≫ 

Da li je ovo najteži momenat za Srbe u Hrvatskoj od kraja rata?

Od napada na vaterpoliste i na sezonske radnike, preko grafita mržnje, povika "Ubij Srbina", do prebijanja ljudi u kafiću

  • 71

Ako je rat u bivšoj Jugoslaviji počeo na Maksimiru, tokom čuvene utakmice između zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde, slobodno se može reći da je do eskalacije negativne atmosfere prema preostalim Srbima u susednoj nam državi došlo opet uz utakmicu crveno-belih. Naravno, to nema nikakve veze ni sa Zvezdom, ni sa sportom, ali simbolika je više nego očigledna.

Avgust je tradicionalno postao loš mesec za Srbe u Hrvatskoj. Dok Hrvati slave "Oluju", koja je oduvala Srbe sa kućnih pragova pre 24 godine, ove godine smo čuli da predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović žali što tih ratnih godina nije i sama uzela pušku i krenula na ratište.

Damir Krstičević Oluja Hrvatska Knin Hrvatski vrh na obeležavanju "Oluje" - Foto: Tanjug/AP

Na već neizbežne koncerte Marka Perkovića Tompsona i zloglasni pozdrav "Za dom spremni", uz koji se slalo u Jasenovac, ovog leta se nadovezao napad na Srbe, koji su u kafiću mirno gledali fudbalski meč. Nije bilo pošteđeno ni devetogodišnje dete.

Ne treba zaboraviti ni napad na srpske vaterpoliste i gotovo svakodnevno ispisivanje grafita mržnje.

Kada je dugogodišnji lider Srba u Hrvatskoj, koji je u najtežim godinama slao poruke mira i pozivao na lojalnost državi čiji su državljani, Milorad Pupovac ukazao na taj svakodnevni govor mržnje, izložen je javnom linču, da bi na kraju dobio i otvorene pretnje smrću.

Ukazivao je Pupovac da povici "Ubij, ubij Srbina" i linčevi kao u Supetru, kada su napadnutu sezonski radnici iz Srbije, nisu opasnost samo za Srbe, već i za Hrvatsku, te da bi hrvatski državni vrh trebalo odlučnije da govori o tim pojavama.

- Taj poklič će na kraju doći glave Hrvatskoj. To je poklič koji uništava ovu zemlju iz dana u dan i ukoliko se tome ne suprotstavi, on će je uništiti do kraja - rekao je za RTS Pupovac, koji je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Milorad Pupovac Pupovac - Foto: Telegraf

Svakodnevne uvrede i napadi na Srbe su, kako je rekao, novi talas nacionalističkog i šovinističkog, a neretko i klerofašističkog političkog delovanja, koje je moguće jer postoje politički, verski i pseudodržavni autoriteti koji to podržavaju.

Poput jastrebova ustremili su se na njega brojni hrvatski političari zbog ovog upozorenja. Čini se da u njima prednjači, upravo gorepomenuta Grabar-Kitarović, koja po Ustavu Hrvatske treba da bude predsednica svih građana.

Zato i ne čudi što su u ponedeljak ujutro na ulazu u selo Ceranje Donje, rodnom mestu Pupovca, ispisani uvredljivi grafiti.

Preko ploče s imenom sela ispisan je grafit "Ubi Srbina", a u blizini table na jednom stubu je bio zalepljen plakat sa Pupovčevom fotografijom i tekstom: "Teror velikosrpskoga ludaka nad celom Hrvatskom posledica je bolesne Plenkovićeve politike isterivanja ekstremizma, klerofašizma i nacionalizma iz HDZ-a i Hrvatske".

Istupio je Pupovac hrabro i na konferenciji za medije rekao da se neće izvini zato što govori istinu.

Grabar Kitarović najpre je osudila pretnje Pupovcu i zatražila da policija utvrdi ko stoji iza njih, a već juče mu je uputila pismo u kojem ga, između ostaloga, obaveštava da "s primerenom pažnjom prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimeren, neprihvatljiv i zlonameran način kritikuje Republiku Hrvatsku".

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor smatra je Grabar-Kitarovič svojim pismom još jednom dolila i svoju kanticu kerozina na situaciju koja nimalo nije dobra.

- Umesto da u slučaju u selu pored Knina reagovala odmah, da ne ćuti, da ne kalkuliše, da eventualno i sama ode tamo, ona je ćutala, dala je vrlo neobičnu izjavu tri dana nakon toga i sad doliva kanticu kerozina koja može rasplamsati sve ono za što se navodno mnogi političari trude da se zatrpa i ne priča o tome. Naravno da to čini zbog kampanje i da bi dobilla podršku i braniteljskih udruženja - rekla je Kosor.

Jadranka Kosor Kosor - Foto: Wikipedia/Roberta F.

Dejan Jović, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka ocenio je da je u Hrvatskoj stvorena situacija gotovo neviđene “panike i histerije”, nakon izjava Pupovca o nedavnom napadu na Srbe u Uzdolju, kod Knina.

- I sama činjenica da je takva situacija stvorena na osnovu dve izjave, po mom mišljenju je indikativna - rekao je Jović za zagrebačku N1 tv.

Dodao je da se u tom smislu sada očekuju neki potezi.

- Nisam siguran da li je problem u tome kad Milorad Pupovac govori ili ćuti. Sad je problem što 15 dana ćuti. Kad je upozorio na probleme Srba u Hrvatskoj, onda je problem što je to rekao - naveo je Jović.

Dejan Jović Jović - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

A, šta kažu građani?

Velika anketa, koja je sprovedena u Hrvatskoj, pokazala je da gotovo 48 odsto građana ne podržava presudu Visokog prekršajnog suda kojom se zabranjuje uzvikivanje "Za dom spremni" u pesmi "Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona.

Među onima koji podržavaju "Za dom spremni" je 70 odsto članova HDZ-a, a među onima koji smatraju da bi ga trebalo zabraniti i u Tompsonovoj pesmi je isto toliko članova SDP-a.

Kada je reč o samom pozdravu "Za dom spremni" 28 odsto ispitanih u anketi smatra da taj ustaški pozdrav mora da ode u istoriju i da se Hrvatska okrene budućnosti, dok 19 odsto smatra da se pozdrav koristio u Domovinskom ratu.

Čak 11 odsto građana smatra da je reč o "starom hrvatskom pozdravu", a svega 3 odsto ispitanih smatra da je taj pozdrav neprihvatljiv, osim za iskazivanje pijeteta za žrtve HOS-a.

Zabrani ustaškog pokreta protivi se 45 odsto ispitanih, a svega 30 odsto se zalaže i odobrava zabranu.

Knin, Marko Perković Tompson Foto: Tanjug/HINA / Mario STRMOTIC

Od završetka rata je ovo je najteži period za preostale Srbe u Hrvatskoj, smatra Miodrag Linta, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

- Mi sada prisustvujemo, u poslednjih 5-6 godina, praktično od ulaska Hrvatske u EU, završnoj fazi rehabilitacije NHD i ustaštva. Ustaške snage su opet u naletu, u ofanzivi - rekao je Linta za Telegraf.rs.

Kaže da hrvatska vlast, što prećutno, što otvoreno podržava tu rehabilitaciju.

- Preostali Srbi se osećaju ugroženo. Vlada uznemirenost, vlada strah, vlada atmosfera mržnje i netrpeljivosti. U pitanju je jedna dobro osmišljena kampanja ustaških snaga - napominje Linta.

Miodrag Linta Linta - Printskrin: Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Prema njegovim rečima, kada su u u pitanju incidenti i napadi na Srbe, ne radi se ni o kakvim izolovanim slučajevima, već o dobro osmišljenoj kampanji.

- Tačna je i ona teza da Hrvatska sve više postaje faktor nestabilnost, ne samo u regionu, već i u Evropi. Tome u prilog govori, da jedna vlast u EU podržava proces rehabilitacije ustaštva - kazao je Linta.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RSK

    12. septembar 2019 | 23:21

    Nikad ne zaboravi nikad ne oprosti!

  • markan

    12. septembar 2019 | 21:54

    jadne ustase nisu ni svesni sta ih ceka proteralisu 250000 srba a oko450000 hrvata je samo pobeglo eu .planira da naseli 1000000 arapa i ostalih azilanata uzdravlje vam bilo ustase srbi su posteno tadili i zemlju obradjivali sad ste pukli koliko vas dolazi da radi u srbiju niste ni svesni inikom nefali dlaka s glave molicate davas primimo upravoslavlje sto.o

  • Зоран Ловћенац

    12. septembar 2019 | 22:41

    Прекинути све могуће односе са Усташком државом...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA