≫ 

Sutra je dan odluke: Šta ako HDZ-ovka bude zadužena za pridruživanje Srbije EU?

Prema navodima iz Brisela, Dubravka Šuica, kandidatkinja Hrvatske, članica vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) mogla bi biti nova komesarka za proširenje Evropske unije

  • 37
Dubravka Šuica Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/AFP

Nacionalne vlade u celoj Evropskoj uniji, imenovale su svoje kandidate za komesara u novoj Evropskoj komisiji. Novoizabrana predsednica Ursula fon der Lajen u utorak će predstaviti novi sastav Evropske komisije, a već se uveliko šuška kome bi mogao da pripadne resor komesara za proširenje EU.

Prema navodima iz Brisela, Dubravka Šuica, kandidatkinja Hrvatske, članica vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) mogla bi biti nova komesarka za proširenje Evropske unije.

Dosadašnji pretendenti na to mesto, Laslo Tročanji iz Mađarske i Janez Lenarčić iz Slovenije, očigledno, više nisu favoriti.

Kako je Ursula fon der Lajen ranije izjavila, ona namerava da u cilju premošćavanja jaza između istoka i zapada, veliku ulogu u raspodeli najprominentnijih portfelja Komisije da državama istoka i novim članicama EU.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Šuica, kao potpredsednica poslaničkog kluba EPP-a, imala ključnu ulogu u lobiranju za izbor nemačke ministarke odbrane, i time osigurala njeno poverenje i zahvalnost, a samim tim i povećala šanse da zatraži bolji portfelj.

Zvanični Beograd još uvek nema komentara na mogućnost da Šuica postane komesarka za proširenje EU. Premijerka Srbije Ana Brnabić o razvoju situacije u tom slučaju rekla je da je, u ovom trenutku, nezahvalno da komentariše takvu pretpostavku.

Ana Brnabic Ana Brnabić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Sačekaću da vidimo stvarno kakav je sastav Evropske komisije pa ćemo komentarisati, ali u ovom trenutku mislim da nije politički pametno da komentarišem neke od kandidata za te pozicije - bilo je sve što je Brnabić rekla na ovu temu.

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi ocenio je da je u interesu Hrvatske ali i same Evropske unije da zemlje regiona postanu članice EU i da je susedna Hrvatska bila više nego aktivno fokusirana da pomogne i ubrza evropske integracije.

- Hrvatska ima veliki izvoz u regionu i to bi značilo i manje birokratije za njih. Istovremeno njihov stav je da bi i Hrvatska, ali i EU, bile bezbednije ukoliko bi zemlje regiona postale članice Evropske unije - kaže Beširi u razgovoru za Telegraf.rs.

Naim Leo Beširi Naim Leo Beširi - Foto: mc.rs

On napominje da postoji i drugi deo Hrvatske, koji bi, moguće je, iskoristio priliku intenzivnih pregovora Srbije i EU da insistira i na nekim bilateralnim pitanjima, iako se deklarativno to nikada neće dovesti u vezu sa evropskim putem Srbije.

- Postoje neke naznake da bi Hrvatska mogla da iskoristi svoju poziciju i pritisne Srbiju da napravi neke ustupke u bilateralnim pitanjima. Pre svega kada je reč o pravima nacionalnih manjina u regionu, pitanja nestalih lica, ratnih zločina i granice na Savi. Ovo su i bilateralana pitanja oko kojih su se i Beograd i Zagreb složili da treba da ostanu otvorena - kaže Beširi za naš portal.

Svojevremeno je i Šuica izjavljivala da iz HDZ-a nisu protiv ulaska Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, ali tek kad ispune uslove za članstvo, pa je najave da bi to moglo da se dogodi do 2025. ocenila kao nerealne.

Pre svega, rekla je, Srbija treba da dostavi popis nestalih osoba, da obavi povraćaj kulturnih dobara i da, kako je rekla, osigura prava hrvatskoj manjini kakva, kako je navela, uživa srpska manjina u Hrvatskoj. Te zahteve, rekla je, isticala je i u sklopu godišnjih izveštaja o napretku Srbije u ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

Dubravka Šuica Dubravka Šuica - Foto: Profimedia/AFP

Beširi smatra da, ukoliko Šuica bude nova komesarka za proširenje, postoji mogućnost da se u Srbiji, imajuću u vidu odnose sa Hrvatskom, na to neće blagonaklono gledati, ali da ne treba zaboraviti i činjenicu da komesar ne predstavlja zemlju iz koje dolazi već samu Evropsku komisiju.

- Sigurno će i mediji i političke elite u Srbiji na to gledati kao na političko postavljenje nekoga ko nije baš najprijateljskije nastrojen prema Srbiji. Istovremeno tu je i činjenica da evropski komesar ne predstavlja zemlju članicu iz koje dolazi već predstavlja Evropsku komisiju. Tako da ona, ukoliko bude predložena, a zatim i izabrana, neće moći ni u kom odnosu da predstavlja stavove i interese Hrvatske već interese Evropske unije kao takve -  kaže Beširi i dodaje da će u tom slučaju, njena pozicija, biti pod velikom lupom EU, ukoliko bude naginjala prema stavovima zemlje porekla.

On kao dobar znak za pozicije Srbije vidi i poklapanje činjenice da Hrvatska od januara sledeće godine predsedava Evropskom unijom i mogućnosti da Šuica bude nova komesarka za proširenje.

- To bi to značilo da bi Srbija i njeni interesi bar šest meseci bili u fokusu EU - smatra direktor Instituta za evropske poslove i podseća da je Hrvatska najavila da će tokom svog predsedavanja biti usmerena na proširenje EU.

Imajući u vidu, da još uvek nema jasnog signala da će sam komeserijat za proširenje biti u onom sastavu u kakvom je do sada postojao, i da je gotovo izvesno da u narednih pet godina nema izgleda da bilo koja zemlja postane članica EU, proširenje možda i neće biti visoko na agendi Evropske komisije, objašnjava Beširi i podseća da je EU entitet od 500 miliona stanovnika, koji se, suprotno našem verovanju, na dnevnom nivou ne bavi našim problemima.

- Problemi sa kojima se EU suočava su mnogo širi od onih koji se dešavaju ovde, tako da bi nama zaista išlo u prilog da Srbija i njeni interesi budu u nekoj formi u fokusu pažnje u narednoj Komisiji, a pre svega narednih šest meseci, počevši od januara - zaključuje Beširi za Telegraf.rs.

Ursula van der Lajen Ursula fon der Lajen - Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen kandidatima državama članica treba da dodeli portfelj kojim će upravljati do završetka mandata 2024. godine, vodeći računa da u podeli zadovolji nekoliko ključnih kriterijuma: odnos snaga starih i novih članica, kao i onih malih te velikih, ali u obzir mora uzeti i politički kontekst (grupaciju kojoj pripada vlada države članice), resor i kvaliteta samog kandidata.

U dosadašnjem sazivu Evropske komisije za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju bio je zadužen austrijski komesar Johanes Han.

(A. Tomović/a.tomovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • INFORMISITE EU

    9. septembar 2019 | 16:06

    Apelujem na sve Vas da obavestite svet o genocidu nad Srbima. Srbi su bili sistematski unistavani od strane Hrvata, Bosnjaka, Albanaca itd. To svet mora saznati. Na vama je da svet sazna sta se sve Srbima desavalo kroz istoriju samo zato sto su Srbi. I u Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori i na Kosovu. Srbi su bili a i jos su sistematski unistavani samo zato sto su Srbi. Moramo se konacno otrezniti i nazvati ove pogrome ono sto i jesu. GENOCID! Neprijatelji srpskog naroda cesto kazu. U vama je krivica, zapitajte se u cemu je problem sto vas svi mrze. Hrvati, Crnogorci, Bosnjaci, Albanci itd. Moj a i vas odgovor na te klevete bi trebao biti ovaj. A sta i kome su Jevreji i jevrejski narod pogresili pa su ih spaljivali u peci, pa su ubili 6 miliona pripadnika jevrejskog naroda? Istina je jedna, ne postoji ni jedan racionalan razlog zasto mrze Srbe i srpski narod. Mrze Srbe zbog toga sto su Srbi. Isto kao sto su mrzeli Jevreje zbog toga sto su Jevreji. Mrznja prema Jevrejima se zove antisemitizam, mrznja prema Srbima se zove srbofobija. E zbog toga mrze Srbe, samo zbog toga sto su Srbi. Zbog toga su ih klali, komadali, kasapili, pekli, przili, drali. Zbog toga su jeli srpsko meso. Zbog toga su srpsku decu pekli na raznju. Ne zbog toga sto su oni nesto uradili, vec zbog toga sto su Srbi. Zbog toga sto imaju svoju razlicitost, zbog toga sto imaju svoju religiju, zbog toga sto imaju svoje tradicije. Ne postoji logican razlog za tu patolosku mrznju. Ali kao i uvek mrzitelji i nemaju logicno objasnjenje zasto mrze neki narod. To se dogadjalo svim narodima koji su bili zrtve genocida, etnickog ciscenja ili asimilacije. Mrzitelji ne znaju zasto ih mrze, ali znaju da ih mrze. Zbog toga ako vas neko pita, zasto vas mrze, zasto mrze sprski narod, vi ih pitajte zasto su mrzeli Jevreje, Jermene, Grke...? Mrzeli su ih zbog onoga sto su bili, ne zbog onoga sto su uradili. Mrzitelji znaju samo da mrze, to je njihov posao. Ali na vama je da se oduprete mrznji i da znate da vi niste uopste krivi sto vas mrze i da ne postoji razlog za tu mrznju. Dosta je bilo defetizma. Dosta je bilo lazi. Mrze vas zbog toga sto vas mrze, ne zbog toga sto ste zli i zbog toga sto ste nesto lose uradili. Mrze vas zbog toga sto ste Srbi. To je jedina prava istina. Sta vi mozete uraditi? Jednostavno je, bojkotujte njihove proizvode. Bojkotujte njihov turizam. Ne punite budzet onima koji vas mrze. Logicno je. Okrenite se sebi, svom narodu. Pricajte i informisite svet za zlocine nad Srbima. Samo tako se mozete odupreti. Sherujte ovaj post svugde.

  • Toza

    9. septembar 2019 | 15:00

    Nećemo ući u EU, što uopste i nije tako lose...

  • Zvezdan

    9. septembar 2019 | 14:59

    Šta ćemo tamo sa katolicima zar zaboravljamo istoriju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA