundësinë qytetarëve të Republikës për të zgjedhur legjislaturë të re për qeveri të re. E bëmë. Urime të gjithëve! Qytetarët janë gati për ndryshimin e nevojshëm si kurrë më parë.A post shared by Albin Kurti (@albinkurti_) on

U Prištini je inače gotovo nemoguće da jedna partija formira vlast i zato su predizborne ili postizborne koalicije neophodne.

Analitičar Artan Muhadžiri ocenio je i da su one sklopljene pre izbora održivije, ali upozorava na to da one moraju biti sklopljene oprezno i bez kršenja principa.

- To je upravo jedan od razloga zašto ni jedna vlada do sada nije uspela da okonča svoj mandat. Zato što su se postizborne koalicije sklapale uzimajući u obzir matematiku, odnosno postizanje 61 glasa za formiranje vlade, a ne na osnovu jasnih principa i zdrave politike za dugoročno zajedničko funkcionisanje - izjavio je Muhadžiri, a preneo RSE.

Jedina partija koja za sada, zvanično, ne vodi pregovore je Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija. Ovoj stranci koja je bila vodeća u PAN koaliciji i koja je do sada bila na čelu privremenih pokrajinskih institucija, analitičari predviđaju tek četvrto mesto na izborima.

Ostalo je i da se predstavnici manjinskih zajednica izjasne u vezi sa izlaskom na birališta.

Od 120 poslaničkih mesta, 20 pripada manjinskim zajednicama. Oni su do sada bili deo vladajućih koalicija.

SRPSKI KIŠOBRAN

Uprkos teškom položaju Srba na Kosovu i Metohiji izgleda da neće biti potpunog jedinstva srpskog političkog korpusa. Naime, pojedine političke organizacije ne prihvataju poziv Srpske liste o jedinstvu. Oni su pozvali da se svi okupe pod kišobranom naše države Srbije i zastupajući politiku predsednika Aleksandra Vučića, kako bi sačuvali naš narod i omogućili mu bolji život u budućnosti.

- Na Kosovu i Metohiji, braćo i sestre, nema mesta podelama, jer borba za naš narod nije posao niti politika, već obaveza prema precima i potomcima da sačuvamo ono što je naše. U to ime radujemo se odluci svakog Srbina i Srpkinju da se priključi Srpskoj listi i daju lični doprinos zajedničkom cilju - ističe se u saopštenju SL.

Poziv javno nisu prihvatili Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS) sa sedištem u Gračanici i Nenad Rašić, predsednik Progresivno-demokratske stranke (PDS) takođe sa sedištem u Gračanici.

Srpska lista će odluku o učešću na parlamentarnim izborima 6. oktobra doneti u konsultacijama sa Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Markom Ðurićem, rekao je za Tanjug potpredsednik Srpske liste Igor Simić i dodaje da konsultacije očekuje u narednih desetak dana u Beogradu.

Simić je kazao da sve odluke koje se tiču delovanja SL na terenu i srpskog naroda na KiM donose u konsultacijama sa Beogradom.

Igor Simić, Kosovska Mitrovica Simić - Foto: Marko Jovanović

"IGRA PRESTOLA"

Prvi koji je istakao kandidaturu za premijersku poziciju je upravo Haradinaj. On u izbornu trku ulazi na lovorikama, kao čovek, koji se taksama suprostavio Beogradu, iako nije imao preteranu ulogu u njihovom uvođenju.

Odmah za njim je kandidaturu istakao i Kadri Veselji, poznat kao "Gospodar Kosova", predsednik DPK, najveće stranke, aktuelne koalicije PAN. On je na to mesto došao, nasledivši Hašima Tačija.

Veselji je je odbio ponudu da postane novi premijer bez izbora, ali je zato istakao kandidaturu za ovu poziciju posle izbora.

- Srećan sam što su sve parlamentarne grupe ispoštovale ovu inicijativu. Ja sam Kadri Veselji, i biću kandidat za premijera Republike Kosovo. U životu uvek držim reč. Rekao sam da će biti izbora i izbora će biti. Rekao sam vam da će svi uzurpatori biti uklonjeni sa uzurpiranih poseda, jer je zakon jači od bilo kojeg jakog mislioca na Kosovu. Takva će biti i borba protiv korupcije - rekao je Veselji nedavno.

Kadri Veseli Veselji - Foto: kuvendikosoves.org

Pomenuli smo da lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti više od svega želi u premijersku fotelju, a nadao se da će se nje dokopati uz pomoć DSK.

To je, za sada, nemoguća misija, jer je DSK istakao svog kandidata, tačnije kandidatkinju - Vjosu Osmani. Ovo je prvi put da je neka stranka na KiM kandidovala ženu za ovu poziciju.

 
 
 
View this post on Instagram
Sot, Këshilli i Përgjithshëm i LDK-së, më dha besimin unanim, që të jem kandidate për Kryeministre të vendit nga radhët e Lidhjes Demokratike të Kosovës. Është nderi më i madh i jetës sime, që sot, mora këtë mirëbesim, që të gjithë së bashku t’ia kthejmë LDK-së dhe Kosovës, primatin në qeverisje, ndërkaq qytetarëve të Kosovës shpresën dhe besimin në shtetin e tyre. Tërë jetën time jam përgatitur, jam shkolluar e kam punuar që në një ditë si kjo, me nderin dhe përgjegjësinë më të madhe, t'i shërbejë vendit tim. Si nënë dhe si grua, kam ndjesinë e domosdoshme, që vendimet për vendin tonë t'i peshoj drejtë, në interes të qytetarit dhe të Kosovës. Lidhja Demokratike e Kosovës, qe 30 vjet, e shkruan historinë e Kosovës. Është nderi im, që prej sot, ta shkruajmë bashkë, një epokë të re të historisë së Kosovës. FITORE ✌🏻A post shared by Vjosa Osmani (@vjosa.osmani) on

Omani je inače na parlamentarnim izborima 2017. osvojila preko 64.000 glasova. Bila je poslanica sa ubedljivo najvećim brojem glasova i plasirala se kao druga na listi tadašnje predizborne koalicije DSK i Pacolijeve ABK.

Osmani je osvojila duplo više glasova nego na primer Ljimaj i Pacoli, dok je dobila oko duplo manje glasova od Veseljija, Haradinaja i Kurtija. Međutim, sa izuzetkom Haradinaja, svi navedeni kandidati za poslanike bili su na čelu liste, što Osmani čini poslanicom sa najvećim brojem pojedinačnih glasova građana koja nije istovremeno bila i na čelu liste.

Osmani smatra da je dosadašnji premijer Ramuš Haradinaj uveo stopostotnu taksu na srpsku robu "kao meru za pokrivanje neuspeha svoje vlade", a ta njena izjava mogla bi da pokaže u kom će se smeru kretati njena politika ako bude izabrana za premijera, navodi prištinska Gazeta Ekspres.

Ona je rekla, međutim, da se DSK zalaže za "puni reciprocitet sa Srbijom", kao i za uvođenje "tarife", ali je istakla da Haradinajevu odluku smatra populističkom.

- To je bila populistička mera, jer je uvedena da pokrije neuspehe, a onda je postala politički motiv. Sigurna sam da oni čak i ne znaju razliku između takse i tarife - rekla je Osmani.

Ona je naglasila da će "tarifa" ostati na snazi ako DSK bude imao odlučujuću reč u budućoj vladi Kosova.

- Mi ćemo braniti tu odluku snažnim argumentima, ali ćemo takođe znati kako da izvučemo Kosovo iz ove situacije - rekla je Vjosa Osmani.

 
 
 
View this post on Instagram
A typical day @ work. #wednesday #instagood #picofthedayA post shared by Vjosa Osmani (@vjosa.osmani) on

Ovu njenu izjavu pojedini analitičari vide kao mogućnost da je spremna da ukine ili suspenduje odluku o taksama.

"IZAZOVI TRONA"

Upravo takse, kao glavni kamen spoticanja u dijalogu Beograda i Prištine, čekaju novu vladu i premijera privremnih prištinskih institucija.

Jasno je da Beograd neće nastaviti razgovore bez otklanjanja ove smetnje, a bez nastavka razgovora nema ni postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma.

Iz vida ne treba izgubiti ni ostale probleme koje opterećuju kosovsko društvo, poput korupcije i velike nezaposlenosti.

VIDEO Vučić: Na KiM ću u septembru ili oktobru, da pokažemo šta smo učinili

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    27. avgust 2019 | 19:23

    Koga je briga za izbore na Kosovu? Mogu da izaberu i Miki Mausa. Ionako se ništa pitati neće.

  • Dusan

    27. avgust 2019 | 22:14

    Krenite iz sume...kao nekad

  • Cika Velja

    27. avgust 2019 | 21:05

    Pred sam kraj kampanje dodje kauboj i rastera nepozeljne pilice da bi ostavio onog ko njemu odgovara!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA