Joksimović poručila: Ne kasnimo sa upućivanjem poziva OEBS-u

- Izbori neće biti pre proleća, što znači da još nije kasno za upućivanje zvaničnog pisma - rekla je Joksimović

  • 1
Jadranka Joksimovic UGOVOR EIB MIHAJLOVIC Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović izjavila je danas da se ne kasni sa upućivanjem pisma OEBS-u za praćenje izbora i da Srbija radi na ispunjavanju preporuka koje su joj date, a u cilju da se dodatno unapredi izborni ambijent.

- Izbori neće biti pre proleća, što znači da još nije kasno za upućivanje zvaničnog pisma - rekla je Joksimović odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Vladi Srbije.

Kako je dodala, Vlada Srbije na tim pitanjima radi sa OEBS-om u kontinuitetu već godinama, i čitav niz koraka je preduzet od 2017. godine, a tiču se saradnje i preporuka koje je Kancelarija za demokratiju i ljudska prava (ODIHR) dala kao sugestije.

- Mi nismo sproveli sve preporuke i sada je akcenat na sprovođenju i ostalih preporuka kojima bi se dodatno unapredio izborni aambijent i uslovi na osnovu izbornog zakona koji je svojevremeno bio vrlo hvaljen od Evropske komisije - rekla je ona.

Takođe je dodala da je formiranjem međuresorne radne grupe, Vlada ono što sprovodi i dodatno formalizovala i dala veći značaj tom pitanju, ali i obavezu da ćemo u ovaj izborni proces ući sa još boljim izbornim uslovima.

Jadranka Joksimovic UGOVOR EIB MIHAJLOVIC Jadranka Joksimović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Srbija je prednjačeća zemlja ili favorit za članstvo u EU i jedna od prvih lekcija koje morate savladati su fer i pošteni izbori - istakla je ministarka.

Ona je istakla da uslovi za to postoje, ali da mogu da budu i bolji, odnosno da se poradi na stvarima koje se tiču spiskova i svega što je dodatno urađeno, elektronskih baza podataka…

- Oko svega toga dijalog se vodi, a dobićete i informaciju da li smo i zvanično uputili pismo OEBS-u - rekla je Joksimović novinarima.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da je OEBS uvek pratio izbore u Srbiji i da će poziv biti upućen onda kada to bude bilo potrebno.

- Nisam članica te radne grupe, ali svakako neće proći ništa, a da se izbori sprovedu bez praćenje OEBS, koji će biti na vreme pozvani i neće biti kasno da se to učini - rekla je Mihajlović.

Ona je navela da je u interesu Srbije da u izbornom procesu sve prođe u najboljem redu, na najpregledniji način i u skladu sa zakonom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA