• 9

Kako će vojna saradnja Srbije sa Rusijom i Kinom uticati na odnose sa SAD?

Političarima ostavljamo političke odluke - izjavio je komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Heris

  • 9

Odnosi Nacionalne garde Ohaja sa Srbijom zbog njene razvijene vojne saradnje sa Rusijom i sve intenzivnije sa Kinom, neće se promeniti i Vlada Srbije mora da radi ono što je najbolje za Srbiju, izjavio je komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Heris.

- Ovo je 2019. godina, ne radi se više samo o bilateralnim odnosima. Vlada Srbije mora da radi ono što je najbolje za Srbiju. Naš cilj je da naše dve strane imaju najbolje vojne snage koje mogu da imaju, a centralni deo tih napora je izgradnja poverenja u našim odnosima. Političarima ostavljamo političke odluke - kaže Heris za "Politiku".

Heris, koji je bio među zvanicama na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije u subotu u Beogradu, boravio je u Srbiji u višednevnoj poseti, u okviru Programa državnog partnerstva između Srbije i Ohaja, koji se sa ciljem unapređenja vojne saradnje sa SAD, sprovodi od 2006. godine.

Heris, koji je bio komandant bataljona u sastavu Kfora od 2004. do 2005. godine, kaže da je tokom posete Srbiji imao niz sastanaka sa srpskim zvaničnicima, među kojima i sa premijerkom Anom Brnabić i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem.

- Razgovarali smo o aktivnostima koje sprovodimo, kao što su one iz domena sajber-bezbednosti, verske službe, vazduhoplovstva i medicinske obuke koja se izvodi na VMA. Planiramo razvoj saradnje u oblasti sajber-bezbednosti, nastavak saradnje u okviru našeg partnerstva u svim oblastima, planiramo novi trilateralni vojno-medicinski angažman Nacionalne garde Ohaja, Vojske Srbije i armije Angole - kaže sagovornik beogradskog dnevnika.

On dodaje da se nada da će taj angažman biti sproveden u Angoli naredne godine.

VIDEO: Kako izgleda kada srpske "Kobre" i američke "Foke" odrade zajedničku pokaznu vežbu

Video: Kako izgleda kada srpske "Kobre" i američke "Foke" odrade zajedničku pokaznu vežbu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima