Otkriveno zašto je Pacoli došao u Helsinki: Mogerini ga ugurala za sto, Dačić poslao jasnu poruku

Dvodnevni sastanak ministara odbrane i šefova diplomatije EU počeo je juče u Helsinikuju, a danas će im se pridružiti i partneri sa Zapadnog Balkana

  • 6

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država članica EU i partnera sa Zapadnog Balkana i Turske, u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini i finskog predsedavanja EU, nastavlja se danas u Helsinkiju, a prisustvuje mu šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Centralna tema sastanka biće regionalna saradnja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, a na marginama sastanka Dačić će učestvovati i na neformalnom radnom ručku na poziv ministra spoljnih poslova Finske Peke Havista.

Tema neformalnog radnog ručka biće ljudska prava.

Dvodnevni sastanak ministara odbrane i šefova diplomatije EU počeo je juče u Helsinikuju, a danas će im se pridružiti i partneri sa Zapadnog Balkana.

Odalazeća šefica EU diplomatije Ferderika Mogerini prvi put, pored ministara zemlja kandidata za članstvo u EU, na sastanak Saveta EU ministra zvanično je pozvala i predstavnika Prištine.

U Evropskoj komisiji ovaj potez Mogerini objašnjavaju kao "neophodnost i korist" od učešća "svih sa Zapadnog Balkana" u "važnoj diskusiji o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji."

- Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana su pozvani na ove razgovore. U pitanju je neformalna diskusija o svim zajedničkim spoljnim i bezbednosnim aspektima regionalne saradnje i neophodno je i korisno učešće svih partnera - navodi se u u izjavi EU portparola za Tanjug.

Federika Mogerini, Bedžet Pacoli Mogerini i Pacoli - Foto: European Union

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije za Tanjug da učesće Prištine u Helsinkiju neće u formalnom smislu narušiti principijelni stav Srbije prema presedanu Federike Mogerini, jer će biti primenjen Gimnih format, odnosno istaknuto samo ime i prezime učesnika bez državnih obeležja.

- Ali, suštinski gledano, to je bilo poptuno nepotrebno jer ima mnogo sastanaka na kojima Kosovo učestvuje i ne treba da bude na mestu do koga razvojem nije stiglo - upozorio je Dačić.

Ivica Dacic Dačić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

KOHA: PACOLI O TAKSAMA

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova takozvanog Kosova Bedžet Pacoli doputovao je u Helsinki da bi, kako piše Koha, razgovarao o taksama koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U Helsinkiju će ministri spoljnih poslova zemalja članica EU i oni sa Zapadnog Balkana raspravljati, između ostalog i o taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, navodi Koha.

Takođe će, piše, biti razgovora i o situaciji u Bosni i Hercegovini, gde ni deset meseci nakon izbora nije formirana izvršna vlast.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA