• 0

Sastanci sa zvaničnicima u Bukureštu: Palma u dvodnevnoj poseti Rumuniji (FOTO)

- Hoćemo da pomognemo da  se poveća ekonomska saradnja Srbije i Rumunije. Treba da uvećamo i turističku razmenu - kazao je Palma

  • 0

Politička delegacija Jedinstvene Srbije na čelu sa svojim predsednikom Draganom Markovićem Palmom boravi u dvodnevnoj poseti Rumuniji. Prvog dana posete delegacija je imala je niz značajnih sastanaka u glavnom gradu te zemlje, Bukureštu.

Markovića je najpre primio ministar za biznis, trgovinu i investicije Stefan Radu Oprea, a predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je na tom sastanku istakao neophodnost jačanja ekonomske, ali i saradnje na svim drugim poljima Rumunije i Srbije.

- Hoćemo da pomognemo da  se poveća ekonomska saradnja Srbije i Rumunije. Treba da uvećamo i turističku razmenu, iskoristimo geografski položaj Srbije i Rumunije i naše prijateljske odnose. Mi treba da vidimo šta je to što se uvozi u Rumuniju  iz drugih država i šta je to što Srbija uvozi i da onda vi date prioritet srpskim prozvodima, a mi rumunskim. Mogu da vam kažem da Srbija poslednje četiri godine ima suficit u budžetu. Doneli smo ekonomske mere koje su za gradjane bile bolne tri godine  ali su se isplatile - kazao je Marković.

- Želim da se zahvalim Rumuniji što nije priznala nezavisnost Kosova. Čuli ste da nam je privremena prištinska administracija uvela takse od 100% i da je to veliki problem. Za to očigledno imaju podršku od pojedinih zemalja. Posebno želim da istaknem da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić veoma poštuju  vašu zemlju - rekao je Marković.

Ministar za biznis, trgovinu i investicije u vladi Rumunije  Stefan Radu Oprea se zahvalio Markoviću na poseti, složio se  njim kada je reč o razlikama u  razvoju zemalja članica EU i pohvalio njegov način razmišljanja po pitanju ekonomske saradnje. On je izrazio uverenje da će doći do napretka u bilateralnim odnosima dve zemlje.

Dragan Marković Palma

Dragan Marković Palma i Stefan Radu Oprea - Foto: TV Palma plus

"U SPORT TREBA ULAGATI I NA TAJ NAČIN SKRENUTI MLADE SA LOŠEG PUTA"

Marković je imao sastanak i sa rumunskim ministrom za sport i omladinu Konstantinom Bogdanom Mateiom koji ga je upoznao sa rezultatima  i planovima rada tog ministarstva. Rumunski ministar je goste iz Srbije upoznao sa činjenicom da se u toj zemlji ne pravi razlika izmedju olimpijskihi i neolimpijskih sportova i da je jedan od prioritetnih zadataka njegovog ministarstva priprema sportista za Olimpijske igre u Tokiu.

Dragan Marković Palma je najpre ministra Mateia obavestio da su naše odbojkašice osvojile zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj, a onda rekao sledeće:

- Kada su u pitanju kolektivni sportovi Srbija je jedna od najuspešnijih zemalja u svetu, podsetiću vas na uspehe koje imamo u vaterpolu, košarci, odbojci, rukometu, a i klubski fudbal nam  je u usponu. Sadašnji i bivši sportisti su najbolji ambasadori, a sport spaja ljude. U sport treba ulagati i na taj način skrenuti mlade ljude sa lošeg puta. Mladima treba stvarati uslove da se bave sportom, svaka škola mora da ima sportski teren, a države i gradovi iz godine u godinu treba da povečavaju budžet namenj sportistima. Srbija na osnovu broja osvojenih medalja je medju najboljima u Evropi, a teniser Novak Djoković je najbolji na svet - rekao je Marković

Dragan Marković Palma

Konstantin Bogdan Mateia i Dragan Marković Palma - Foto: TV Palma plus

.

"SRBIJA JE ODLIČNO MESTO ZA INVESTIRANJE"

Članovi delegacije Jednstvene Srbije koja boravi u Rumuniji posetili su  i velikog rumunskog biznismena, vlasnika fabrike vagona i tramvaja  ''Astra Vagoane'' gospodina Valera Blidera gde su se upoznali sa njegovim prozvodnim kapacitetima i mogućnostima.

Tom prilikom predsednik Marković je istakao da je Srbija odlično mesto za investiranje.

Drugog dana posete Dragana Markovića Palmu i delegaciju primiće premijerka Rumunije gospođa Viorika Dančila.

Delgaciju Jedinstve Srbije pored Dragana Markovića Palme čine i potpredsednici Jedinstvene Srbije Đorđe Kosanić i Nenad Filipović, portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević kao i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i Milorad Matić vlasnik fabrike aviona Aero East iz Jagodine kao i ambasador Srbije u Rumuniji Branko Branković.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima