• 46

Albanska populacija Kosova nikad neće biti deo Srbije: Skat na skupu o srpsko-američkim odnosima

Mnogo njih u Srbiji se ne slaže s tim, ali ja sam uveren da Srbija ne može da primi svu populaciju Kosova natrag u Srbiju - rekao je američki ambasador

  • 46

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat izjavio je danas da pitanje Kosova i razvoj situacije na Kosovu vidi kao jedan od najtežih problema, odnosno prepreka u aktuelnim odnosima SAD i Srbije.

On je u tom kontekstu podsetio da je "režim Slobodana Miloševića" bio optužen za nasilje nad civilnim stanovništvom na KiM, posle čega je, kako je naveo, NATO odlučio da ukloni srpsku vojsku sa KiM.

- Posle smo priznali nezavisno Kosovo. Mnogo njih u Srbiji se ne slaže s tim, ali ja sam uveren da Srbija ne može da primi svu populaciju Kosova natrag u Srbiju i da albanska populacija Kosova nikad neće biti deo Srbije - rekao je Skat novinarima u Skupštini Srbije, gde je učestvovao na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Srpsko-američki odnosi".

On je dodao da je neophodno da se pronađe rešenje, naglasivši da SAD podržavaju proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji vodi EU.

Kajl Skat, Jadranka Joksimović

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

SAD će, ističe, biti veoma aktivne u procesu pronalaženja rešenja, a on očekuje da će naredna vlada na KiM suspendovati ili ukinuti takse kako bi se ostvario napredak u pregovorima i postigao "težak kompromis".

- Nedavno je naš državni sekretar imenovao specijalnog izaslanika Metjua Palmera da se uključi u taj proces. Nadam se da će se posle izbora na Kosovu doći vlada, koja je spremna za napredak u pregovorima i da će suspendovati ili ukinuti takse, tako da možemo da napredujemo i nađemo težak kompromis između Kosova i Srbije - rekao je Skat.

Skat je naglasio da je važno posvetiti se napretku i istakao da je američki državni sekretar i imenovao Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan kako bi se on koncentrisao na to pitanje.

- Mi se nadamo da ćemo se posle izbora na Kosovu brzo vratiti na posao da nađemo rešenje koje je trajno i koje će dati doprinos miru u ovom region - rekao je Skat.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Američki ambašador, kojem mandat uskoro ističe, ocenio je i da ekonomski odnosi Srbije i SAD napreduju, a nada se i politički odnosi.

Na pitanje kakvi su trenutno odnosi između dve zemlje i šta je to što se promenilo od kada on vrši funkciju ambasadora SAD u Srbiji, Skat je rekao da su odnosi dobri, odnosno da su u usponu.

Dodao je da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja povodom raspada bivše SFRJ.

- Mislim da je kranje vreme da idemo napred, da poboljšamo naše odnose i imamo veoma dobru osnovu za takav napredak - rekao je Skat.

Upitan koliko je važno njegovo učešće na konferenciji u Skupštini Srbije baš na današnji dan, kada se obeležava 18 godina od terorističkih napada u Americi, Skat je kazao da je 11. septembar dan kada su, ne samo Amerikanci, već i svi drugi na svetu, shvatili da terorizam nije samo daleki fenomen, već da je na kućnom pragu svakoga od nas.

- Današnja konferencija je važan podsetnik da je jedini način za borbu protiv terorizma izgradnja jačih odnosa sa zemljama koje će se pridružiti u toj borbi - rekao je Skat i dodao da mu je drago što i Srbiju može da uračuna u partnere u toj borbi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • sasa2

    po godinama sam 3-pozivac i nemam nikakve veze sa kosovom po poreklu i spreman sam da idem, da kad dodje vreme, popijem kafu u pristini pa makar mi to bilo poslednje u zivotu.i upamtite jedno:kosovo nikad nece biti siptarsko i to mora da bude jasno i evropi i amerima.nicija nije gorela do zore.a delu ovog naroda porucujem da ne sire defetizam i kukavicluk.mi nemamo drugu drzavu i srbija se brani na kosovu a ne u beogradu.zelim da moja deca i unuci zive i rade ovde u srbiji neoptereceni siptarima i njihovim teznjama za tudjom zemljom i to i njihova deca treba da znaju i da se po tome ponasaju.ima nas mnogo u srbiji koji tako misle i to nije prazna prica.kosovo mora da se resi sto pre i po bilo koju cenu.platicemo svi to ali kosovo ce biti ponovo srpsko sa ili bez siptara na njemu.

  • ssdivizion

    Albanska populacija Kosova nikad neće biti deo Srbije i NIKADA I NIJE BILO

  • Meda

    Ameri su pored Teksasa Meksikancima oteli i Kaliforniju kao i Arizonu .Što ne vratite meksikancima te okupirane države

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima