• 42

Zašto je važno da Vatikan ne prizna tzv. Kosovo i da papa Franja poseti Srbiju?

Koliko je za našu zemlju značajan čvrst stav Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova preneo je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je boravio u dvodnevnoj poseti Vatikanu

  • 42

Dolazak poglavara Rimokatoličke crkve u Srbiju, u kontekstu očuvanja stava Vatikana da ne prizna nezavisnost tzv. Kosova, od velikog je interesa za našu državu, smatraju srpski predstavnici vlasti, ali i analitičari. Jedan od ključnih razloga je upravo taj jer bi promena takvog stava uslovila priznavanje od strane minimum 15 - 20 drugih "malih" država.

Ipak, iako se o njegovom dolasku u Srbiju govori još od petooktobarskih promena, ta poseta do danas nije realizovana.

Koliko je za našu zemlju značajan čvrst stav Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava, papi Franji preneo je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je boravio u dvodnevnoj poseti Vatikanu.

Ukazao je na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO.

- Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice po tom pitanju.

- Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje - ukazao je Vučić i poručio da Srbija nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga.

- Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor - naglasio je Vučić.

Zbog čega je važno da Vatikan ne prizna tzv. Kosovo i da papa Franja poseti Srbiju?

Koliko je značajna podrška Vatikana, ali i dolazaka Pape u Srbiju, kao državnika, ali i verskog poglavara, za naš portal je objasnio verski analitičar Draško Đenović, koji je rekao da je ovo možda jedno od najkontroverznijih i najkompleksnijih pitanja u našem društvu.

Draško Đenović

Foto: Medija centar Beograd

Najpre jer se tiče i politike (Vatikan, naime, nije priznao Kosovo, a sa njim i jedan broj dominantno katoličkih zemalja koje se ugledaju na Vatikan), i istorije (odnosa Rimokatoličke crkve prema beatifikaciji kardinala Stepinca i genocidu nad Srbima u NDH). Osim toga, tiče se i ekumenskog dijaloga pravoslavlja i katoličke crkve, odnosa Moskve i Vatikana, i unutrašne dinamike odnosa unutar pravoslavnih crkava.

U naporima naše države da se ne širi priznanje Kosova, nama je jako važno da to ne učini Vatikan, jer bi u suprotnom još 15-20 "malih" država priznalo Kosovo. Nije u pitanju, da li je to neka "banana" država ili ne, u pitanju je svaki glas u UN - izjavio je on za Telegraf.rs.

Međutim, da li će Vatikan istrajati u svojoj odluci?

Nadbiskup Stanislav Hočevar kaže da ne može da govori u ime cele katoličke crkve, ali ističe da je Sveta stolica vrlo pažjiva i da smatra da treba uvažavati svu istoriju, ljudska prava i dostojanstvo svake ljudske osobe, ali i naroda.

Noć muzeja

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Mislim da će političari pronaći prave puteve, a Sveta stolica mora i to da uvažava. Pre svega je bitno da se podvuče važnost dijaloga, jer ga do sada nije bilo dovoljno i zbog toga je ova važna. Srbija ima izuzetno delikatnu geostratešku tačku. Zato je posebno pozvana na redovni dijalog sa Istokom i Zapadom i treba što bolje prihvati taj svoj sopstveni i u ovom istorijskom momentu najvažniji identitet i zadatak i da uspe da balansira i razume i Istok i Zapad ali da potraži svoje mesto - rekao je nadbiskup.

Sa ovim stavom saglasna je i Partija ujedinjenih penzionera Srbije koja smatra da bi Vatikan trebalo da se uključi u dijalog o budućnosti Kosova i Metohije.

PUPS ističe da je današnja poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Vatikanu, koji nije priznao nezavisnost takozvane države Kosova, od velikog značaja za građane Srbije i posebno za građane južne srpske pokrajine, navodi se u stranačkom saopštenju.

Uprkos značaju podrške koju Sveta stolica pruža Srbiji, po pitanju KiM, Srpska pravoslavna crkva (SPC) se protivi dolasku njenog poglavara i godinama unazad ponavlja da "nije pravo vreme".

Vatikan

Foto: A. Nalbantjan

Ipak, upravo to prolongiranje papine posete našoj zemlji, moglo bi koštati Srbiju podrške koju ima od Vatikana, smatra Đenović.

- U tom slučaju mogao bi da se izgubi interes Vatikana i Sveta stolica bi mogla promeniti odluku o nezavisnosti Kosova - poručio je analitičar.

Predsednik Srbije izjavio je danas da bi voleo da papa poseti Srbju, ali je podsetio da je za to potrebna saglasnost SPC.

Vučić je na pitanje novinara da li je razgovrao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom o dolasku u Srbju rekao:

 
 
 
View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredelјena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavlјanja naših diplomatskih odnosa. Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih lјudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemelјenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavlјaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlјa sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isklјučivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić. Tokom razgovora sa Nјegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Vi ste pitali mene kao predsednika Srbije i ja bih voleo da papa poseti Srbiju, ali, za to je potrebna saglasnost SPC, kao što znate, tako da je to pitanje za našu crkvu - rekao je posle razgovora sa papom Franjom.

Njegov stav deli i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je ranije izjavljivao kako za Srbiju neće biti boljeg pape od Franje i da je njegov lični stav da papa treba da dođe u Srbiju.

- Teško da ćemo u budućnosti moći da računamo na nekog papu koji će imati više razumevanja za poziciju Srbije od pape Franje - izjavio je on ranije.

Ivica Dacic

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Analitičar Đenović podsetio je na još jedan detalj iz naše skorije istorije, a to je da je čak i Tito išao na poklonjenje Papi šezdesetih godina prošlog veka.

- Takođe, ne treba zaboraviti da su veoma uticajni političari na Kosovu upravo katolici. Po poslednjem popisu 5,5 odsto građana Srbije katoličke veroispovesti. Zašto oni nemaju pravo da ih poseti njihov duhovni vođa - upitao je Đenović i konstatovao da poseta Pape ne bi preobratila pravoslavce, te da bi u svet bila poslata poruka da je Srbija otvorena zemlja.

O tome koliko papa Franja razume poziciju Srbije, koliko je za nju zainteresovan i ko su mu savetnici na tu temu, Hočevar je rekao da svi znaju kako mu leži na srcu ovaj region i podsetio na papinu posetu Bugarskoj, Rumuniji i Severnoj Makedoniji.

- Kada sam mu rekao ''Sveti oče, čekamo Vas, on uvek kaže ''Quanto desidero - Jako želim da dođem", rekao je nadbiskup. Prema njegovim rečima, što se papinih savetnika tiče, Sveta stolica iz mnogo razloga u prošlosti sigurno nije uvek bila dovoljno informisana o svim stvarima.

Papa Franja

Foto: Tanjug/AP

- Zbog toga se jako radujem ovoj poseti, jer mora postojati trajan dijalog između svake zemlje i Svete stolice. Vidite kako iz drugih zemalja stalno posećuju papu, iz Srbije premalo - rekao je nadbiskup.

Upitan zašto papa ne dolazi kod nas, da li zbog neformalnog uslova SPC da prvo mora da poseti Jasenovac i pokaje se zbog zločina koje je u ime katoločke crkve u vreme Drugog svetskog rata počinila ustaška NDH ili je nešto drugo u pitanju, Hočevar je rekao da je to nije pitanje samo SPC, već suprotno gledanje na čitavu istoriju.

- Jedni istrajavaju samo u tim golim istorijskim činjenicama, a drugi na drugim činjenicama, umesto da iz te konfrontacije pređemo u komplementarnost. Poslednjih 200 godina smo naglašavali veliku raziličitost jer je to bilo potrebno kada su se formirale nacionalne države pa je svako naglašavao kako se krsti, ali to su nesuštinske stvari koje moramo prevazići, utoliko više zbog velike globalizacije - rekao nadbiskup.

Upitan da li postoje neki neraščišćeni računi između Srbije i Vatikana, on je rekao da smatra da suštinski ne, i da su nesporazumi koji su postojali bili više ideološkog karaktera nego stvarnog.

DA LI BI PAPA TREBALO DA POSETI SRBIJU?

Glasajte

(J.N./j.nikolic@telegraf.rs)

Komentari

  • jura

    Vjere su pošast cijelog svijeta. Da ljudi nisu vjerski podjeljeni ne bi bilo ratova, a ti što su vjere izmislili žive u enormnom bogatstvu na uštrp nas budala.

  • Nevena

    Najvazniji , najsigurniji i najpouzdaniji gost kojeg je Republika Srbija imala priliku ugostiti u posljednjih 50 godina bio je predsjednik Ruske Federacije. Prema papi se treba odnositi kao i prema malo zapadnih diplomata - predstavnika svojih drzava koji nisu priznali Kosovo . Sve , samo daleko od SPC ...

  • Жарко

    Никада!!! Они су одпадници Свете Цркве Христове.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima