≫ 

Vučić o KiM, Interpolu, blokadi Rektorata i opoziciji: Najlakše bi bilo da kažem "smeniću Vesića"

Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe, a nisu nestale dok god ih pominjemo, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić tokom posete Udruženju

  • 43

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa članovima Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, nakon čeka se obratio javnosti i odgovarao na pitanja novinara akutelnim dnevno političkim temama.

Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe, a nisu nestale dok god ih pominjemo, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić tokom posete Udruženju.

On je tu poruku napisao u spomen - knjizi Udruženja, gde su mu neki od članova preneli neke od tragičnih priča o njihovim ubijenim i nestalim na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2004. godine.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

"Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe. Nisu nestali, dok god ih pominjemo. Slava svim srpskim junacima i kosmetskim žrtvama." Predsednik Vučić obišao je prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

 

Vučić je rekao i da će se truditi da država ulaže što više na KiM, kako bi srpski narod ostao i opstao na Kosmetu.

Jedna od članica udruženja zahvalila se predsedniku na poseti i zamolila ga da se za mlade na Kosmetu uradi sve što je moguće, kako bi ostali na KiM.

Od prvog dana je, kaže, članica Udruženja, živi u Babinom mostu, a radi u Prilužju. Tri člana njene porodice su kidnapovana.

KIM PORODICE VUCIC

Predsednik Srbije sa članovima Udruženja - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

- Mnogo je mladih, a govorim o svom sinu i drugim mladima, koji ne mogu da nađu posao. Želimo da vas zamolimo da za te mlade nešo uradimo. Moj sin je kao drvoseča otišao u Norvešku da radi, sa ekonomskim fakultetom. Treba da učinimo nešto da oni ostanu na KiM - zamolila je ona Vučića.

Vučić je rekao da će se država truditi da uloži što više novca kako bi srpski narod ostao na KiM.

U razgovoru sa Srbima sa KiM rekao je da se Beograd uvek trudio da se Prilužje, koje je deo vučitrnske opštine i Babin Most, spoje u jednu opstinu ali da su Albanci prekršili dogovor i da to nisu dozvolili.

- Nisu hteli da prihvate zato što su znali da je to način da se ugasi stanovništvo. Sve što možemo da uradimo u Babinom Mostu da pomognemo, uradićemo, posebno zato što je to izdvojen i što je na važnom mestu za nas - rekao je Vučić.

U razgovoru sa ženom iz Lapova, koja se žalila na teške uslove života, Vučić je rekao da će država raditi koliko može da pomogne kad je reč o egzistencijalnim pitanjima i da će se postarati da pomogne koliko može.

KIM PORODICE VUCIC

Predsednik Srbije sa članovima Udruženja - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

On je rekao da Albanci često ne žele da pomognu Srbima i kao primer naveo izgradnju nove škole u Babinom MOstu, koju je zaustavio gradonačelnik Obilića, Albanac.

- Ali, nikoga nije briga u međunarodnoj zajednici - rekao je Vučić.

On je rekao i da pojedine vlade, poput Norveške i Luksemburga, traže način da odvedu Srbe sa KiM, posebno iz enklava i u sredinama gde je teško zaposliti Srbe, nudeći im dobre plate, čime Srbi ostaju bez budućnosti u tim sredinama.

- Da bismo to sprečili, moramo ekonomski da ojačamo. Moraćemo više novca da ulažemo - rekao je Vučić.

Udruženje su sa predsednikom posetili i ministar za rad Zoran Ðorđević i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, predsendik Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

KIM PORODICE VUCIC

Aleksandar Vučić, Veljko Odalović, Marko Đurić, Zoran Đorđević - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

O ZAKONU ZA POLOŽAJ PORODICA KIDNAPOVANIH I UBIJENIH NA KIM

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je spreman da razgovara o zakonu kojim bi se sistemski rešio položaj porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, ali je istakao da to rešenje mora biti postavljeno na racionalnim osnovama i bez "skrivanja iza patriotizma".

Vučić je prilikom posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM rekao da mora biti jasno da se uvek, kada se govori o takvoj vrsti zakona, zapravo radi i o većim izdvajanjima iz budžeta.

- Da ne bude skrivalica iza patriotizma - kad god razgovaramo o bilo kojem od tih pitanja, uvek je ključna stvar koliko više novca treba da izdvoji država. Spremni smo da razgovaramo i pomognemo, mora da bude sve postavljeno na racionalnim osnovama, na ozbiljan način - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao i da je dobra vest što su pronađeni ostaci tela sedam ubijenih osoba, dvoje iz porodice Petrović i petoro iz porodice Šutaković, nedaleko od Ðakovice.

- Takva vest mora da postoji i za još 570 nestalih Srba i neAlbanaca sa prostora KiM, ali i sa brojne nestale Albance, ukupno 1.653 na KiM - rekao je Vučić.

Istakao je da je država spremna da pomogne udruženju i po tom pitanju, ističući da je brojne podatke dobila upravo od njega, jer država Srbija ni 1999. ni posle 2000. godine nije istražila sve što se dogodilo.

Podseća da još ne postoji zvaničan spisak pobijenih i nestalih na KiM.

- Verujem da ćemo i taj težak posao umeti i uspeti da završimo -rekao je Vučić.

On je dodao i da se divi ljudima u Udruženju koji se bore da sećanje na kosmetske žrtve, junake i civile opstane, ističući da moramo da pokazujemo ne samo pijetet, nego i da negujemo kulturu sećanja, umesto kulture zaborava.

Vučić je naveo i da je ponosan na aktivnosti Udruženja, koje pokušava da osvesti srpsku javnost u vezi sa onim što se dešavalo na KiM.

KIM PORODICE VUCIC

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

O KAMPANJI U REGIONU PROTIV NJEGA I SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom kampanje u regionu protiv njega i Srbije, da Srbija razmišlja o budućnosti i da je spremna da razgovara i sarađuje sa svima u regionu, ali bez ucena, pogotovo onih koji ponajmanje prava imaju da pitaju o prošlosti, a kamoli da ucenjuju.

Vučić je, na pitanje da prokomentariše kampanju koja se i dalje vodi protiv njega, i u kojoj neki u regionu priželjkuju slabu Srbiju, Srbiju koja treba da plaća ratne odštete, kako to traži hrvatski predsednički kandidat Miroslav Škoro, ili u BiH, gde SDA ide na ukidanje RS, kazao da bi voleo da je od "brojnih kandidata" u regionu mogao čuti nešto što se tiče budućnosti.

- Onda shvatite da se sve tiče samo toga kako bi nekakav mrski Vučić doneo na jednom velikom tanjiru svoju I glavu Srbije za sve što se zbivalo u prošlosti, a da će onda biti tek dobri odnosi i moguća saradnja. Za saradnju u budućnosti nisu zanteresovani - primetio je predsednik Vučić i dodao:

- Budućnost na način koji oni žele da vide neće biti. Mi razmišljamo o budućnostl. Spremni smo da razgovaramo i sarađujemo bez ucena pogotovo od onih koji ponajmanje imaju prava da pitaju o prošlosti a kamoli da ucenjuju.

Što se deklracije SDA tiče, kaže da ju je pročitao, ali da će i dalje biti uzdržan čekajući odgovore I akte Srba, zvaničnih institucija RS, partijskih organa svih partija u Srpskoj.

Nakon tih reakcija, najavio je da će biti spreman da razgovara sa njima, i da umirujući situaciju pokuša da pronađe zajedničkog imenitelja.

- To je odgovoran i jedini ozbiljan pristup u trenutku koji nije lagan - naglasio je Vučić.

Preneo je da je danas imao dobre razgovore sa predstavnicima NATO i izrazio uverenje da će oni preneti generalnom sekretaru vojne alijanse Jensu Stoltenbergu njegove poruke, posebno u vezi očuvanja stabilnosti I mira.

Precizirao je da pri tom ne misli samo na odnose Beograda i Prištine, već na širi region, a tako i BiH.

KIM PORODICE VUCIC

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

O ZEMANOVOM PREDLOGU ZA POVLAČENJE PRIZNANJA NEZAVISNOG KOSOVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da razgovori predsednika Češke Miloša Zemana i premijera te zemlje Andreja Babiša pokazuju da postoji neka vrsta preispitivanja, ali da ne može reći da li možemo da očekujemo konačan rezultat, koji bi nam se dopao.

Upitan da li je, nakon razgovora češkog predsednika i premijera i izjave da će se pitanje preispitivanja priznanja Kosova naći pred vladom i Senatom, optimističan da će doći do povlačenja priznanja, rekao da ne može o tome da govori.

- Zahvalan sam predsedniku Zemanu, ali i premijeru Babišu da su o tome razgovarali. To pokazuje da tema postoji, da postoji neka vrsta preispitivanja, ali, da li možemo da očekujemo konačan rezultat koji bi nam se dopao, ne znam - rekao je on.

Vučić je naglasio da sve to pokazuje koliko Česi poštuju Srbiju i koliko su iskreni prijatelji našeg naroda.

O RAZGOVORU SA METJUOM PALMEROM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da sa zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom "ima dosta toga da razgovara o Kosovu i regionu", ali da iz toga ne treba izvlačiti zaključke da li je pozicija Srbije sada bolja nego ranije.

- Nisam u stanju da komentarišem da li je bolja ili lošija pozicija, jer sam se tih procena od neodgovornih naslušao u prošlosti. Kad igrate utakmicu, igrate do kraja, dok sudija ne svira kraj, do 90 ili 95 minuta. Ne možete da procenjujete u 37 minutu - rekao je Vučić novinarima.

Daleko smo, kaže, od rešenja.

- Naš posao je da se borimo za ostvarenje naših nacionalnih interesa i da razumemo da stvari ne mogu da izgledaju kako mi želimo i da u odnosu s međunarodnom zajednicom ne učestvujemo u ''fontani želja'', pa da bude kako mi želimo - rekao je Vučić.

On je prokomenatrisao da je njegov govor u Pranjanima privukao, posle autorskog teksta o plebsu i eliti, najviše pažnje, upravo zato što je reakao istinu, i Amerikancima i Srbima, u lice.

- Mi smo ti koji moramo da pođemo od sebe, da shvatimo da smo i mi pravili greške, ne male, već velike, da menjamo sebe, pa tek onda da tražimo od onih koji su veći, da sebe preispitaju zašto su sve to radili Srbiji, da li je bilo neophodno i da li je zaista uvek bilo u njihovom interesu - rekao je on.

Razgovor s Palmerom, inače, bio je, prema Vučiću, ozbiljan i odgovoran i nastaviće ga u narednom periodu, "u Njujorku ili ovde u Beogradu."

- Gde god bude postojala mogućnost sretaćemo se - rekao je Vučić i dodao da s Palmerom ima "mnogo toga da priča o Kosovu i regionu".

KIM PORODICE VUCIC

Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

O POKUŠAJU TZV. KOSOVA DA UĐE U INTERPOL

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije siguran da će Kosovo aplicirati za članstvo u Interpolu ove godine i dodao da neće uspeti da ga dobije ni ukoliko pokuša.

- Nisam siguran da će pokušati, a ako pokušaju, izgubiće - rekao je Vučić tokom posete Udruženju porodica ubijenih i nestalih na KiM.

O ODLUCI DA SE NA IZBORIMA NA KOSOVU GLASA SAMO SA KOSOVSKIM DOKUMENTIMA

Amerikanci su odobrili odluku Prištine da se na izborima 6. oktobra glasa samo sa kosovskim dokumentima, dok su Evropljani bili protiv, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će Srpska lista, uprkos svim ograničenjima i napadima, pobediti.

- Amerikanci su im to odobrili, Evropljani nisu bili saglasni. Tačka - rekao je Vučić novinarima prilikom posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM.

Vučić kaže da ta odluka kosovske Centralne izborne komisije predstavlja veliki problem i muku za Srbe, a da je doneta kako bi se po svaku cenu u vlast "ugurali" poslušni Srbi, oni koji će da rade po nalogu njihove ambasade, a ne oni koji će da sarađuju sa Beogradom.

- Za njih je Beograd crvena marama - rekao je Vučić.

On je naveo da će Srpska lista opet pobediti, uprkos svim ograničenjima, kampanjama i napadima.

- Džaba im sve, džaba ste krečili, videćete sve 6. oktobra. Možete da uskratite Srbima 3.000 glasova, opet ćete da izgubite, ali da će da se bore da izguraju neku vlast za Ðilasovu Radu, daće sve od sebe i to ne rade prvi put. Ali to je kad nekog naučite da pobeđujete, pobeđivate uvek, samo da pokažete ozbiljnost i odgovornost - rekao je Vučić.

On je rekao i da su pojedini srpski mediji naivni, zbog načina na koji su preneli izjavu Aljbina Kurtija da će "krenuti u dijalog sa Srbima".

- Kurti misli na lokalne Srbe i da Srbija nema šta da traži na KiM. Hteo je da kaže ''Srbijo, sklanjaj se odavde'', a mi ćemo sa lokalnim Srbima lako to da rešimo - rekao je Vučić.

Kako komentariše izjavu da stoji iza izvoza srpskog oružja u Saudijsku Arabiju on kaže:

- Ne znam šta bih rekao na to pitanje, ne poznajem ni jednog trgovca oružja. Polaze ljudi od sebe, zabavno postaje. 

- Nagledali smo se svih njihovih trikova, ograničenja za Srpsku listu i srpski narod, ali opet ćemo da ih pobedimo, videćete 6. oktobra da sam bio u pravu. Ali da će oni da se bore na svaki način da izguraju neki glas, hoće sigurno - rekao je Vučič.

O BLOKADI REKTORATA

Uspeli su svojim "čudesnim delovanjem", da okrenu protiv sebe sve ljude koji demonstriraju, a svi su bili na njihovoj strani, primetio je danas predsednik Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa blokadom Rektorata.

- Čestitam im, alal vera, majstori. Uspeli ste nešto što ja nisam za sedam godina teškog i napornog rada. Hvala vam i nastavite sa tim - rekao je Vučić, upitan kako vidi situaciju sa blokadom pod kojom studenti iz inicijative "1 od 5 miliona".

Na konstataciju da se danas ispred Rektorata pojavio predsedavnik SzS Boško Obradović, a ranije i Zoran Lutovac i Marinika Tepić, Vučić je rekao:

- Što se tiče Obradovića, Lutovca i Marinike Tepić, ''čuvenih studenata'' - ništa novo.

Novo je, primećuje, što je među studentima i "jedan u bermudama, od 30 godina, koji je ranije preskakao ogradu" kod Predsedništva Srbije.

- Kažu - mi smo studenti. Evo, ja ću sad da budem student i da upišem još neki fakultet... A moju Milicu ću da pošaljem da demonstrira u jaslicama. Ona ima 17 godina i taman je za jaslice, kao i ovi za fakultet... i onda dođe veliki fakultetski stručnjak Boško Obradović da nam on sve objasni... - ironizirao je Vučić.

O ISTRAZI UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da srpske službe i dalje vode ozbiljnu istragu o ubistvu Olivera Ivanović i još jednom odbacio pokušaje političkih protivnika da krivicu za taj zločin prebace na njega ili nekog iz njegovog okruženja.

Na pitanje N1 o tome da prokomentariše to što je prošlo 20 meseci od ubistva Ivanovića i dokle se stiglo sa istragom, Vučić je odgovorio:

- Da, prošlo je 20 meseci, a prošlo je i 16 godina od ubistva Milana Pantića u vreme režima Ðilasa, Jeremića... 20 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca, a ubice nisu pronađene. Imamo mnogo godišnjica tragedija.

On je podsetio da Beograd, posle tog stravičnog zločina, ubistva Ivanovića, nije imao pristup licu mesta i nije mogao da sarađuje sa privremenim institucijama u Prištini, ni Euleksom.

- I dalje sprovodimo ozbiljnu istragu i verujem da ćemo mi, kao što sam rekao, otkriti sve one koji su u tom strašnom zločinu učestvovali, ali neću da bežim zbog toga što bi neko da nabaci krivicu, onako usputno, kao da je neko od nas odgovoran - rekao je on.

- Moram da vas razočaram, nisam ubica, nikog nisam ubio, niti ću - ponovio je Vučić i podsetio da je Ivanoviću pomagao kad niko drugi nije.

- Ali, ta vrsta potrebe (mojih političkih protivnika) da kad ne znate kako da se izborite sa nečijom marljivošću, obrazovanjem, kad ne možete radom, posvećenošću da se izborite onda morate da lažete javnost i da kažete: ''To je Vučić, neki njegovi su učestvovali u tome''. To su monstruozne stvari i više govori o tim ljudima, nego o meni - rekao je Vučić.

Kako je naglasio, Beograd radi sve što može i ljudi iz bezbednosne agencije, koji su svi profesionalci, bore se da se istina otkrije.

- I kojeg god Srbina da otkriju, ako ga ima, biće uhapšen odmah, ma kako da se zove. Ma kako da se zove - naglasio je Vučić.

- A, ja sam samo za jednog rekao da je ispitan i da nije učestvovao u tome - rekao je on, dodajući da se radi o Milanu Radoičiću kojeg je ispitala policija i došla do tih navoda.

O PLANU ZA KOSOVO

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je jedino on, pored Dobrice Chosića i Zorana Ðinđića, izneo nekakav plan o Kosovu, dok od svojih političkih protivnika nikada nije čuo nikakav predlog.

- Recite mi jedan plan mojih političkih protivnika, osim da su protiv svega - rekao je Vučić novinarima.

- Planovi su im - ''to je sve naše i biće naše''... Nemoj da lažete narod, budite odgovorni... Ali najlakše je podilaziti ljudima, a najmanje cenim ljude koji vole da podilaze narodu - rekao je Vučić.

O Kosovu, kaže, niko nije predložio nikakav plan, sem, svojevremeno, Dobrice Chosića i Zorana Ðinđića, koji su, kaže, "sasečeni u korenu".

Na pitanje novinara televizije N1 da li može da saopšti neki plan za KiM, Vučić je rekao:

- Ne mogu, nijedan... Podržavam plan Dragana Ðilasa, nisam ga još čuo, ali njegov plan i plan Boška genija Obradovića, zajedno sa ovim studentom od 30 godina, to je najbolji plan - rekao je ironično Vučić.

Upitan o kritikama pojedinaca iz Srpske pravoslavne crkve, Vučić je rekao:

- Samo nek rade svoj posao, ja bih više voleo da se bave svojim poslom, a ne politikom, ali dobro je, neka se bave i politikom - rekao je Vučić.

O POMOĆI SRBIMA NA KIM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je njegov posao da razgovara sa svima, pa i sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini ma o kakvim ljudima se radilo, kako bi olakšao poziciju Srba.

Vučić je posle obilaska prostorija Udruženja porodica Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, na pitanje "kako može da razgovara sa kriminalcima", poput političara iz Prištine, rekao:

- Moj posao je da razgovaram sa svima, posebno da bih pomogao našem narodu, da im olakšam poziciju.

Ako mislite da bi boljoj poziciji našeg naroda doprinelo to da ne razgovaramo, spremni smo da razmotrimo i to, dodao je on.

- Ali, u to ne verujem - rekao je Vučić.

O OPTUŽBAMA DA TRGUJE ORUŽJEM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas optužbe Zdravka Ponoša iz Narodne stranke da stoji iza trgovine srpskim oružjem u Saudijsku Arabiju, rekavši da se radi o samoprojekciji ljudi koji polaze od sebe.

Upitan da prokomentariše izjavu Zdravka Ponoša koji ga je optužio da stoji iza izvoza srpskog oružja u Saudijsku Arabiju, odakle ono ide u Jemen, Vučić je odgovorio pitanjem: "Ja stojim iza izvoza srpskog oružja ?".

- Ne znam šta bih rekao. Ne poznajem nijednog trgovca oružjem, niti sam se ikada time bavio. Polaze ljudi od sebe. Samoprojekcija je čudo. Kada primite pare. Možda je to zbog para iz katarske ambasade. Nema tante za kukuriku, već samo tante za tante, morate da ispuniti njihove zahteve. Neka kaže s kim sam trgovao, kao I restorane što sam imao - kazao je on.

O DETALJIMA NOVOG INVESTICIONOG PLANA

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će se za manje od mesec dana obratiti javnosti sa detaljima u vezi sa novim investicionim planom.

Vučić je rekao da ima mnogo zahteva za finansiranje projekata u okvirima nacionalnog investicionog plan, ukupne vrednosti 24,2 milijarde evra, a da će oni morati da se svedu na 10 do 11 milijardi evra.

- Za jedno 25 dana obavestiću javnost detaljno o novom investicionom planu. To su velike i dobre vesti za Srbiju - rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska Udruženja porodica nestalih i ubijenih na KiM.

Predsednik je istakao da je finansijska konsolidacija u Srbiji uspešno završena i da sada slede investicije.

O TOME ŠTA JE ZA NJEGA USPEH

Uspeh kada ne povećavate deficit, kada isplaćujete veće plate i penzije , kada se povećava standard građana, a Srbija postaje veliko gradilište, uz izgradnju puteva i pruga, a za rezultat takve politike, važan je rezultat na izborima rekao je danas Aleksandar Vučić.

Tako je odgovorio na pitanje novinara šta je za njega uspeh,a iz perspektive tvrdnje Vuka Jeremića da "izlaznost na izborima nije merilo uspeha bojkota izbora".

Uspeh je, dodao je Vučić, kada može da kaže da je prosečna plata kada je on postao premijer bila 329 evra, a za mesec ili dva će biti iznad 500.

- Ljudi moraju da znaju da su realno veći životni standard za 50-60 odsto, pa i 30-40 odsto izuzetno dobri rezultati - poručio je Vučić.

To su rezultati koji meni važni, rekao je, i dodao da ne može više ni da komentariše, čak ni da koristi ove argumente kako bi odgovarao svojim političkim protivnicima.

- Više ne znam šta žele ni od sebe, ni od drugih… - rekao je Vučić i dodao ironično:

- Uspeh je valjda to što oni ne moraju nikome da odgovaraju na pitanje što su uzimali pare iz nekih ambasada, odakle im 619 miliona evra.

O KRITIKAMA NA VESIĆEV RAČUN

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom kritika na račun zamenika gradonačelnika Gorana Vesića u vezi sa ispravkama na Trgu republike, da je Vesić reagovaokako je trebalo, jer nije želeo da gura stvari pod tepih.

Problem u nervozi političkih protivnika, jer moraju da nađu krivca za svoju nesposobnost da ponude bilo kakvu politiku, dodao je Vučić.

Vučić je na pitanje o Vesiću, rekao da vidi neviđenu kampanju i hajku na sve što se radi u gradu, u kojem se, kaže, vide velike promene.

- Čemu histerija u vezi sa Trgom republike? Da li država daje neki dinar više zbog toga što je neko u projektovanju ili zivođenju napravio grešku? Ni dinara više. Radiće se mesec dana duže, ispraviće se - rekao je Vučić.

Kako je rekao, Vesić posao je bio da im istog sekunda zapreti menicom, što je on i uradio, ispravno reagovao i nije želeo da gura stvari pod tepih, kao ni gradonačelnik Zoran Radojičić.

- Da li je uradio šta treba? Jeste. Da li je grad potrošio dinar više? Nije - rekao je Vučić.

Istakao je da je problem u nečijoj nervozi, jer neko mora da pronađe krivca za svoju nesposobnost da ponudi bilo kakvu politiku.

- Suštinski, Vesić je kriv jer se odaziva na pozive na Ðilasvoa suđenja i ''rastura'' ga na tim suđenima, ne prihvata Ðilasov zahtev da ne sme da ga zove lopovom i ne pominje 619 miliona evra i zato plaća viosoku cenu kroz Ðilasove medije - rekao je Vučić.

Dodao je da je ponosan na to kako se Beograd gradi i u šali dodao da se nada da će se pričati da je to urađeno "Vučićevo, a ne u Vesićevo vreme, ali da će to da ostane mala svađa za njih dvojicu".

Naveo je i da su dodatni radovi na Mostu na Adu plaćeni 39 miliona evra, da je za nešto ranije otvaranje zbog vatrometa dato 14 miliona evra, a onda je još 155 miliona evra plaćeno za pristupne saobraćajnice.

- Niko da odgovara za tih 220 miliona evra, a Vesić da bude smenjen zato što nećemo ni dinar da patimo? Objasnite mi tu logiku... - dodao je Vučić.

Osvrnuo se na "spomenik" Vesiću koji je postavila Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd", rekavši da ga ne treba sklanjati već da "ostane spomenik gluposti srpkoj opoziciji".

Ironično je dodao da su "zaklonili Kneza Mihaila i da Vesić nije zaslužio baš to mesto, ali ako geniji misle da jeste šta da radite".

- Neodstatak energije, rada i marljivosti ne možete da nadoknadidte većom količinom gluposti i bezobrazluka - rekao je Vučić.

STATISTIKA NESTALIH I KIDNAPOVANIH NA KOSOVU I METOHIJI

Prisutne je pozdravila Snežana Marković Zdravković, zastupnica Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, koja je rekla da se nalaze u sobama bola i tuge.

- Preko 3600 žrtava nalazi se i naći će se u ovim spomen sobama, kidnapovanih i ubijenih na KiM od strane zločinačke OVK, od 1998. godine pa sve do danas - rekla je ona i dodala da je ovo mesto i spomenik koji ukazuje na sve one koji su herojski branili svoj narod, granicu, kućni prag i koji su položili svoje živote za te neprocenjive vrednosti.

- Naša borba neće prestati, zločinci daju sebi na važnosti i oni bi da budu sebi i zakon i sudije, i zato pravde nema, svet ćuti ili ih podržava - kazala je zastupnica Udruženja.

- Nema ni zakona po kojima bi se regulisala pravda ubijenih žrtava, svih obih godina tražili smo od države i institucija kako bi se suštinski rešili ovi problemi, i tim zakonom bi se utvrdio tačan broj ubijenih civila jer je činjenica da je broj žrtava mnogo veći. Nemamo prava da odustanemo, ne samo zbog žrtava i prošlosti, već i potomaka i budućnosti - zaključila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA