≫ 

Svi kandidati za premijera tzv. Kosova su se izjasnili o taksama: Evo šta možemo da očekujemo

Kandidaturu do sada je objavilo njih četvoro, a za petog kandidata se i dalje spekuliše

  • 4
Ramuš Haradinaj, Aljbin Kurti, Kadri Veselji, Vjosa Osmani i Fatmir Ljimaj Foto: Tanjug/AP/Profimedia/RTV21

Prevremeni parlamentarni izbori u Prištini održaće se 6. oktobra, a kandidaturu za mesto premijera privremenih institucija do sada je objavilo četiri kandidata, Kadri Veselji (Demokratska parija Kosova), Vjosa Osmani (Demokratski savez Kosova), Ramuš Haradinaj (Alijansa za budućnost Kosova) i Fatmir Ljimaj (Socijaldemokratska inicijativa).

Za petog u izbornoj trci za mesto budućeg premijera i dalje se spekuliše. Ostaje da se vidi, da li je jedan od pretendenata na ovu funkciju i Aljbin Kurti (Samoopredeljenje).

Bilo je spekulacija da će Kurti ući u koaliciju sa Isom Mustafom (Demokratski savez Kosova), a kako je rok za zaključivanje predizbornih koalicija istekao 30. avgusta, a Mustafa kao kandidata predložio Vjosu Osmani, ostaje da se vidi da da li će se Kurti oprobati kao samostalni kandidat, za šta ima vremena do 6. septembra.

Koga će odabrati građani na Kosovu, može da bude presudno po sudbinu dijaloga Beograda i Prištine. Kako je uslov Srbije, za pokretanje pregovora, ukidanje takse od 100 odsto na srpske proizvode, stav kandidata po tom pitanju je ono što je za Srbiju, reklo bi se, u ovom trenutku najvažnije.

RAMUŠ HARADINAJ

Stavovi dosadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja po tim pitanjima su poznati. On je odlučan da taksa od 100 odsto, koju je uveo na robu iz Srbije i BiH krajem prošle godine, treba da ostane na do priznanja tzv. Kosova od Srbije, da Srbija ne treba da uslovljava nastavak dijaloga ukidanjem takse, i da konačni sporazum treba da podrazumeva recipročno priznanje unutar postojećih granica.

Haradinaj je za KTV rekao da "nema smisla dati kosovsko tržište Srbiji", i da, do priznanja nezavisnosti, ne odustaje od ukidanja takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, preneo je portal Kosovo Onlajn.

Ramus Haradinaj Ramuš Haradinaj - Foto: Profimedia/AFP

Prošli smo kroz teškoće, ali ne menjamo pravac za Kosovo. Kosovo mora zaključiti svoju državnost, porezom do priznanja. Nema smisla dati tržište Srbiji. Ako otvorimo tržište, odnos je 99 prema 1. Iza ideje reciprociteta krije se ukidanje poreza. Ako uspostavimo reciprocitet, Srbija može da osvoji naše tržište - rekao je Haradinaj.

On je dodao da nije dobro ukinuti takse pre nego što Srbija prizna nezavisno Kosovo.

VJOSA OSMANI

Vjosa Osmani kaže da taksu neće ukloniti dok Srbija ne počne da poštuje tzv. Kosovo i dok ne prekine kampanju protiv priznanja Kosova. Ona je takođe mišljenja da Srbija zaslužuje recipročno tretiranje, odnosno da je uvođenje recipročnih mera Srbiji ne samo u trgovini, već i u svim ostalim sferama, mnogo efektivnije od takse od 100 odsto.

- To ne znači da ćemo mi čim dođemo na vlast ukloniti taksu. Nikako. Ali tretiraćemo to pitanje na način da Kosovo dobije iz te situacije, uveravam vas da imamo kreativne ideje, ali pre svega, bićemo oprezni, mudri i uz naše prijatelje. Sa našim prijateljima donećemo odluku u interesu Kosova - kazala je ona u intervjuu za Glas Amerike.

Vljosa Osmani Vjosa Osmani - Printskrin: Youtube/Kohavision - KTV

Ona je dodala i da će njena partija da pronađe najbolja rešenja za odbranu državnih interesa tzv. Kosova.

- DSK veruje u državu Kosovo u granicama iz usvojene Deklaracije o nezavisnosti, potvrđene Međunarodnim sudom pravde - izjavila je Osmani, koja smatra da su prijateljstvo sa SAD i evropeizacija tzv. Kosova od suštinskog značaja za državu.

KADRI VESELJI

Kadri Veselji je nedavno nakon poziva zemalja KVINTA-e (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) da Beograd i Priština što brže obnove dijalog i da Priština ukine takse, kazao da tzv. kosovski interesi moraju biti zaštićeni, ali da to neće moći "bez naših strateških partnera".

Kadri Veselji Kadri Veselji - Foto: Profimedia/Abaca Press

- Sešćemo za sto sa Srbijom kad god nam to kažu Sjedinjene Države i Evropska unija. Ali mi nećemo prihvatiti bilo kakav sporazum koji krši naš suverenitet i teritorijalni integritet… - kazao je Veselji.

Kako je ranije izjavljivao, Veselji se zalaže za ideju o privremenoj suspenziju taksi, ali kako je dodao, ta suspenzija ne može biti večna.

FATMIR LJIMAJ

Fatmir Ljimaj mišljenja je da taksa ne treba da se ukloni sve dok se ne ukinu razlozi zbog čega je uvedena, te je poručio i da će pre svega insistirati na reciprocitetu sa Srbijom, ali i sa ostalim susedima, i to u svim oblastima.

Fatmir Ljimaj Fatmir Ljimaj - Foto: AP/Tanjug

I Ljimaj je ranije izjavljivao da se dijalog treba okončati recipročnim priznanjem i da je teritorija tzv. Kosova neugroziva.

- Ima mnogo uslova koje Srbija treba da ispuni da bi se ukinula taksa. Postoje stotine sporazuma koje Srbija nije poštovala. Ne govorimo o divljoj kampanji protiv Kosova - kazao je Ljimaj i dodao da "u jednom sveobuhvatnom sporazumu neće biti potrebe za taksom".

Njegov koalicioni partner Bedžet Pacoli izrazio je uverenje da će nova vlada u Prištini ukinuti takse.

Lažu oni lideri koji kažu da neće ukinuti taksu. Nije dobro zavaravati birače - rekao je Pacoli za RTK.

On kaže da su takse u početku bile "opravdan korak", ali da su neki vitalni problemi za Prištinu morali su da se reše tokom procesa.

ALJBIN KURTI

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da nema nameru da podlegne međunarodnom pritisku da se ukine taksa na robu iz

Srbije, ako njegova stranka pobedi na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra, objavio je Lajmi net, preneo je portal Kosovo Onlajn.

- Političari na Kosovu uvek su se, za razliku od mene, žalili na međunarodni pritisak. Ljudi iz međunarodne zajednice nikada nisu vršili pritisak na mene. Da budem iskren, pomalo sam znatiželjan, jer želim da znam kako izgleda taj pritisak - rekao je Kurti.

Aljbin Kurti Aljbin Kurti - Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

Prema njegovim rečima, imao je sastanke i razgovore sa strancima, ali pritisaka nije bilo.

- Verujem da otpor prethodi pritisku - kazao je lider Samoopredeljenja.

(A.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D.V.

    4. septembar 2019 | 18:31

    Jeste Kosovo doneli na opankama iz Albanije?Kosovo je pod okupacijom

  • Milan

    4. septembar 2019 | 16:51

    Sve gori od goreg ...

  • PRC

    4. septembar 2019 | 16:17

    Pričaju protiv svesti, kao da neko njih pita, biće kako ameri kažu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA