• 0

Ponovo ćemo se kandidovati za Izvršni savet Unesko, Dačić poručio: Srbija je pouzdana članica

Učešćem direktorke Uneska Odri Azule, za čiji izbor je Srbija glasala, skupu u Beogradu potvrđena je potreba za jačanje saradnje ne smo u oblasti zaštite kulturne bastine već i u svim oblasitma u nadleznosti Uneska - ocenio je Dačić

  • 0

Srbija je odgovorna i pozudana članica Uneska, a kako bi jače doprinosila njenom radu ponovo će se kandidovati za Izvršni savet te, kako je zovu, intelektualne grane UN, izjavio je danas ministar Ivica Dačić nakon konferencije "Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu", kojoj je prosistvovala i direktorka Uneska Odri Azule.

- Srbija želi što blize i više da sarađuje sa Uneskon na svim poljima kao i u realizaciji sveukupne Agende održivog razvoja 2030 - rekao je Dačić novinarima nakon prvog dela skupa koji pokazuje spremnost Srbije da doprinese realizaciji globalnih prioriteta i ciljeva Uneska i ukaže na važnost medijske i informacione pismenosti.

Dačić je ocenio da je učešćem direktorke Uneska Odri Azule, za čiji izbor je Srbija glasala, skupu u Beogradu potvrđena potreba za jačanje saradnje ne smo u oblasti zaštite kulturne bastine što je, kako je dodao, za Srbiju značajno, pogotovo zbog liste svetske bastine u opasnosti, već i u svim oblasitma u nadleznosti Uneska.

On je dodao da u svim susretima posebno ukazuje na kulturnu baštinu na KiM imajući u vidu da su četiri crkve imanastira pod zaštitom Uneska. Kako je dodao, posebna paznja se posvećuje i istorijskim spomenicima u ostalim delovima Srbije.

Ivica Dačić, Ministarstvo spoljnih poslova, UNESCO

Foto: Tanjug/ Ministarstvo kulture i informisanja

Podsetio je da je Srbija svoj anagazman u Unesku pokazala i kroz članstvo u Savetu, kao potpredsednica i da će se kandidovati za rezibor kako bi nastavila da daje svoj doprinos.

Azule je zahvalila Srbiji i na anagazmanima oko realizacije mandata vezanog za kulturu, nauku obrazovanje, komunikacije i inforamcije kao i na organizaciji skupa zahvaljujući kome će se obnoviti agenda obrazovanja.

Ona je ocenila da je u sadašnjem digitalnom dobu, kada se svaka godina broji kao dve, važno promisliti novu doktrinu obrazovanja, medijsku i informaticku pismenost.

Sve to je, kako je dodala, važno i za slobodu mišljenja, izražavanja, jer oni daju kapacitet pluralizmu i dijalogu a samim tim i snagu demokratiji. Dodala je da je sa čelnicima Srbije Akeksandrom Vučićem i Anom Brnabić razgovarala o pitanjima od sveskog znacaja - orabzovanju i potrebi da se ponovo promisle obrazovne politke u vreme industrisjke revolucije.

- Razgovarali smo i o veštačkoj inteligenciji, kreativnim industrijama važnim za razvoj svakog društva, obrazovanju žena, devojcica i naučnom obrazovanju kao i da se sastala sa nekima od njih - rekla je ona.

Ministar je uručio Azule uramljenu reprodukciju strane Miroslavovog jevanđelja koje je prvo upisala na Uneskovu listu svetske baštine. Dačić je najavio i da će učestvovati na Generalnoj konferenciji Uneska.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima