• 8

Ova tri ključna argumenta su na strani Srbije da tzv. Kosovo ne uđe u Interpol

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je da su sve činjenice potpuno na strani Srbije i da će se Beograd boriti svim sredstvima protiv prijema tzv. Kosova

 • 8

Na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola, na kojoj će se četvrti put naći zahtev Prištine za prijem u članstvo te svetske policijske organizacije, tri ključna argumenta Beograda biće da bi takva odluka bila kršenje međunarodnog prava, statuta samog Interpola i da bi otvorila političkim zloupotrebama.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je da su sve činjenice potpuno na strani Srbije i da će se Beograd boriti svim sredstvima protiv prijema tzv. Kosova.

Stefanović, koji će predvoditi delegaciju Srbije na sednici Generalne skupštine interpola sredinom oktobra u Čileu, kazao je da Srbija ima čvrste i neoborive policijske, pravne i političke argumente koji nedvosmisleno ukazuju da tzv. država Kosovo ne može biti primljena u Interpol.

STEFANOVIC RTS UPAD

SAVA RADOVANOVIC

- Ali smo naravno svesni da je pred nama teška borba čiji izhod ne možete prognozirati sa sigurnošću i zato ništa ne smemo prepustiti slučaju. Moramo dati sve od sebe u toj borbi, bukvalno do poslednje sekunde - naglašava Stefanović, piše Blic.

On navodi da je Srbija diplomatsku borbu protiv ovogodišnjeg zahteva Prištine odmah započela po završetku prošlogodišnjeg glasanja u Dubaiju, kada je po treći put odbijen zahtev tzv. Kosova za prijem u Interpol.

- Od tada do danas gotovo da ne postoji sastanak sa ambasadorima u Beogradu niti s ministrima unutrašnjih poslova koji su dolazili u posete Srbiji, a bilo ih je na desetine, na kojem nisam razgovarao o našim argumentima protiv zahteva tzv. države Kosovo... Naša diplomatska ofanziva je intenzivna i mi razgovaramo i razgovaraćemo sa predstavnicima svih zemalja o ovoj temi do poslednjeg trenutka - dodaje Stefanović.

On dodaje da je u martu uputio pisma generalnom sekretaru, predsedniku i članovima Izvršnog komiteta Interpola.

STEFANOVIC RTS UPAD

SAVA RADOVANOVIC

Prema njegovim rečima, samo razmatranje zahteva Prištine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, počev od Rezolucije 1244 SB UN, kao i pravila samog Interpola, koja jasno propisuju da samo države članice i posmatrači UN mogu biti članice Interpola.

- Od glasanja u Dubaiju, kada je zahtev odbijen, nisu se dogodile nikakve promene. Jedina promena upravo ide u prilog stavovima Srbije i ogleda se u porastu broja država koje su povukle priznanje tzv. države Kosovo - naglasio je Stefanović.

Srpski ministar kaže da bi eventualni prijem Prištine doveo do brojnih političkih zloupotreba Interpola, kao i da je uoči prošle Generalne skupštine u Dubaiju upozoravao na opasnost da bi eventualnim prijemom Prištine baza podataka Interpola mogla dospeti u ruke kriminalaca i terorista.

- Čuli smo i od američkih stručnjaka za bezbednost da se na ovoj teritoriji slobodno kreće oko 250 boraca ISIS-a (Islamske države), povratnika sa ratišta i da prištinske vlasti nemaju nikakvu nameru da ih sankcionišu - rekao je Nebojša Stefanović.

Sednica Generalne skupštine Interpola će se održati od 15. do 18. oktobra u glavnom gradu Čilea.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Rastko

  Nemam potrebu ni da citam te argumente eto toliko verujem ministru da verno i iskreno zastupa interese nas kajli i majli koji smo se zaista cvrsto opredelili da i u buducnosti zivimo u crnoj rupi Evrope i sveta u nasoj miloj i premiloj Srbijici.

  23
  1

  Podelite komentar

 • Rastko

  Kad potrosimo ta 3 argumenta izvadicemo iz rezerve i druga 3 u sta nimalo ne sumnjam da ih imamo i vise u rukavu.

  16
  1

  Podelite komentar

 • Jeretik

  Ako je pogažen argument UN. a, rezolucija 1244, šta onda očekivati od srpskih argumenata. Da obrisu d*pe s njima?

  13
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima