≫ 

Prošle godine smo izgubili grad veličine Kikinde: Vučić na Trećem demografskom samitu u Budimpešti

Sve neophodne resurse angažovaćemo u punom kapacitetu kako bismo omogućili da se deca rađaju i razvijaju u našem društvu jer su ona naša budućnost i naše najveće bogatstvo - istako je srpski šef države

  • 49

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je dvodnevnu posetu Budimpešti učešćem na Trećem demografskom samitu, tokom kojeg se obratio učesnicima konferencije. Teme samita odnose se na to kako zaustaviti negativne demografske trendove, podstaći rast nataliteta i zaustaviti odlazak mladog radno sposobnog stanovništva Srbije, Mađarske i drugih evropskih zemalja.

Predsednik Vučić je na početku svog obraćanja pozdravio domaćina Viktora Orbana i zahvalio se na rečima dobrodošlice.

- Došao sam ovde ne da držim lekcije nego da naučim od svih vas, o problemu koji nas muči svaki dan. Premijer Orban nam pokazuje put time što nas je sve okupio, upravo zato što su demografski problemi ono što nas najviše muči danas - rekao je Vučić, i zatim pomenuo broj Kikindu, kao primer bele kuge i demografskih gubitaka.

- Stopa ukupnog fertiliteta u Srbiji je od sredine 50-tih godina prošlog veka permanentno ispod potrebnog nivoa za obnavljanje stanovništva. U Mađarskoj je stopa ukupnog fertiliteta 1.49, gotovo identična našoj. Sličan negativan trend beleže i siromašne i bogate evropske zemlje. Svaka od njih pokušava da se protiv bele kuge bori na sebi svojstven način - rekao je Vučić.

- Prošle godine Srbija je izgubila grad veličine Kikinde, koji je komparatibilan sa vašim Segedinom. Srbi su, nažalost, posebno poznati po malom prirodnom priraštaju. Nijedna generacija rođena posle Drugog svetskog rata nije imala više od proste reprodukcije - ukazao je predsednik Srbije.

- Mogu vam reći nešto što se dešava u Srbiji. U najbogatijem delu je najmanji fertilitet, dok u najsiromašnijem delu najveći fertilitet - ukazao je Vučić u svom obraćanju.

Predsednik je rekao i da je rad na ovom polju izuzetno neizvestan jer kakve god mere posticaja uveli, niste sigurni hoće li one uroditi plodom.

Takođe, Vučić je ukazao da je budžet Srbije u plusu i da je stopa nezaposlenosti smanjena što bi trebalo da pomogne u demografskom problemu o kojem je prethodno govorio, a što su preduslovi da se neko odluči da zasnuje porodicu.

- Odluka države da preduzme odlučnu akciju, kroz dobro organizovanu i osmišljenu populacionu politiku, jedina je realna osnova za očekivanje da plan visokog fertiliteta bude ostvaren. Mere populacione politike daju rezultate jedino ako se strpljivo planiraju, pažljivo sprovode i uz uporno zalaganje svih aktera od nacionalnog i lokalnog nivoa, pa do svake porodice i pojedinca. Pitanja demografije i populacione politike su pitanja koja se tiču svakog od nas - ukazao je predsednik Srbije.

- Neophodno je da svi zajedno radimo na očuvanju porodice, kao nezamenjivog dela društva, jačanju uloge oca i podršku majkama jer je porodica ostala oaza naše radosti, sreće, naše utočište i mesto odakle crpimo energiju za sve naše životne poduhvate - napomenuo je Vučić.

Kako kaže, naš cilj jeste da stvaramo uslove kako bi se roditelji lakše odlučili na prvo, drugo i svako naredno dete.

- Sve neophodne resurse angažovaćemo u punom kapacitetu kako bismo omogućili da se deca rađaju i razvijaju u našem društvu jer su ona naša budućnost i naše najveće bogatstvo - istako je srpski šef države.

Skup je počeo blagoslovom kardinala Petera Erdoa, nadbiskupa Nadbiskupije Estergom, kao i obraćanjem nekoliko predstavnika hrišćanskih i jevrejske zajednice o značaju povećanja nataliteta.

Prisutnima će se, između ostalih, kako je planirano, obratiti, premijeri Češke i Slovačke Andrej Babiš i Peter Pelegrini, bivsi premijer Australije Toni Ebot, a pozdraviće ih domaćin skupa, mađarski premijer Viktor Orban.

MADJARSKA SRBIJA DEMOGRAFSKI SAMIT Učesnici Samita - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Predsednik Vučić će obići i Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju i kolegijum "Nikola Tesla", gde će razgovarati sa učenicima.

Vučić je juče odvojeno razgovarao sa Orbanom, a prisustvovao je i svečanoj večeri koju je za njega i Andreja Babiša i Petera Pelegrinija priredio mađarski premijer.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lepi Džoni

    5. septembar 2019 | 12:01

    Predsednik je u prvoj rečenici na najbolji mogući način prikazao način na koji se Srbija aktivno bori protiv ovog problema, a to su dobre i efikasne mere populacione politike koje će svakako nakon izvesnog vremena dati najbolje moguće rezultate.

  • Jovana

    5. septembar 2019 | 12:04

    Nasa drzava radi na podsticanju nataliteta sve vise ..

  • Uki

    5. septembar 2019 | 12:54

    Viliki je to problem za nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA