• 0

Ponovo ćemo se kandidovati za Izvršni savet Unesko, Dačić poručio: Srbija je pouzdana članica

Učešćem direktorke Uneska Odri Azule, za čiji izbor je Srbija glasala, skupu u Beogradu potvrđena je potreba za jačanje saradnje ne smo u oblasti zaštite kulturne bastine već i u svim oblasitma u nadleznosti Uneska - ocenio je Dačić

  • 0
Ivica Dačić, Ministarstvo spoljnih poslova, UNESCO

Foto: Tanjug/ Ministarstvo kulture i informisanja

Srbija je odgovorna i pozudana članica Uneska, a kako bi jače doprinosila njenom radu ponovo će se kandidovati za Izvršni savet te, kako je zovu, intelektualne grane UN, izjavio je danas ministar Ivica Dačić nakon konferencije "Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu", kojoj je prosistvovala i direktorka Uneska Odri Azule.

- Srbija želi što blize i više da sarađuje sa Uneskon na svim poljima kao i u realizaciji sveukupne Agende održivog razvoja 2030 - rekao je Dačić novinarima nakon prvog dela skupa koji pokazuje spremnost Srbije da doprinese realizaciji globalnih prioriteta i ciljeva Uneska i ukaže na važnost medijske i informacione pismenosti.

Dačić je ocenio da je učešćem direktorke Uneska Odri Azule, za čiji izbor je Srbija glasala, skupu u Beogradu potvrđena potreba za jačanje saradnje ne smo u oblasti zaštite kulturne bastine što je, kako je dodao, za Srbiju značajno, pogotovo zbog liste svetske bastine u opasnosti, već i u svim oblasitma u nadleznosti Uneska.

On je dodao da u svim susretima posebno ukazuje na kulturnu baštinu na KiM imajući u vidu da su četiri crkve imanastira pod zaštitom Uneska. Kako je dodao, posebna paznja se posvećuje i istorijskim spomenicima u ostalim delovima Srbije.

Ivica Dačić, Ministarstvo spoljnih poslova, UNESCO

Foto: Tanjug/ Ministarstvo kulture i informisanja

Podsetio je da je Srbija svoj anagazman u Unesku pokazala i kroz članstvo u Savetu, kao potpredsednica i da će se kandidovati za rezibor kako bi nastavila da daje svoj doprinos.

Azule je zahvalila Srbiji i na anagazmanima oko realizacije mandata vezanog za kulturu, nauku obrazovanje, komunikacije i inforamcije kao i na organizaciji skupa zahvaljujući kome će se obnoviti agenda obrazovanja.

Ona je ocenila da je u sadašnjem digitalnom dobu, kada se svaka godina broji kao dve, važno promisliti novu doktrinu obrazovanja, medijsku i informaticku pismenost.

Sve to je, kako je dodala, važno i za slobodu mišljenja, izražavanja, jer oni daju kapacitet pluralizmu i dijalogu a samim tim i snagu demokratiji. Dodala je da je sa čelnicima Srbije Akeksandrom Vučićem i Anom Brnabić razgovarala o pitanjima od sveskog znacaja - orabzovanju i potrebi da se ponovo promisle obrazovne politke u vreme industrisjke revolucije.

- Razgovarali smo i o veštačkoj inteligenciji, kreativnim industrijama važnim za razvoj svakog društva, obrazovanju žena, devojcica i naučnom obrazovanju kao i da se sastala sa nekima od njih - rekla je ona.

Ministar je uručio Azule uramljenu reprodukciju strane Miroslavovog jevanđelja koje je prvo upisala na Uneskovu listu svetske baštine. Dačić je najavio i da će učestvovati na Generalnoj konferenciji Uneska.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima