Strahovito upozorenje Mogerini: Čega se EU boji na Balkanu?

Mogerini je na godišnjoj konferenciji EU ambasadora u Briselu ocenila da je ulazak Zapadnog Balkana u EU pitanje ponovnog ujedinjenja evropskog kontinenta koje je potrebno kako Balkanu, tako i EU

  • 12

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini pozvala je EU da zadrži snažno pristustvo na Zapadnom Balkanu u cilju ostvarivanja jasnog interesa, a to je uvođenje celog Balkana u EU. Istovremeno, jedna od glavnih tema na otvaranju Bledskog strateškog foruma bila je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan. To su kao jedan od prioriteta EU istakli premijer Slovenije Marjan Šarec i ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar.

Mogerini je na godišnjoj konferenciji EU ambasadora u Briselu ocenila da je ulazak Zapadnog Balkana u EU pitanje ponovnog ujedinjenja evropskog kontinenta koje je potrebno kako Balkanu, tako i EU.

Federika Mogerini Federika Mogerini - Foto: audiovisual.ec.europa.eu

- Ubeđena sam da ćemo, ako to ne uradimo, zažaliti već za nekoliko godina - poručila je Mogerini.

- Očekujem da će nova Komisija doneti i novu strategiju usmerenu na budućnost - kazao je Šarec na Bledu i istakao da se Slovenija zauzima za proširenje EU na Zapadni Balkan jer ta regija pripada Evropi.

Kakvu poruku i kome je zapravo uputila Mogerini ovim upozorenjem?

Stav Federike Mogerini je i stav Evropske unije dosta dugo, još od 2000. godine i ona nije rekla ništa što drugi komesari i čak i predsednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, nije rekao u svom obraćanju prošle godine kada je istakao da bi voleo da vidi Srbiju i Crnu Goru do 2025. godine u EU, ocenio je direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi u razgovoru za Telegraf.rs.

Naim Leo Beširi Naim Leo Beširi - Foto: mc.rs

On objašnjava i da je stav EU jasan već 19 godina, a to je da EU želi da vidi Srbiju i države regiona kao članice Evropske unije. Međutim, nespremnost zemalja, teško reformisanje, ali i otežani uslovi u samoj Uniji, usporili su čitav proces pristupanja.

- Zemlje u regionu se vrlo teško reformišu, opterećene su velikom korupcijom, nerešenim odnosima unutar svojih zemalja, ali i u regionu. Ali su i uslovi u Evropskoj uniji, Bregzit, referendumi kojih je bilo nekoliko u EU, usporavali taj proces, međutim činjenica je da reforme u Srbiji i regionu nisu ni blizu minimalno dovoljnih da bi postale zemlje članice Evropske unije - kaže Beširi za naš portal.

Mogerini je u svom izlaganju naglasila i jasan interes da se ceo Balkan uvede u EU.

- Svi znamo da je to dugačak, komplikovan, uvek interesantan i živahan proces koji će zahtevati dosta vremena, rešavanje problema i mnogo političke predanosti sa svih strana i odlučnosti - rekla je ona.

Naš sagovornik njeno izlaganje vidi kao dvostruku poruku, jedna od njih upućena je ka zemljama članicama EU, a to je da bi više sredstava trebalo da se izdvoji za zemlje u regionu kako bi se reforme poboljšale.

- Sve zemlje u regionu su veoma siromašne u poređenju sa prosekom Evropske unije i da bi one došle da budu na nivou najsiromašnije zemlje članice EU, recimo Bugarske, morale bi značajno mnogo više sredstava da se uloži, pre svega u infrastrukturu - ocenio je Beširi.

Miro Cerar Miro Cerar - Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar upozorio je da Balkan može da postane region u kome će, kako je rekao, preovladati neka druga sila ako se ne integrira EU. Dok je Mogerini istakla pitanje pitanje ekonomskog razvoja, trgovine, socijalnog razvoja i bezbednosti.

EU je, kaže Beširi, zabrinuta zbog sve većeg učešća Rusije, ali i Kine, kroz različite ekonomske projekte, što povećava njihovo prisustvo u regionu.

- Poruka je dvostruka: jedna je da oni žele da Srbija i zemlje regiona budu članice EU i da se malo više sredstava izdvoji, a sa druge strane imamo i poruku bezbednosnog aspekta. EU ne dozvoljava da međunarodne sile kao što su SAD, Rusija ili Kina imaju primat u regionu - kaže direktor Instituta za evropske poslove.

On takođe kaže i da se najveća zamerka EU što se dosta dugo govori o tome da je "ekonomski gigant, a politički patuljak".

- EU nema taj jedan jak glas na međunarodnoj sceni, izbog toga SAD, Rusija i Kina, kao i druge međunarodne sile uzimaju primat u različitim delovima sveta. Drugi deo poruke koju je Mogerini uputila bio bi da EU, ako želi da zadrži svoj uticaj na međunarodnom polju, mora imati uticaja i u regionu kao i u drugim delovima sveta - zaključio je Beširi.

(A. Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA