• 5

Obeležavanje 75 godina od Operacije Halijard: Skat na ceremoniji sa zvaničnicima Srbije

Kako je saopšteno iz ambasade SAD u Beogradu, u petak, 13. septembra, ambasador Kajl Skat će otvoriti izložbu "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard" u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogardu

  • 5

Ambasada SAD i Fondacija Halijard će obeležiti 75. godišnjicu Operacije Halijard sa dva događaja koji će biti organizovani u Beogradu i Pranjanina, u opštini Gornji Milanovac.

Kako je saopšteno iz ambasade SAD u Beogradu, u petak, 13. septembra, ambasador Kajl Skat će otvoriti izložbu "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard" u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u Beogardu. Izložba sadrži reprodukcije autentičnih fotogarfija i dokumenata iz Drugog svetskog rata i trajeće do 27. septembra.

U nedelju, 15. septembra, ambasador Kajl Skat će zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u Operaciji Halijard obeležiti godišnjicu spasilačke misije u Pranjanina, u opštini Gornji Milanovac.

Obeležavanje će početi polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi.

- Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spašavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije. Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje - navodi se u saopštenju.

Potomci nekoliko spašenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kao bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice. Takođe, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u ovim događajima da bi odali poštu nasleđu ovih hrabrih porodica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Aca

    Ovaj Skot jos u Srbiji??Pa dokle vise majku mu da prica otrovne price!!!A ovi sta bacaju minuse nek idu kod njega i zajedno sa njim u vestacku tvoervinu bez istorije kao ovi sa Kosova!!!Koji imaju istoriju samo da su istrebili jedan narod i pravili ratove po svetu a ovi drugi radili za njih i zajedno prodavali ljudske organe!!!

  • Jovan Ktć

    Lepo ste nam se zahvalili '99. Skote.

  • Boban

    Sad se ti vasi spaseni vojnici sigurno prevrcu u grobu, kako ste nam se zahvalili sa bombardovanjem i ubijanjem nevinog naroda nikada ne bi ste vise trebali da spomenete Srbiju a kamoli da tu jos nesta pametujete.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima