• 9

Kako će vojna saradnja Srbije sa Rusijom i Kinom uticati na odnose sa SAD?

Političarima ostavljamo političke odluke - izjavio je komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Heris

  • 9

Odnosi Nacionalne garde Ohaja sa Srbijom zbog njene razvijene vojne saradnje sa Rusijom i sve intenzivnije sa Kinom, neće se promeniti i Vlada Srbije mora da radi ono što je najbolje za Srbiju, izjavio je komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Heris.

- Ovo je 2019. godina, ne radi se više samo o bilateralnim odnosima. Vlada Srbije mora da radi ono što je najbolje za Srbiju. Naš cilj je da naše dve strane imaju najbolje vojne snage koje mogu da imaju, a centralni deo tih napora je izgradnja poverenja u našim odnosima. Političarima ostavljamo političke odluke - kaže Heris za "Politiku".

Heris, koji je bio među zvanicama na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije u subotu u Beogradu, boravio je u Srbiji u višednevnoj poseti, u okviru Programa državnog partnerstva između Srbije i Ohaja, koji se sa ciljem unapređenja vojne saradnje sa SAD, sprovodi od 2006. godine.

Heris, koji je bio komandant bataljona u sastavu Kfora od 2004. do 2005. godine, kaže da je tokom posete Srbiji imao niz sastanaka sa srpskim zvaničnicima, među kojima i sa premijerkom Anom Brnabić i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, generalom Milanom Mojsilovićem.

- Razgovarali smo o aktivnostima koje sprovodimo, kao što su one iz domena sajber-bezbednosti, verske službe, vazduhoplovstva i medicinske obuke koja se izvodi na VMA. Planiramo razvoj saradnje u oblasti sajber-bezbednosti, nastavak saradnje u okviru našeg partnerstva u svim oblastima, planiramo novi trilateralni vojno-medicinski angažman Nacionalne garde Ohaja, Vojske Srbije i armije Angole - kaže sagovornik beogradskog dnevnika.

On dodaje da se nada da će taj angažman biti sproveden u Angoli naredne godine.

VIDEO: Kako izgleda kada srpske "Kobre" i američke "Foke" odrade zajedničku pokaznu vežbu

Video: Kako izgleda kada srpske "Kobre" i američke "Foke" odrade zajedničku pokaznu vežbu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima