≫ 

Za 57 dana potpisujemo sporazum s Putinovom unijom: EU je postavila svoj uslov, ovo je stav Srbije

Srbija bi 25. oktobra trebalo da potpiše sporazum sa EAEU

  • 51

Srbija će morati da raskine svoj novi sporazum o slobodnoj trgovini sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) kada se pridruži Evropskoj uniji - saopštila je Evropska komisija. Ova vest snažno je odjeknula u domaćoj javnosti, pogotovo imajući u vidu snažna osećanja prema slovenskoj braći, koja često nisu potkrepljena razumom i činjenicama. U Vladi Srbije za Telegraf.rs kažu da ovo saopštenje iz Brisela nije ništa novo, kao i da proces pridruživanja Uniji neće ni na koji način biti ugrožen.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine. Razumeli smo da će se ovaj sporazum proširiti i na Evroazijsku uniju, izjavio je u utorak portparol za Evropsku uniju, a preneo "EU Observer".

- Srbija može da sklapa sporazume sa drugim državama ili organizacijama pre pristupanja Evropskoj uniji - kazao je portparol. Ali, u kontekstu pregovora o pristupanju EU, Srbija se obavezala da će se povući iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, onog dana kada pristupi Evropskoj uniji - dodao je portparol.

Ana Brnabic , sastanak sa Federikom Mogerini Foto: Medija tim predsednika Vlade

Evropska komisija pojasnila je Srbiji njene obaveze, naveo je u svom tekstu "EU Observer", dan nakon što je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio da će Srbija 25. oktobra potpisati trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

- Savez bi dao novi kvalitet budućoj saradnji Srbije i Evroazijskog bloka - rekao je Harčenko posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Bocan Harčenko Vučić i Bocan-Harčenko - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Sa Vučićem je razgovarao i Dejvid Mekalister, predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove. On je za "EU Observer" rekao da bi tekst sporazuma o slobodnoj trgovini trebalo da sadrži izlaznu klauzulu, koja garantuje da Srbija može da povuče sporazum do datuma svog konačnog pristupanja EU.

Ništa nije novo rečeno, pravila koja su važila za druge zemlje, važe i za sve buduće članice, pa tako važe i za Srbiju, kaže za Telegraf.rs, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

- To znači, da dok god se nalazimo u postupku pridruživanju, mi imamo pravo da sklapamo sporazume o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama i ti sporazumi važiće dok zemlja ne postane punopravni član EU. Tada ti sporazumi prestaju da važe i za nas se onda primenjuje trgovinski režim, koji EU ima sa trećim zemljama - pojasnio je Ljajić.

To, znači da, kako kaže, ako EU recimo ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Marokom ili Južnom Korejom, onda će i za Srbiju važiti ti sporazumi, a neće važiti sporazumi koje je Srbija pre pristupanja EU potpisala.

- Prema tome, ovo nije nikakva novost, niti specifikum koji se odnosi na Srbiju. Ovo se odnosilo na sve zemlje na koje su pristupile EU i odnosiće se na sve zemlje koje se nalaze u postupku pridruživanja Uniji - ukazao je vicepremijer.

Ljajić ne očekuje da ovo na bilo koji načim može da ima negativne reprekusije na proces pridruživanja.

- Iz prostog razloga, što smo do sada imali sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Ovaj novi sporazum se odnosi na dve nove zemlje, koje se nalaze unutar Evroazijske ekonomske unije i odnosi se i na novih pet tarifnih linija, odnosno pet vrsta roba koje ćemo moći da plasiramo na to tržište bez carine - napomenuo je resorni ministar.

Ljajić ne veruje da na bilo koji način sporazum sa EAEU može da utiče na naš proces pridruživanja EU, posebno što je Unija naš glavni spoljno-trgovinski partner.

- Niko ne bi mogao ni da pomisli da napravi nešto, što bi moglo da ugrozi naš odnos sa EU. Preko 65 odsto spoljno-trgovinske razmene se odnosi na EU i ta stvar će ostati samo jedan podstrek našoj privredi da poveća naš izvoz na tržišta van EU - zaključio je Ljajić.

Rasim Ljajić Ljajić - Foto: Marko Jovanović

Ni, ambasador Rusije i Srbiji Aleksandar Bocan Harcenko proces evropskih integracija EU ne vidi kao prepreku u saradnji Beograda sa EAEU.

On je rekao da je potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine izmedu Srbije i EAEU, koji se očekuje 25. oktobra, tek početak, i da očekuje da će saradnja jačati u budućnosti.

Kazao je da je moguće da Srbija postane karika u odnosima Rusije i EU, odnosno "integraciji intigracija", saradnji izmedu EU i EAEU.

Srbija će, kako je objasnio, posle 25. oktobra imati mogućnost slobodne trgovine bez carina, sa malo izuzetaka, i prodor na tržište od ukupno 180 miliona potrošača.

S druge strane, stoje podaci Evropske unije.

- EU je liberalno tržište sa 513 mililiona ljudi, vredno 16,9 milijardi evra. Evropska unija ostaje najvažniji trgovinski partner za Srbiju, čime pokriva 63 odsto procenata trgovinske razmene, sa veoma dinamičnim rastom. Trgovinska razmena sa Rusijom čini manje od 10 procenata sveukupne srpske trgovinske razmene - izjavio je portparol Evropske unije u utorak.

Takođe, i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović za Telegraf.rs podseća na benefite koje će Srbija dobiti članstvom u EU, kao i da smo stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - 01. 09. 2013. postali država pridružena Uniji.

JOKSIMOVIC MEKALISTER SASTANAK Joksimović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Obaveze koje proizilaze iz članstva u Uniji su jasne – jer članstvom Srbija postaje i deo njene trgovinske politike, a samim tim i svih trgovinskih sporazuma koje je EU zaključila sa trećim državama i organizacijama. Kao što znate, EU nema zaključen trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom - ukazala je Joksimović.

Ali, važnije od toga je, ističe Joksimović, kakav značaj za srpsku ekonomiju ima članstvo naše države u EU i njenoj trgovinskoj politici.

- Analiza koju su uradili Ministarstvo za evropske integracije i Pregovarački tim pokazala je da bi članstvo Srbije u EU i njenoj trgovinskoj politici, na srednji rok, trebalo da donese dobit našoj privredi i rastu ekonomije od 0.5 do 1 odsto BDP na godišnjem nivou - kazala nam je resorna ministarka.

VIDEO Putinova zdravica Vučiću: Dižem ovu čašu...

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leni

    29. avgust 2019 | 13:30

    Ma koja EU vataj te se Azije u rusije

  • Boža zemunac

    29. avgust 2019 | 13:16

    Živela Rusija i Kina, živeo Putin, živela Srbija i Republika Srpska.

  • Pop

    29. avgust 2019 | 13:32

    И кад се саберемо више ће мо изгубити него добити. Плус добићемо газду који ће да диригује како да се понашамо и то у свим доменима. Закључак је да су сви који хоће у ЕУ или су дебили или гледају сопствени интерес а народ се и бе пита.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA