≫ 

Kosovo najveća prepreka, era Miloševića ne sme da definiše naše odnose: Skup o saradnji Srbije i SAD

Dok ovde govorimo, pišemo novo poglavlje. Novi narativ je narativ nade, optimizma, prijateljstva, drugačiji scenario od onog koji možemo da vidimo na internetu i tabloidima, da je Srbija žrtva zapadnih zlikovaca - kazao je američki ambasador

  • 18

U Skupštini Srbije počela je jednodnevna međunarodna naučna konferencija "Srpsko - američki odnosi", koja za cilj ima sagledavanje napretka srpsko - američkih odnosa, identifikaciju zajedničkih tačaka koje spajaju dve države i ukaže na važnost saradnje dve zemlje.

Konferencija, koja okuplja profesore i eksperte iz Srbije i SAD, kao i pripadnike Nacionalne garde Ohaja, počela je odavanjem počasti za oko 3.000 nastardalih u terorističkom napadu u SAD pre 18 godina.

"ODNOSI SA SAD VISOKO NA LISTI PRIORITETA SRBIJE"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je danas da je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Dačić je na otvaranju konferencije "Srpsko-američki odnosi", rekao da je to ne samo zbog aktuelnih izazova, već i zbog vrednosti koje delimo i za koje su se preci u obe zemlje borili tokom većeg dela zajedničke istorije koja nas spaja.

- Zbog toga smo dužni da ujedinjenim naporima prevaziđemo negativno nasleđe nedavne prošlosti i da gradimo svestranu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrednostima i interesima naših dveju država i naroda - kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i SAD imaju dugu tradiciju, složeni su i od njihovog uspostavljanja 1881. godine do danas prošli su kroz više faza koje su neretko bile veoma različite po svom karakteru.

Šef srpske diplomatije je podsetio da, u istorijskom smislu, dve države i narode povezuje savezništvo u dva svetska rata, kao i relativno bliska saradnja u hladnoratovskom dobu.

- Tokom raspada SFRJ i u periodu 1990-tih godina prošlog veka, dolazi do zahlađenja i pogoršanja odnosa, ali, nažalost, i stvaranja određenih negativnih narativa, sa čijim se efektima i danas suočavamo - naveo je Dačić dodajući da je zato posebno važno podsećanje na pregršt pozitivnih primera u dugoj istoriji srpsko-američke saradnje.

U tom smislu, Dačić je naveo da su odnosi SAD i Kneževine, a potom i Kraljevine Srbije bili protkani obostranim simpatijama i razumevanjem Vašingtona za borbu malog, udaljenog balkanskog naroda, i to, kako je rekao, ne samo za svoju, već i za slobodu drugih Južnih Slovena.

Vrhunac pozitivnog razvoja odnosa SAD i Srbije predstavljalo je savezništvo u Prvom svetskom ratu, rekao je Dačić i naveo da o tome svedoči i jedan od najdirljivijih momenata, kada se na Vidovdan, 28. jula 1918. godine, u čast odvažnog naroda, srpska zastava vijorila na Beloj kući, ali i na svim američkim javnim institucijama.

Tog dana je u crkvama širom SAD pročitano, a u svim uticajnim dnevnim novinama i objavljeno, saopštenje američkog predsednika Vudroa Vilsona. Predsednik Vilson je, dirnut kolosalnim žrtvama i herojskim delima srpskog naroda, izrazio divljenje odvažnom srpskom narodu, koji je "zbog ljubavi prema slobodi krenuo u borbu protiv znatno nadmoćnijeg neprijatelja", ispričao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podsetio da mu je prošle godine ukazana izuzetna čast da i u Vašingtonu, u Kongresu SAD, i u Beogradu, obeleži taj datum, prisećajući se sa američkim partnerima istorijskog savezništva naša dva naroda.

Kako je kazao, poslednje tri decenije, nažalost, u odnosima Srbije i SAD predstavljale su težak period, ali i podsetnik da je upravo zbog izazova sa kojima smo suočeni, neophodno težiti stalnom dijalogu i boljoj saradnji, zasnovanoj na identifikovanju tema koje su od obostranog interesa.

- Polazeći od navedene realnosti, ali i prihvatanja razlika, Srbija je jasno pokazala da želi unapređenje odnosa sa SAD, koji bi bili utemeljeni na bogatoj zajedničkoj istoriji, savezništvima u dva svetska rata i pre svega zajedničkom strateškom opredeljenju ka uspostavljanju našeg regiona kao bezbednosno i ekonomski stabilnog i demokratski utemeljenog dela ujedinjene evropske zajednice država - kazao je Dačić.

Kako je naveo, današnje odnose sa SAD karakteriše pozitivna dinamika, koja ima za cilj nastavak uzlaznog trenda bilateralnih odnosa.

- Demonstriramo stalnu zainteresovanost za održavanje redovnog političkog dijaloga na visokom nivou sa američkim zvaničnicima. Istovremeno, celokupnim svojim delovanjem, Srbija želi da se potvrdi kao aktivan i pouzdan partner i kao nosilac regionalne stabilnosti - istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dodaje da Srbija nedvosmisleno pokazuje spremnost da preuzme deo odgovornosti na međunarodnom planu, počevši od daljeg jačanja regionalnih odnosa i stabilizacije Zapadnog Balkana, preko adekvatnog postavljanja prema pitanjima poput migrantske krize i međunarodnog terorizma, kroz učešće u mirovnim misijama.

Istakao je da Srbija i rukovodstvo države, visoko cene podršku koju je Amerika do sada pružala naporima u ostvarivanju svih pomenutih cil?eva i izrazio nadu i očekivanje da će to činiti i ubuduće.

"ERA MILOŠEVIĆA NE SME DA DEFINIŠE NAŠE ODNOSE"

- SAD se raduju zajedničkom razvijanju odnosa Srbije i Amerike u narednim vekovima - rekao je američki ambasador u Srbiji Kajl Skat i naglasio da ne smemo dozvoliti da raspad bivše Jugoslavije i era Slobodana Miloševića definišu srpsko američke odnose.

Skat je na otvaranju konferencije u Skupštini Srbije, podsetio na 140 godina duge diplomatske odnose Srbije i SAD i na razvoj tih odnosa od Kraljevine Srbije do današnjih dana.

Naglasio je da zajednička priča Srbije i Sad ne počinje devedesetih godina, već da je to bio samo bolan period u odnosima.

- Od 2000. godine sarađivali smo na izgradnji vizije Srbije u zajednici svetskih naroda, pružili smo preko milijardu dolara pomoći za obnovu škola, puteva - kazao je američki ambasador.

Naveo je i da, iako je dolazilo do radikalnih promena liderstva u Beogradu, prijateljske veze koje grade diplomatske odnose dve zemlje i dalje su jake.

- Dok ovde govorimo, pišemo novo poglavlje. Novi narativ je narativ nade, optimizma, prijateljstva, drugačiji scenario od onog koji možemo da vidimo na internetu i tabloidima, da je Srbija žrtva zapadnih zlikovaca - kazao je američki ambasador.

Istakao je da danas imamo priliku da ispravimo sliku srpsko-američkih odnosa koja zajedničkim stremljenjima može biti uspesna.

Navodeći da Sloveni slave Ðurđevdan, Skat je metaforično kazao da je krajnje vreme da se ugledaju na Svetog Ðorđa i ubiju zmaja.

- Brojni su primeri antagonizama koji utabavaju nove puteve odnosa između Francuske i Nemačke, SAD i Japana. Umesto da se u mržnji i zlobi ukorenimo, učaurimo, treba nešto bolje, jače i pozitivnje zajedno da gradimo - kazao je Skat.

Dodao je da je potrebno da se ide napred kako bi mladim i talentovanim ljudima na Balkanu omogućili da vide svetliju i bolju budućnost na Balkanu.

- Ako se iskoristi pomoć koju nude SAD i druge zemlje, Japan, Norveška, Švajcarska, koje su zainteresovane za razvoj ovog regiona, siguran sam da Srbija može mnogo -  kazao je Skat.

Istakao je da trenutno stojimo na prekretnici, a da su SAD imenovale specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji će doprineti da region teži prosperitetu koji i zaslužuje.

Kako je naveo, američke kompanije investirale su kapital u Srbiju i danas zapošljavaju preko 20.000 srpskih građana i pružaju im osnovna primanja i platu.

Prema njegovim rečima, odnose dve zemlje definišu zajedničke vrednosti i muke, kao i podrška SAD naporima Srbije u Prvom svetskom ratu.

Govoreći o terorističkim napadima 11. septembra, Skat je rekao da su oni obeležili početak nove ere i borbe protiv zajedničkog neprijatelja. On je naveo i da Amerikanci i Srbi i dalje sarađuju u borbi protiv terorizma i unapređenju bezbednost za sve naše ljude.

- Nastojimo da radimo ka stabilnijem i prosperitetnijem svetu - rekao je Skat.

Dodao je da su Srbi i drugi balkanski narodi patili stotinama godinama i podsetio na migracije u 17. i 18. veku, povlačenje preko Albanije u Prvom svetskom ratu, Plavu grobnicu, okupaciju nacista, ustaške logore i stradanja u sukobima devedesetih godina.

Skat je, ipak, rekao da je jedno od sećanja koje ga najviše inspirišu i koje će poneti sa sobom pri odlasku iz naše zemlje humanost koju je naš narod pokazao u migracionoj krizi 2016. godine.

- Pokazali ste empatiju i težnju da pomognete onima u nevolji - rekao je Skat.

MUP, srpsko americki odnosi Učesnici konferencije - Foto: MUP

"KOSOVO JEDNA OD NAJTEŽIH PREPREKA U ODNOSIMA SAD I SRBIJE"

Ambasador SAD u Srbiji izjavio je i da pitanje Kosova i razvoj situacije na Kosovu vidi kao jedan od najtežih problema, odnosno prepreka u aktuelnim odnosima SAD i Srbije.

On je u tom kontekstu podsetio da je „režim Slobodana Miloševića" bio optužen za nasilje nad civilnim stanovništvom na KiM, posle čega je, kako je naveo, NATO odlučio da ukloni srpsku vojsku sa KiM.

- Posle smo priznali nezavisno Kosovo. Mnogo njih u Srbiji se ne slaže s tim, ali ja sam uveren da Srbija ne može da primi svu populaciju Kosova natrag u Srbiju I da albanska populacija Kosova nikad neće biti deo Srbije - rekao je Skat novinarima u Skupštini Srbije, gde je učestvovao na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Srpsko-američki odnosi".

On je dodao da je neophodno da se pronađe rešenje, naglasivši da SAD podržavaju proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji vodi EU.

SAD će, ističe, biti veoma aktivne u procesu pronalaženja rešenja, a on očekuje da će naredna vlada na KiM suspendovati ili ukinuti takse kako bi se ostvario napredak u pregovorima i postigao „težak kompromis“.

- Nedavno je naš državni sekretar imenovao specijalnog izaslanika Metjua Palmera da se uključi u taj proces. Nadam se da će se posle izbora na Kosovu doći vlada, koja je spremna za napredak u pregovorima i da će suspendovati ili ukinuti takse tako da možemo da napredujemo i nađemo težak kompromis između Kosova i Srbije - rekao je Skat.

Skat je naglasio da je važno posvetiti se napretku i istakao da je američki državni sekretar i imenovao Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan kako bi se on koncentrisao na to pitanje.

- Mi se nadamo da ćemo se posle izbora na Kosovu brzo vratiti na posao da nađemo rešenje koje je trajno i koje će dati doprinos miru u ovom region - rekao je Skat.

Američki ambašador, kojem mandat uskoro ističe, ocenio je i da ekonomski odnosi Srbije i SAD napreduju, a nada se i politički odnosi .

"STRATEŠKI AMERIKA JE UVEK BILA PRIJATELJ SRBIJE"

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković istakao je da je jako značajno što su Skupština i narodni poslanici aktivni u razvijanju odnosa između dve zemlje.

Kako je naveo, rezultat koji je zabeležen u prethodne četiri godine, je to što su se odnosi maksimalno unapredili i što sada Srbija ima mnogo više prijatelja u svim američkim institucijama od ključnog značaja kada je u pitanju njihova politika.

- To je strateški važno za našu zemlju - kazao je Marinković i dodao da se rezultat saradnje u protekom periodu ogleda i u činjenici da ima puno američkih investicija u Srbiji, da je u američkim kompanijama u našoj zemlji zaposleno 17.000 građana, a da je iznos tih investicija 3 milijarde dolara.

- I dalje ćemo raditi na poboljšanju odnosa dve zemlje, privlačenju investicija, radićemo sa našom dijasporom, iskoristiti taj potencijal kako bi stekli što veći uticaj i prijatelja u SAD - kazao je Marinković navodeći da Srbija do pre 10-15 godina nije imala baš mnogo prijatelja u Kongresu i Senatu, a da je sada srpski kokus važan, te da imamo ljude koji su spremni da rade za unapređeneje regiona, za demokratizaciju, pomoć kad su pitanju reforme.

- Imamo prijatelje, partnere, koji žele da doprinesu da Srbija bude deo EU, deo modernog zapadnog sveta, ekonomski jaka i da se to pozitovno odrazi na svakodnevni život građana Srbije - kazao je Marinković.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstava sa SAD u Narodnoj skupštini Dragan Šormaz kazao je da su odnosi dve zemlje na nižem nivou nego što bi trebalo da budu, te da je potrebno da Srbija resetuje te odnose.

- Strateški SAD su uvek bile prijatelji Srbije. Trebalo bi da resetujemo odnose na pre onoga što se dogodilo devedesetih godina prošlog veka - kazao je Šormaz.

Prema njegovim rečima, Skupština Srbije je svesno odabrala današnji dan za održavanjea konferencije kako bi ko država pokazali da je Srbija uvek i da će uvek biti saveznik svima u svetu, naročito SAD, u borbi protiv terorizma.

- Ono što se dogodilo pre 18 godina je nešto što ne želimo da ikada vidimo bilo gde, iako smo videli šiorm sveta i Evrope - kazao je Šormaz.

Podsećajući na odnose dve države kroz istoriju, Šormaz je kazao da smo do devedesetih godina bili saveznici i prijatelji, kada su odnosi narušeni, ali bez obzira na to srpski narod je, zajedno sa SAD, uspeo da dobije Republiku Srpsku kao entitet.

Istakao je da bez obzira na to što dijalog Beogarad i Prištine vodi EU, neće se uspešno pokrenuti bez anagažovanja SAD.

- Srbija je za to otvorena, želi i svi želimo da rešimo taj problem. Čini mi se da i Evropa želi da to bude brzo rešeno - kazao je Šormaz.

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović prisetio se 11. septembra, koji je doživeo kao mladi diplomata.

- Moj život kao i život svakog diplomate koji je tada bio u Njujorku promenio se tog trenutka, nismo verovali šta se dešava, naučili smo brojne lekcije - kazao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i SAD poboljšani su od kada je ambasador Amerike u Srbiji Kajl Skat i pozvao ga je da i po isteku mandata i ponovo dođe u našu zemlju.

O SARADNJI VOJSKI SRBIJE I SAD

SAD su u bezbednosnom smislu jedna od tehnološki najnaprednijih drzava sveta i u cilju Srbije je da uči iz njihovog iskustva i znanja, rečeno je na konferenciji "Srpsko - američki odnosi" gde je dodato i da se uz saradnju sa američkim vojnim snagama podiže stepen uvežbanosti Vojske Srbije.

U Skupštini Srbije, gde se održava jednodnevna konferenija, general major Nacionalne garde Ohaja Džon K. Haris rekao je da je važno da ljudi u Americi saznaju za žrtve koje su Srbi podneli tokom svih ratnih dešavanja u prošlom veku.

Haris je kazao da je Nacionalna garda Ohaja posvećena i dalje programu partnerstva sa Srbijom i dodao da su odnosi Srbije i SAD složeni, ali da su zasnovani na dugačkom prijateljstvu, dobrom iskustvu i žrtvi.

Navodeći da je već deset godina uključen u program partnerstva, Haris je kazao da je na putovanju kroz Srbiju video kulturu naše zemlje i uverio se u gostorpimstvo i prijateljstvo srpskog naroda.

- Govorimo o istoriji posmatrajući sukobe, periode ratova ili između ratova, ali važno je da ljudi u mojoj zemlji shvate žrtve koje su Srbi imali tokom tih sukoba, kao i doprinos Srbije između ratova u kulturnim i naučnim disciplinama - kazao je Haris.

Kako je naveo, od velike je važnosti da njegovi vojnici i piloti saznaju to i prenesu tu priču u Ameriku.

- Naravno, vazno je i da sarađujemo na operabilnosti, tehničkoj razmeni, unapređenju vojne saradnje, ali za mene i moje vojnike važnije je da kada posetimo Srbiju uvek imamo priliku da je iskusimo u kulturnom smislu - naveo je američki general-major.

Kako kaže, ne zna koliko njegovi vojnici i piloti razumeju operaciju "Halijard", ali je siguran da razumeju žrtvu srpskog naroda koju su učinili kako bi spasili američke pilote.

- Kada je predsednik Vilson podigao zastavu na Beloj kući, to je urađeno zbog žrtve srpskog naroda i važno je da moji vojnici kada se vrate nastave da pričaju priču o doprinosu koji je Srbija dala - istakao je Haris, dodavši da je njegov san da svaki njegov vojnik i pilot bude ambasador Srbije kada se vrati u SAD.

Državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković pozdravila je u ime ministra Nebojše Stefanovića sve učesnike konferencije, za koju je rekla da ima značaj za unapređenje odnosa dve zemlje, kako u političkom, tako i u bezbednosnom smislu.

Prema njenim rečima, odnosi dve zemlje su varirali i nismo uvek bili na istim stranama, ali povezuje nas istorija.

Srbija je jasno opredeljena da bude lider mira na Balkanu, rekla je Popović Ivković, navodeći da će pre svega voditi računa o interesima građana Srbije.

MUP, srpsko americki odnosi Popović Ivković - Foto: MUP

Da su odnosi bolji, kako navodi Popović Ivković, svedoče i poseta SAD-u predsednika Aleksandra Vučića, ali i ministra Nebojše Stefanovića, u maju ove godine.

- SAD su u bezbednosnom smislu jedna od tehnološki najnaprednijih drzava sveta i u cilju Srbije je da uči iz njihovog iskustva i znanja - kazala je Popović Ivković i dodala da se Srbija pozicionirala kao pouzdan partner u borbi protiv organizovanog kriminala.

Navela je i da se Srbija i SAD ne slažu po jednom od najbitnijih pitanja za našu zemlju - Kosovo i Metohija i dodala da se nada da će Amerika izvršiti uticaj na privremene prištinske institucije da se dijalog nastavi.

- Beograd je pokazao da je konstruktivan partner, dok Priština nastavlja da sprovodi nove štetne mere - kazala je Popović Ivković.

Izrazila je nadu da će doći do ukidanja taksi uz pomoć Amerike i kazala da bi to dovelo do pokretanja dijaloga Beograda i Prištine, što bi značilo bolji život i za Srbe i Albance na KiM.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković ukazao je na visok stepen saradnje između Vojske Srbije i vojske SAD, o čemu, kako je naveo, govori činjenica da je komandant Nacionalne garde Ohaja tradicionalni gost Ministarstva odbrane i VS već 13 godina.

- Tradicija savezništva nastavljena je kroz vojnu saradnju - rekao je Živković, dodajući da pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije imaju veliki broj zajedničkih aktivnosti sa vojskom SAD, a sarađuju i na drugim poljima.

Dodao je da saradnjom sa oružanim snagama SAD i ostalim partnerima Vojska Srbije podiže stepen uvežbanosti, što doprinosi tome da pomaže između ostalog i stanovništvu u vanrednim situacijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma M.

    11. septembar 2019 | 13:48

    Dacic je podsetio na proslost, ali je dao veliki akcenat na poboljšanju odnosa sa Amerikom, pogotovo u vreme ambasadora Kaj Skata. Doduse, govoreci Skat je impresivno hronološki iskazao sve cifre ulaganja Amerike u Srbiju. Gde danas radi preko 20.000 nasih radnika. Odlazeci ambasador u svojoj uspesno besedi iskazao je uverenje da ce Amerika i Srbija snazno ucvrstiti svoja prijateljstva. Tim pre sto je upravo postavljen uvazeni Palmer za bolju i vecu saradnju Balkanskih naroda. Svu srecu I zdravlje ambasadoru Kajl Skatu da I dalje siri prijateljstva I bude nas dragi gost kada pozeli. Od srca iskreno Toma M.

  • Ljubiša

    11. septembar 2019 | 11:44

    Pa,hajde da budemo i dalje prijatelji pa da i mi njima bacimo koju bombu,porušimo neke mostove,gadjamo voz i bolnice...i dokažemo im da smo pravi prijatelji.

  • Toma M.

    11. septembar 2019 | 13:36

    Danasnji skup o saradnji Srbije i SAD, dao je novu uspesnu epohu dvaju saveznickih naroda.Jos kada je Vudrof Bilson, narednom postavio Srpsku zastavu na Belu kucu, i sve druge drzave i crkvene institucije, isticuci tom prilikom borbenost srpskog naroda u golgotama ratnih sukoba!? Najpre, Ivica Dacic, nas min. Inostranih poslova analiticki je potribno ukazao na istorijske cinjenica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA