≫ 

Završen prvi dan misije Kukana i Flekenštajna: Ove detalje su učesnici sastanaka smeli da otkriju

Kukan i Flekenštajn došli su u srpsku prestonicu posle najave predsedavajućeg Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvida Mekalistera, uz objašnjenje da će njih dvojica da saslušaju sve o aktuelnoj situaciji u Srbiji

  • 2
Eduard Kukan i Knur Flekenštajn Foto: Tanjug/Dimitrije Goll, Dragan Kujundžić

Bivši poslanici Evropskog parlamenta, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, koji su došli u dvodnevnu posetu Beogradu razgovarali su danas sa parlamentarnim strankama. Serija odvojenih sastanaka završena je danas popodne.

Kukan i Flekenštajn došli su u srpsku prestonicu posle najave predsedavajućeg Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvida Mekalistera, uz objašnjenje da će njih dvojica da saslušaju sve o aktuelnoj situaciji u Srbiji, te da stave na raspolaganje svoje iskustvo u rešavanju političkih kriza na Zapadnom Balkanu.

Sastanci su održani prema unapred utvrđenoj agendi, sa malim izmenama, budući da se poslanici Srpske radikalne stranke nisu pojavili na zakaznom sastanku sa evroparlamentarcima.

Prvi među sastancima održan je sa predstavnikom SNS Vladimirom Orlićem, koji se nije oglašavao o detaljima ovog susreta.

Zatim je usledio razgovor sa predstavnicima poslaničke grupe SPS, šefom poslaničke grupe SPS Đorđem Milićevićem, kao i poslanicima Neđom Jovanovićem i Žarkom Obradovićem...

O ovim sastancima, takođe, nema detalja.

Treći po redu sastanak bio je zakazan sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem, koji se nije pojavio, a iz ove stranke oglasili su se saopštenjem u kome kažu da smatraju da je za Narodnu skupštinu, kako su rekli, ponižavajuće, to što su Kukan i Flekenštajn organizovali ove sastanke, budući da se, naveli su, ova stranka uvek zalagala protiv stranog mešanja u rešavanje unutrašnjih problema.

- Mi uvek imamo mogućnosti da sve svoje unutrašnje političke probleme rešavamo bez mešanja sa strane i bez potrebe da pokazujemo poniznost prema nekome ko nema nikakvu političku težinu, kao što je to slučaj sa Kukanom i Flekenštajnom i jedina smo stranka u Srbiji koja nikada nije primala diktate iz inostranstva - navela je SRS u saopštenju.

Marinika Tepić - Printscreen/parlament.gov.rs

KLUB SAMOSTALNIH POSLANIKA I GRAĐANSKA PLATFORMA

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa, izjavila je danas posle razgovora sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom, da su oni izrazili rezervu prema nameri te stranke i drugih iz opozicije da bojkotuju predstojeće izbore.

Tepić je posle tog sastanka u parlamentu, na kome je bila kao poslanica iz Kluba samostalnih poslanika, a kojem je prisustvovao i samostalni poslanik i predsednik Građanske platforme Jovan Jovanović, prenela novinarima da su upoznali jedni druge o svojim stavoima.

- O našim stavovima, kao i o više vrsta bojkota, sa jedne strane bojkota parlamentarnog zasedanja i sa druge strane najavljenog bojkota predstojećih izbora. To su bila pitanja koja su najviše interesovala naše uvažene goste - kazala je Tepić.

Kaže da su vrlo jasno poručili da se u parlamentarno zasedanje ne mogu vratiti, "jer se ništa nije ni promenilo u odnosu na razloge zbog kojih su u bojkot i ušli na poziv građana".

Kako je rekla, ti razlozi su derogiranje parlametarnog života, zloupotreba poslovnika i slično.

Objasnili su, kaže, da je tačno da je poslovnik donet tokom ranije vlasti, kao i izborni zakoni i medijski takođe, ali da se oni zloupotrebljavaju.

- Najavili smo da ukoliko se stanje ne promeni, a sva je prilika da neće, da će naše organizacije ostati dosledne bojkotu izbora, dokle god se ne steknu uslovi za normalne i slobodne izbore, makar to bili i vanredni izbori, ali u regularnim uslovima - rekla je ona i dodala da su Kukan i Flekenštajn izrazili rezervu prema bojkotu izbora, kao i to da im nije bilo baš jasno zašto bojkotuju parlament.

Prenela je bivšim poslanicima Evropskog parlamenta i da aktuelna vlast, prema njenim rečima, obmanjuje međuanrodnu zajednicu i samo kupuje vreme da se dodatno učvrsti.

Tepić je navela da su Kukan i Flekenštajn na kraju sastanka rekli da su svesni kakvo je stanje u Srbiji. 

Boško Obradović Foto: Tanjug/Tanja Valič

IVAN KOSTIĆ ISPRED DVERI

Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn sastali su se danas u parlamentu i sa poslanikom Dveri Ivanom Kostićem.

Pojedini predstavnici stranaka su rekli novinarima da ne mogu da daju nikakve zvanične izjave, pošto je tako dogovoreno, ali da su svakako sastanci bili konstruktivni.

MILORAD MIJATOVIĆ ISPRED SDPS

Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn sastali su se danas u parlamentu i sa šefom poslaničke grupe SDPS Miloradom Mijatovićem.

O ovom sastanku nema detalja.

Mon Đuraj, Pekara Roma, Borča Balša Božović - Foto: Nikola Tomić

SASTANAK SA DELEGACIJOM DS

Poslanik DS Balša Božović izjavio je danas, posle razgovora delegacije DS sa Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom, da je opoziciji potrebna evropska "medijacija" u dijalogu sa vlašću i da veruje da bi se u tom slučaju došlo do nekog rešenja.

Božović je novinarima rekao da bivši evropski poslanici dobro upoznati sa situacijom u Srbiji.

- Očigledno je da EP želi na neki način da posreduje između vlasti i opzicije, pošto sa jedne strane ne postoji poverenje, a sa druge strane, jednostavno nije se mnogo odmaklo u poslednjih šest meseci kada su u pitanju zahtevi sa protesta i opozicionih stranaka u Srbiji - smatra Božović.

Znak dobre volje vlasti bio bi, ističe, promena sastava REM.

Na sastanku su učestvovali i šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić i poslanik Dušan Petrović iz Zajedno za Srbiju. 

Kukan i Flekenštajn su imali sastanak sa poslanikom LDP Nenadom Milićem, o kome za sada nema detalja.

Sanda Rašković Ivić Sanda Rašković - Ivić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

NARODNA STRANKA I SOCIJALDEMOKRATSKA STRANKA

Oni su, kako je novinarima popodne prenela poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, kao i neki drugi učesnici, protiv toga da opozicija bojkotuje predstojeće izbore u Srbiji, jer smatraju, navela je Ivić, da su izbori jedini način da se dođe do prave demokratije.

Na sastanku sa Kukanom i Flekenštajnom je, pored Ivićeve, bio i Marko Ðurišić iz Socijaldemokratske stranke.

- Mislim da će oni pokušati da učine sve da se situacija u Srbiji promeni, ne bi li onda i mi promenili naše stavove - rekla je Rašković Ivić.

Prema njenim rečima, gosti iz Brisela saglasili su se da funkcionerska kampanja nije prihvatljiva, te bi, kaže ona, ključni zahtevi opozicije bili još da se, kako je rekla, mediji srede, da bude transprentno finansiranje i da se promeni REM.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Vladimir Đurić - Foto: Marko Jovanović

STRANKA MODERNE SRBIJE - VLADIMIR ĐURIĆ

Dolazak bivših evropskih parlamentaraca Eduarda Kukana i Kluta Flekenštajna u Narodnu skupštinu, poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Ðurić vidi kao nastavak nedavne posete Dejvida Mekalistera i jačanje dijaloga o demokratskim procesima u Srbiji.

- Nemam prevelika očekivanja od današnjeg sastanka - rekao je za Tanjug Ðurić, koji smatra da su stvari sa demokratijom u Srbiji toliko komplikovane da ne postoji nijedan čaroban štapić koji bi mogao preko noći da ih reši.

- Ovo vidimo kao početak nekog procesa čija će uspešnost zavisi i od aktera u Srbiji - rekao je Ðurić.

Ðurić je naveo da angažovanje bivših evropskih poslanika vidi kao svojevrsnu nadoknadu za izostanak podške Brisela bojkotu parlamenta i izbora.

Na pitanje kako sada vidi odluku svoje stranke da se vrate u parlament, Ðurić kaže da nisu pogrešili, jer, ukazuje, posle odluke o bojkotu parlamenta dela opozicije, kojoj su se i oni u početku bili pridružili, nije usledila življa opoziciona aktivnost u nekom "paralelnom parlamentu".

Kada je reč o bojkotu izbora, Stranka moderne Srbije još nije donela odluku, ali je većinski stav u stranci da na izbore treba izaći, rekao je Ðurić.

- Pokušaćemo da kroz dijaloge na FPN, parlamentarno i vanparlamentarno razgovaramo sa svima i da prihvatimo posredovanje EU da se uslovi poprave i da se izlazak na izbore učini izvesnijim. Voleli bismo da u takvim popravljenim uslovima i drugi preispitaju svoju odluku - kazao je on.

Ðurić objašnjava da se uspešnost bojkota meri izlaznošću, a računica pokazuje da je moguće da vladajuća koalicija SNS, SPS sa koalicionim patrnerima može da "dobaci" više od 30 odsto izlaznosti, a ako se na to dodaju glasači DS S, SPAS-a, SRS, nacionalnih manjina - izlaznost može biti i preko 40 odsto.

- Legitimitet makedonskog referenduma je bio nesporan sa 40 odsto, a i izlaznost od svega 20 odsto u Albaniji nije bila dovoljna za osporavanje legitimiteta - ukazao je Ðurić.

Kako kaže, kada se planiraju takve stvari poput bojkota odluke treba da se donose racionalno i bez emocija.

Smatra da treba nastaviti dijalog na Fakultetu politickih nauka, kao i da bi on trebalo odgovori na pitanje šta su garancije da će dogovoreno biti sprovedeno, i to na primer, kroz izmene zakona.

- To je mnogo bolje nego da neki opozicioni lide stanu pred medije i kažu šta je dogovoreno, ili da to poručuju sa tvitera - zaključio je Ðurić.

Sastanak sa Đurićem bio je ujedno i poslednjih sastanak Kukana i Flekenštajna za prvi dan njihove posete, sastanci će biti nastavljeni sutra kada će oni razgovarati sa predstavnicima vanparlamentarne opozicije.

(A. T. /Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    29. avgust 2019 | 19:20

    Dosli da cuju kako se ogovaramo i sutra ce se prekrstiti i pobeci glavom bez obzira....

  • Dend

    29. avgust 2019 | 21:12

    E Srbijo nema tebi napredka dok god primaš ovakve tipove iz EU ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA