≫ 

Prvi sastanak novog šefa EU diplomatije i premijerke: Brnabić sa protivnikom nezavisnosti Kosova

Brnabić je uoči sastanka rekla da očekuje prijateljske razgovore s Boreljom, koji je direktan i iskren sagovornik

  • 0
Ana Brnabic Foto: Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić sastala se jutros u Santanderu s ministrom spoljnih poslova Španije i novoimenovanim šefom evropske diplomatije Đozepom Boreljom.

Glavne teme sastanka su bilateralni odnosi, evropske integracije Srbije i dijalog Beograda i Pristine.

Oni su i sinoć, po dolasku Brnabić u Španiju, imali neformalne razgovore.

- Nimalo nije administrativac. Očekujem prijateljske razgovore s njim u kojima će glavne teme biti bilateralni odnosi i nastavak dijaloga sa Prištinom - rekla je ona.

Ana Brnabic Brnabić i Borelj - Foto: Slobodan Miljević

Brnabić je uoči sastanka rekla da očekuje prijateljske razgovore s Boreljom, koji je direktan i iskren sagovornik.

- Imajući u vidu uspešnu posetu Borelja u martu ove godine, očekujem da nastavimo razgovore o saradnji dve zemlje, pre svega ekonomskoj, kao i uzajamnom poštovanju, ali i o evropskim integracijama i dijalogu Beograda i Prištine i izazovima sa kojima se suočava Srbija - rekla je predsednica vlade novinarima.

Insistiraće, kaže, na poštovanju postignutih dogovora u dijalogu.

- Vratimo se onome što je postignuto 2013. godine. EU je bila garant tog sporazuma. Prošao je čitav jedan mandate pod Federikom Mogerini kada Priština ništa nije implementirala od tog sporazuma. Očekujem da EU bude garant onoga na čemu stoji i njen potpis - istakla je ona.

Ana Brnabic Brnabić i Borelj - Foto: Slobodan Miljević

Podsetila je i da nastavka dijaloga ne može biti dok su na snazi takse koje ne samo da sprečavaju slobodan protok robe nego su u suprotnosti sa SSP koji je Priština potpisala sa EU.

- Hoću da razgovaram sa njima da vidim da li će EU,pozivajući se na vladavinu prava postupiti u skladu s tim i poštovati sporazume potpisane sa nekim drugim - rekla je premijerka.

Brnabić će potom govoriti na konferenciji "Quo Vadis Europa? Evropska unija pre novog političkog ciklusa", koji organizuje Internacionalni univerzitet "Menéndez Pelayo" u Santanderu.

Tema predavanja premijerke Brnabić biće "Proširenje u novoj Evropi".

U okviru izlaganja govornika na seminaru biće analizirane mogućnosti koje se otvaraju nakon evropskih izbora, sa novim parlamentom, novom Komisijom i novim predsednikom Evropskog saveta, a učesnici će takođe predstaviti vizije budućnosti Evrope.

(Telegraqf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA