Fondacija Halijard dodelila zahvalnicu Maji Gojković

Ona je zahvalila na priznanju i rekla da je njen deda Dobrivoje Gojković bio jedan od Srba koji su se upisali u istoriju misije Halijard

  • 2

Predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo dodelio je danas predsednici Skupstine Srbije Maji Gojković zahvalnicu koja se svake godine dodeljuje porodicama čiji su preci učestvovali u spasavanju saveznickih pilota u operaciji Halijard.

Ona je zahvalila na priznanju i rekla da je njen deda Dobrivoje Gojković bio jedan od Srba koji su se upisali u istoriju misije Halijard, jer su dvojica pilota spavali u njegovoj kući.

Gojković je rekla i da je jedan od pilota bio Džejms Alonso Volker, kao i da je saznala da je preminuo 2004. godine, te da se nada da će zajedno sa Fondacijom Halijard pronaći njegovu porodicu i potomke, kao i drugog pilota.

Rekla je i da je ponosna na svoje pretke koji su učestvovali u ovoj jedinstvenoj operaciji u Drugom svetskom ratu, kada su obični srpski seljaci pomagali i spasili veliki broj pilota žrtvujući sebe i svoje porodice, čime su se upisali ne samo u istoriju Srbije već i čitave slobodoljubive Evrope i sveta.

Gojković je poklonila Kapelu fotografiju kuće svoga dede u kojoj su piloti spavali.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA