≫ 

Prvi susret specijalnog izaslanika SAD za Balkan i Dačića: "Nije mu lak zadatak" (VIDEO)

Otvara se mogućnost za nastavak dijaloga, ali nije realno očekivati da se to desi pre formiranja nove vlade u Prištini - rekao je Dačić

  • 1
Ivica Dačić, Metju Palmer, Bled Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je sastanak sa specijalnim izvestiocem SAD za Balkan Metjuom Palmerom na Bledu bio pozitivan i da se nada se da će Palmer imati pozitivnu ulogu po pitanju dijalog Beograda i Prištine.

Dačić je novinarima na Bledu, gde učestvuje na Bledskom strateškom forumu, rekao da je potrebno sačekati izbor novog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borela i tranziciju od Mogerinijeve do Borela, kao i novu vladu u Prištini.

- Otvara se mogućnost za nastavak dijaloga, ali nije realno očekivati da se to desi pre formiranja nove vlade u Prištini - rekao je Dačić.

On je dodao da je ovo njegov prvi susret sa Palmerom od kako je imenovan za specijalnog izaslanika za Balkan, iako se poznaju više od 10 godina, te da su analizirali Palmerove prioritete, kojih, kaže, ima mnogo.

- Nije mu lak zadatak. Srbija će biti konstruktivna. Tu je i stiuacija vezana za BiH, da li će EU otpočeti pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, da li će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju, kakva je perspektiva stanja u regionu - rekao je Dačić.

Kako je dodao, možda mi ponekad mislimo da su odnosi Beograda i Prištine njihov glavni prioritet, ali ima dosta tema.

Ponovio je da se, po pitanju nastavka dijaloga, moraju sačekati rezultati izbora na KiM i forimranje vlade.

- Nadamo se da će ta vlada biti konstruktivnija i pozitivnija i da će ukinuti takse i otvoriti prostor za nastavak dijaloga - rekao je Dačić.

O UDARU GROMA

Dačić je ispričao novinarima na Bledu da je sinoć, kada je grom udario avion kojim je putovao u Sloveniju, neposredno pre sletanja, došlo do velikog bleska i da se čuo udar u avion.

- Ja nikad nisam to doživeo i ne znam da li je opasno. Znam da su piloti rekli da smo dobro prošli i da nas grom nigde nije probušio. Preživeli smo i to - rekao je Dačić odgovarajući na pitanja nakon sastanka sa Metjuom Palmerom.

Preneo je i da se sinoć video sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem i u šali rekao da su išli na muziku da proslave to što su on i njegova delegacija preživeli.

- I on mi je rekao da nije siguran da je to bilo iznad Slovenije, da je verovatno bilo iznad Hrvatske - rekao je Dačić kroz osmeh.

OČEKIVANJA OD HRVATSKE

Srpski šef diplomatije očekuje da će Hrvatska tokom predstojećeg predsedavanja EU imati pozitivnu ulogu kada je u pitanju stav o prošrenju i da će pomoći ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

- Uvek postoje različite izjave koje skreću pažnju sa nekih magistralnih pravaca kojim region treba da ide, mi se radujemo predstojećem predsedavanju Hrvatske EU i očekujemio da pomogne ostalim zemljama Zapadnog Balkana i da se zalaže za proširenje. To je u interesu cele EU, ne samo našeg regiona, mislim i da svi treba da budemo mnogo pametniciji i racionalniji kada je reč o problemima unutar našeg regiona - rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara na Bledu.

On je istakao da Hrvatska svakako neće imati negativnu ulogu i da očekuje da će nastojati da se pokaže kao konstruktivan faktor i zemlja koja će pomoći celom regionu.

Upitan o odnosima Srbije i Slovenije, šef srpske diplomatije kaže da je dogovoreno da se ponovo održe sednice dve vlade i da su odnosi dve zemlje dobri.

- Treba da tražimo zajedničke interese, zahvalni smo na podršci što se evrpskih integracija tiče, očekujemo da Slovenija ima razumevanja za specifičnost problema što se tiče Kosova i Metohije, odnosno za naše emocije i osećanja, ali i pravna pitanja kada je o istorijskom delu Srbije reč - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    4. septembar 2019 | 07:20

    Ruske vojne baze I to sa NUKLEARNIM oruzje hitno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA