• 1

Pad Tačija će razotkriti kriminalnu i koruptivnu hobotnicu Edija Rame: Analiza IFIMES instituta

Ključno je da novi specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer prvo stabilizuje situaciju u Albaniji i na Kosovu, odnosno sa albanskim političkim rukovodstvom, jer, kako ističu, dok se to ne dogodi ne može se očekivati ozbiljniji napredak na Balkanu

  • 1

Analitičari Međunarodnog instituta za blikoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani očekuju da će "aktuelni režim" u Prištini doživeti poraz na predstojeći prevremenim izborima, što će, kako ističu, biti podsticaj za ubrzani pad s vlasti albanskog premijera Edija Rame.

Ocenjujući situaciju na kosovskoj teritoriji i u Albaniji najtežom, gde su na vlasti, kako kažu, "dugogodišnji režimi" Hašima Tačija (DPK), a u Albaniji predsednik vlade Edi Rama (PS), analitičari ukazuju da na događaje na Kosovu i Albaniji se ne moze gledati izolovano jer se radi o "dva sijamski povezana režima koji redovno generišu krize".

Edi Rama i Hašim Tači generišu krizu na Kosovu, a kriza sa Kosova generiše krizu u Bosni i Hercegovini, ističe se u analizi IFIMES-a i ukazuje da je zbog toga ključno da novi specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer prvo stabilizuje situaciju u Albaniji i na Kosovu, odnosno sa albanskim političkim rukovodstvom, jer, kako ističu, dok se to ne dogodi ne može se očekivati ozbiljniji napredak na Balkanu.

Prema navodima analitičara (ne)iznenađuje nedavna najava Francuske, Holandije i Danske, da se protive proširenju Evropske unije, odnosno započinjanju pregovora o članstvu EU sa Albanijom, iako je Evropska komisija dala preporuku da se krene u taj proces.

Zbog toga je, ističu, Rama aktivno bio uključen u pokušaje uveravanja opozicionih stranaka na Kosovu, da izbegnu prevremene izbore i formiraju novu vladu, ali na kraju je to bilo ignorisano.

Rama je, ističu analitičari, svestan činjenice, da će poraz Tačija na izborima značiti kraj za obojicu.

- Pad režima Hašima Tačija će početi da razotkriva kriminalnu i koruptivnu hobotnicu Edija Rame, čiji je sastavni deo i kosovski ogranak. Način delovanja Tačija i Rame je skoro identičan. Koncept delovanja je pljačkanje javnih resursa, zastrašivanje građana i političkih oponenata, izborne prevare, kupovina izbora, obmanjivanje međunarodne zajednice, stalno produkovanje kriza i konfrontacija sa opozicijom kako bi u takvom ambijentu ''kontrolisanog haosa'' uspeli vladati sa enormnom količinom ''prljavog'' novca” - navodi se u najnovijoj analizi IFIMES-a.

Edi Rama, Ramus Haradinaj, Hasim Taci, Bedzet Pacoli

Lideri iz Prištine i Tirane na večeri - Foto: Instagram/ediramaal

Pri tome su, navodi se, kriminal i korupcija postali ne samo način vladanja nego i način života.

Predstojeći prevremeni parlamentarni izbori, ističu analitičari, razotkriće mrežu Tačijevih plaćenika. Razotkriće se, kažu, ko će od visokih međunarodnih i zvaničnika pojedinih država tokom septembra posetiti Kosovo i tako će se pokazati ko radi i ko su Tačijevi "plaćenici".

- Tako će izaći na videlo ko je deo političko-diplomatske koruptivne hobotnice, koja Tačija održava na vlasti - navodi se u analizi IFIMES-a.

Analitičari posebno upozoravaju na vrlo snažnu spregu politike, kriminala i tajkuna (biznisa), koja je pokazala svoju snagu prilikom formiranja koalicija za predstojeće prevremene izbore.

Navodi se, naime, da su političko-kriminalni krugovi sprečili formiranje predizborne koalicije Pokreta Samoopređeljenje (LVV) i Demokratskog saveza Kosovo (DSK).

Unutar DSK, kažu, prevladali su političko kriminalni-krugovi, koji tesno sarađuju sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) i Hašimom Tačijem, koje u DSK simbolizuju Ljufti Haziri i Agim Veljiu.

Zbog toga će, navode, glas na predstojećim izborima za DSK ustvari biti glas za DPK i Hašima Tačija.

Nažalost, konstatuju analitičari, u ta događanja aktivno se umešala Nemačka, odnosno Hrišćansko demokratska unija (CDU).

A cilj svih navedenih aktivnosti je onemogućiti dolazak na vlast Pokreta Samoopređeljenje i Aljbina Kurtija (LVV), koji je, smatraju analitičari, uverljivi favorit za poziciju kosovskog premijera.

Srpska lista, Priština, Skupština Kosova

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Analitičari upozoravaju, da političke stranke i političari na Kosovu shvataju izbore kao priliku za dolazak na vlast i otvorenu pljačku javnih resursa, a ne priliku da odgovorno rade za interes i dobrobit građana.

Konstatuju da je kosovska spoljna politika doživela “potpuni fijasko”, jer, kako kažu, građani i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a Kosovska policija nije deo međunarodne organizacije Interpol.

Ističu I da je više od deset država u međuvremenu povuklo međunarodno priznanje kosovske nezavisnosti, što, kako kažu, Srbija ističe kao svoj veliki uspeh.

Analitičari IFIMES-a posebno ističu da je Eu suštinski zanemarila Zapadni Balkan, dok su, kako kažu, druge države I centri moći već kapilarno prisutni na tom prostoru.

Konstatuju da je na Kosovu uzalud potrošeno, odnosno nestalo dve milijarde evra novca poreskih obveznika I postavljaju pitanje gde je nestao taj evropski novac.

Ističu da je za očekivati, da će novi saziv Evropskog parlamenta (EP) pokrenuti istragu i utvrditi odgovornost za trošenje novca poreskih obveznika iz država članica EU na Kosovu.

Takođe je, kažu, potrebno izvršiti reviziju rada Delegacija EU u državama regiona, a države članice EU treba da izvrše reviziju rada svojih diplomatskih predstavništava u tim državama.

- Zabrinjava činjenica, da su Delegacije EU u državama regiona postale leglo kriminala i svojevrsni otuđeni centri moći unutar država - navodi se u analizi IFIMES-a.

Stoga analitičari smatraju da Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF-European Anti-Fraud Office) mora pokrenuti istrage zbog osnovanih sumnji da je novac poreskih obveznika EU uzaludno potrošen odnosno da je nestao.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Samo ja

    Za Ramu ne znam,a Tači nece sa vlsti dok je živ.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima