"EU ne želi da odustane od Zapadnog Balkana": Zvaničnici na Bledskom forumu o proširenju

Zapadni Balkan je Evropa i neće biti potpune konsolidacije Evrope bez tog regiona - rekao je premijer Slovenije Marjan Šarec

  • 10

Premijer Slovenije Marjan Šarec najavio je danas, na otvaranju Bledskog strateškog foruma (BSF), da će proširenje EU na Zapadni Balkan biti prioritet predsedavanja njegove zemlje EU tokom druge polovine 2021. godine.

Šarec je kazao da prijem zemalja kandidata sa Zapadnog Balkana treba da usledi kada se ispune uslovi, i dodao da priče o budućnosti Unije ne smeju da u drugi plan stave temu proširenja.

- Zapadni Balkan je Evropa i neće biti potpune konsolidacije Evrope bez tog regiona - podvukao je on.

Šarec je, u svom govoru, naglasio potrebu za suočavanjem sa ključnim izazovima, za šta je potrebna globalna saradnja i mere.

Bledski strateški forum, Bled, Zapadni Balkan, Marjan Šarec Foto: Tanjug/STA/ TAMINO PETELINSEK

Rekao je da je ove godine tema Foruma „izvor (ne)stabilnosti“, i naglasio da se mora spoznati da je sve manje vremena za preduzimanje pozitivnih akcija, koje su potrebne zbog budućih generacija.

- Uveren sam da su stabilnost i bezbednosti povezaniji nego ikada sa održivosću - naglasio je on, dodajući da lideri i političari snosne najveću odgovornost i moraju biti svesni da odluke koje donose određuju nacionalnu i globalnu politiku.

Izrazio je spremnost Slovenije da učestvuje u diskusijama o budućnosti EU, koje, kako je naglasio, mora biti održiva.

- Ljudi moraju biti u centru naših aktivnosti. Očekujem u narednom periodu da će EU biti sposobna da donese inkluzivne i socijalne promene. Slovenija je spremna da učestvuje u tome - kazao je on.

REGIONALNA STABILNOST U FOKUSU

Domaćin skupa, ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar poručio je da novi izabrani EU lideri treba da pokažu odgovornost i suoče se sa izazovima, a u to, kako je rekao, uključiti i zemlje candidate za članstvo u Uniji.

On je istakao da je proširenje EU na Balkan uvek bilo u centru pažnje Slovenije i Foruma, i založio se, zbog bezbednosti, za što skorije proširenje.

samit eu zapadni balkan, Bugarska, sofija Foto: Tanjug/AP

Međutim, Cerar je ukazao da će zahtevi za sprovođenjem reformi u zemljama kandidatima biti veći nego ikada.

- EU treba da se drži svojih obećanja, i, ako se to ne desi, onda ćemo biti odgovorni za gubljenje regiona. Drugi akteri i igrači su više nego spremni da popune rupe. Balkan je geostratešku prostor u kojem EU ne sme da izgubi - poručio je Cerar i dodao da je Slovenija, pokretanjem BSF želela da stvori nešto vredno ne samo za sebe samu, već za ceo svet.

PREDSEDNICI SLOVENIJE I SETONIJE: ŠTA BI BILO DA NEMA EU

Predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednica Estonije Kersti Kaljulaid saglasni su da je Evropska unija efikasnija nego što bi bila bilo koja alternative, kao i da evropske zemlje moraju zajedno da se suočavaju sa izazovima.

Bledski strateški forum, Bled, Zapadni Balkan, Borut Pahor Foto: Tanjug/ STA/ Stanko Gruden

Govoreći o budućnosti Evrope, predsednik Slovenije Borut Pahor istakao da je on veliki zagovornik evropske ideje, koja mora da opstane, da bismo se svi zajedno suočavali sa izazovima na dobrobit svih.

- Uvek sam bio, danas sam i zauvek ću biti veliki podržavalac evropske ideje - podvukao je Pahor i primetio da je da ideja u poslednjih nekoliko godina u krizi.

Rešenje te krize može da ide u jednom ili drugom smeru, kaže Pahor i pojašnjava svoj stav - velika evropska ideja je da budemo zajedno i da se zajedno suočavamo sa izazovima ili da se sa problemima borimo pojedinačno, na nacionalnom nivou.

Ukazao je da se EU, na početku rada nove brisleske administracije, suočavaju sa dva problema, Bregzit i ilegalne migracije.

- Da bismo bili uspešni u suočavanju sa ova dva problema, moramo da radimo zajedno, da napravimo zajedničke korake - podvukao je Pahor i naveo da je optimista po pitanju opstanka te evropske ideje, jer kako je istakao, nema bolje alternative, te da je na svima nama da tu ideju dalje razvijamo, jer je Evropa i dalje najbolje mesto za život.

Na značaj Evropske unije ukazala je i predsednica Kersti Kaljulaid. Ona je upitala da li je EU korisna, zašto je neefikasna i zašto ne donosi odluke brže, ali je istovremeno i odgovorila - “pomislite kako bi bilo da nema EU“.

Kao primer, navela je odluku EU iz 90-tih godina o održavanju reka čistim, istući da bi se, da nije bilo EU, najpre tražilo mesto gde bi se održala konferencija na tu temu, zatim bi bila održana diskusija, bile bi donete kasnije mere, i onda bi se vodila diskusija o tome zašto nemamo mehanizme za primenu dogovorneih mera…

- EU je efikasnija nego što bi bila bilo koja alternativa - ocenila je ona.

Pahor se dotakao i Rusije, navodeći da ona želi da ostavi svoj uticaj i snagu na Balkanu, te poručio da Evropska unija ne želi da odustane od ovog prostora, ali i pozvao SAD da nastave sa aktivnostima u regionu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    2. septembar 2019 | 21:55

    Nije EU stalo do naroda bivse Jugoslavije vec im je stalo da porobe i otmu resurse i teritoriju a narod u roblje da zauzdaju dok necrknu ! Pojam ZAPADNI BALKAN je podmukao jer time dele Srbiju tj otimaju Kosovo i Metohiju ,Vojvodinu i Sandzak pa u EU ce ici Beogradski pasaluk

  • Pedja

    2. septembar 2019 | 21:47

    EU Sikter. Svi ce se na kraju ujediniti sa Srbijom.

  • Narod 🇷🇸

    2. septembar 2019 | 20:49

    Ali mi ne želimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA