• 0

Srbija dobija nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem: Evo šta to znači za bezbednost građana

Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema danas su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali

  • 0

U Srbiji će biti uspostavljen nacionalni kriminalističko-obaveštajni sistem koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Sporazum o uspostavljanju i razvoju tog sistema danas su potpisali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović i ministar finansija Siniša Mali.

Dokument su u Palati Srbija potpisali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, direktor Agencije za borvu protiv korupcije Dragan Sikimić i prvi zamenik tužioca za organizovani kriminal Jasmina Milovanović Ganić.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Potpisivanje sporazuma - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Ambasador Kraljevine Svedske u Srbiji Jan Lundin, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar Stefanović ocenio je da je potpisivanje današnjeg sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u EU i dostizanju visokih evropskih standarda.

Kako je rekao, to je korak koji je, pre svega, usmeren prema građanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Potpisivanje sporazuma - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Formiranje sistema omogući će digitalizaciju naših baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama i razmenu informacoja između svih nadležnih institucija i samim tim efikasniju i bolju borbu protiv organizovanog kriminala - rekao je Stefanović.

Dodao je da je početka godine Odeljenje za organizovani kriminal MUP-a je Tužilaštvu predalo 78 članova kriminalnih grupa koje su se bavile švercom narkotika i oružja, krijumčarenjem migranata, visokotehnološkim kriminalom i drugim teškim krivičnom delima, kao i da su tokom ove godine zaplenjene 4,4 tone droge na teritoriji Srbije.

- Uspostavljanje ovog nacionalnog sistema omogućiće da institucije brže razmenjuju podatke i da brže reaguju na terenu. Kad uspostavimo ovaj sistem policajci i tužioci će moći da na jedinstvenoj komunikacionoj platformi provere da li je počinilac krivičnog dela ranije učestvovao u kriminalnim radnjama, da li je osuđivan... Neće se gubiti vreme na razmenu papira - naglasio je Stefanović.

Istakao je da je Srbija do sada ispunila više od 50 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24 i dodao da će uspostavljanjem ovog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih preporuka Evropske komisije.

Stefanović je rekao i da je potpisivanje sporazume rezultat rada višegodišnjeg zajedničkog rada međusektorske radne grupe i zahvalio predstavnicima Evropske komisije, koja je finansijski pomogla ovaj projekat, te Kraljevini Švedskoj koja u kontinuitetu podržava Srbiju u procesu evropskih integracija u oblasti bezbednosti.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Siniša Mali - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je Srbija posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma navodeći da je u proteklom periodu Vlada Srbije donela niz zakona i podzakonskih akata kojima se jačaju kapaciteti u toj borbi.

- Potpisivanje današnjeg sporazuma je pravi primer kako da svi zajedno uhvatimo u koštac sa problemima bezbednosti i kriminala - rekao je Mali.

Naveo je da je borba protiv pranja novca doprinela smanjenu rizika ulaganja u našu zemlju i podsetio da je Srbija u junu skinuta sa tzv.crne liste FATF-e i da je u prvoj polovini 2019.godine direktan priliv stranih ulaganja izynosi 1,9 milijardi evra što je, kaže, za 31 odsto više nego prošle godine.

- Srbija je i dalje lider u privlačenju stranih investicija u regionu i dodao da je u prvih šest meseci u u ovoj godini za 31 odsto porasle strane investicije u našoj zemlji - rekao je Mali i najavio donošenje nove Strategije o sprečavanju pranja novca do kraja godine.

Ministarka pravda Nela Kuburović rekla je da je uspostavljanje nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema bila jedna od obaveza naše zemlje u okviru Poglavlja 24 i da je protokol koji su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova potpisali 2017 bio je na neki način preteče današnjem sporazmu i da dva ministarstva i tužilaštvo i policija duže od dve godine elektronski razmenjuju podatke.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Potpisivanje sporazuma - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Bilo je potrebno da zamenimo pismeno dopisivanje, pre svega evidencije o prebivalištima, kao i da policija ima uvid u bazu našeg ministarstva. Za dve godine u bazu podataka o prebivalištu ima više od 640.000 upisa što govori o tome kolika je ušteda u vremenu i kraće trajanje postupaka u tužilaštvu - navela je Kuburović.

Istakla je da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da sarađuje sa Ministarstvu unutrašnjih poslova na razvoju ove platforme, kao i na bazi podatak o sprečavanju i borbu protiv terorizma.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da potpisivanje današnjeg sporazuma korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU i istakao da je važno da Srbija ima nacionalni sistem koji će doprineti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala sa kojim se, kaže, suočava svaka zemlja u svetu.

Kao drugi razlog za uspostavljanje tog sistema naveo je važnost koordinacije svih nadležnih institucija i razmene informacija o aktivnostima kriminalnih grupa.

Fabrici je kazao da je Evropska komisija podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji obezbeđujući 3,5 miliona evra za nabavku softverske i hardverske opreme.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac istakla je da je Republičko javno tužilaštvo, zajedno sa ostalim nadležnim organima, posvećeno borbi protiv organizovanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije i da u tom cilju ostvaruje odličnu saradnju sa MUP-om i ostalim nadležnim državnim organima.
Uspostavljanje nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema, kao platforme za razmenu podataka između nadležnih državnih organa ocenila je kao ogroman napredak u borbi protiv organizovanog kriminala koji će doprineti povećanju efikasnosti i unapređenju kvaliteta u razmeni informacija na nacionalnom i međunarodnom nivou.
- Putem ovog sistema razvićemo jedinstvenu platformu za bezbednu elektronsku komunikaciju i razmenu podataka. Naš zajednički cilj je da se razmena podataka vrši u realnom, aktivnom vremenu kako bi se povećala efikasnost svih državnih organa koji se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije - istakla je Dolovac.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima